VUČIĆ ZA KINESKE MEDIJE: Prijatelj u nevolji je zaista prijatelj, zahvaljujući Kini Srbija je evropski lider! (VIDEO)

Novosti online

09. 02. 2021. u 09:10

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će čuti više o kineskim iskustvima na samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope zakazanom za utorak.

ВУЧИЋ ЗА КИНЕСКЕ МЕДИЈЕ: Пријатељ у невољи је заиста пријатељ, захваљујући Кини Србија је европски лидер! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ranije u utorak najavilo je da će kineski predsednik Si Đinping biti domaćin virtuelnog samita Kina-CIEZ i održati glavni govor.

- Veoma me zanima govor predsednika Sija, želim da vidim njegov pogled na globalnu budućnost i njegov pogled na našu saradnju, svih nas sa Kinom i da vidim šta su kineski planovi - rekao je Vučić u intervjuu za kinesku Media Grupu.

Primećujući da je inicijativa Pojas i put olakšala saradnju Kine i CIEZ, predsednik Srbije rekao je da se nada jačanju ekonomskih veza sa Kinom i udruživanju u borbi protiv KOVID-19.

- Prijatelj u nevolji je zaista prijatelj. Vaša velika podrška, vaša velika pomoć ovoj zemlji ... Veoma smo zahvalni i to ne krijemo. Čekamo robu, nije bitno da li su to respiratori ili vakcine. I rekao bih veliko hvala našim kineskim prijateljima. Gde god da ste u Srbiji, možete da vidite nove fabrike, nove projekte i nove proizvodne linije. Bez podrške Kine i podrške predsednika Si Đinpinga to su nemoguće stvari. U 2020. godini BDP ostalih zemalja iznosi 17% i negativan rast od 18%, dok je Srbija samo negativnih 1%. Očekujemo stopu rasta od 6% 2021. godine, a javni dug činiće samo 57% BDP-a. Bez podrške Kine i predsednika Si Đinpinga ne možemo našim ljudima doneti tako dobre rezultate - opisao je kinesko-srpske odnose u intervjuu.

Srbija je u januaru primila milion doza vakcina iz Kine. Zahvaljujući kineskim vakcinama, rekao je Vučić, Srbija je sada predvodnik u vakcinisanju u Evropi.

Pohvalio je Kinu na ispunjenju obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima, sa većom dostupnošću i dostupnošću u zemljama u razvoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (66)