OLIVERA JOVIĆEVIĆ POVLAČI TUŽBU PROTIV SERGEJA: Nema veće nepravde nego kada pravda zakasni

Novosti online

25. 01. 2021. u 16:30

ОЛИВЕРА ЈОВИЋЕВИЋ ПОВЛАЧИ ТУЖБУ ПРОТИВ СЕРГЕЈА: Нема веће неправде него када правда закасни

Foto: V. Danilov/Andrija Vukelić

VODITELJKA RTS Olivera Jovićević navodi da je prošlo 15 meseci otkako je u parničnom postupku tužila Sergeja Trifunovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, za uvredu nakon što je na Tviteru objavio da „Emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 eura na sat, na poziv” i ostale gadosti.

Jovićević tvrdi da u krivičnom postupku toliko traje prebacivanje mesne nadležnosti između Trećeg i Prvog osnovnog suda u Beogradu, o čemu je arbitrirao Viši sud u Beogradu donošenjem rešenja da je za njenu tužbu nadležan Prvi osnovni sud, a potom i nepostupanje istog.

- Razlog – prvo se Trifunoviću nije mogla utvrditi adresa, a zatim, tvrdi njegov advokat, to što Trifunović nije primio tužbu. To bi gotovo moglo biti valjano pravno obrazloženje da Trifunović moju tužbu (tačnije fotografiju iste), uz vulgarne komentare, nedavno nije objavio na društvenim mrežama zajedno sa mojim ličnim podacima, jedinstvenim matičnim brojem i adresom stana u kome živim sa porodicom. Tako je na najbezočniji način od mene i moje porodice još jednom napravio metu i narugao se pravdi" - ističe voditeljka i nastavlja:

- Pitam: kako je moguće da sudovi od novembra 2019. godine, kada sam podnela krivičnu i parničnu tužbu, ne postupaju u slučaju bez presedana o kome su se izjašnjavali svi – Trifunovićevi istomišljenici na twiteru koji su licitirali “koliko koštam”, dodatno me unižavajući, novinarska udruženja, vlast i opozicija, Pokret slobodnih građana, udruženja za ženska prava, poverenici za ljudska prava, mediji sa više stotina objava, regionalna javnost. Svi osim suda.

- Trifunovićeve uvrede, navodi Olivera Jovićević,  donele su njoj i njenoj porodici višemesečnu agoniju u kojoj se njeno ime povlačilo po medijima i društvenim mrežama na najvulgarniji način, pa su joj čak stizale pretnje ubistvom zbog kojih je reagovala policija.

- Posledice Trifunovićevog tvita trpim i danas: kad god se u javnosti otvori tema o tretmanu, zlostavljanju ili uvredama novinara, obavezno se za primer navodi moj slučaj, koji je u javnosti okarakterisan i kao „ubistvo ličnosti“ i, dodajem, pokušaj ubistva profesije.

Nedavno je Republički javni tužilac donela, dodaje Jovićević, Opšte obavezno uputstvo sa ciljem podizanja bezbednosti novinara u Republici Srbiji tako da novinu u ovom uputstvu predstavlja obavezivanje tužilaca na urgentno postupanje kada je reč o predmetima vezanim za ugrožavanje bezbednosti novinara. Ona smatra da njen slučaj očigledno nije zavredeo ovakvu kvalifikaciju.

- Potrebno je valjda da mi neko i fizički naudi, za šta je Trifunović, sudeći prema onome što sam doživela, stvorio sve pretpostavke. Zbog svega navedenog, obaveštavam javnost da u znak protesta zbog nepostupanja suda u razumnom roku povlačim krivičnu i parničnu tužbu protiv Sergeja Trifunovića, bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana. Verujem da je pravda spora ali dostižna, ali nema veće nepravde nego kada pravda zakasni. Ili andrićevskim rečnikom kazano, to ohrabruje zlo da se u jednom društvu nekažnjeno prima i širi dalje - kaže Jovićević u saopštenju za medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)