"SRBIJA NEĆE POSTOJATI AKO NE BUDE VIŠE DECE": Vučić - "Podrška porodiljama i porodicama veća nego ikada"

Tanjug

05. 01. 2021. u 11:04

DECA su budućnost Srbije, jer ako ne bude dece zapitaćemo se uskoro za koga onda gradimo tolike puteve, podižemo fabrike i drugo, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete porodici Jovanke Đurić, samohrane majke sa devetoro dece u Laćarku.

СРБИЈА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ АКО НЕ БУДЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: Вучић - Подршка породиљама и породицама већа него икада

Foto: Printskrin

- Znam da iako Srbija dobro napreduje ima još mnogo siromašnih ljudi. Ali, za Jovanku to ne može da se kaže, ona je najbogatija u Srbiji - rekao je Vučić.

Dodaje da država pokušava da pomogne na razne načine sirmašnim građanima.

- Nas deca mogu da spasu, ona su budućnost i sve što radimo i gradimo bez dece nema smisla. Ako nas stvarno za 50 godina bude manje od pet miliona, za koga smo onda gradili puteve, bolnice, fabrike - zapitao je Vučić.

Ističe da je porodica Jovanke Đurić divna i da im je država pomogla oko kuće, tako da je sada rešeno pitanje stolarije, krova, fasade...

- Pomoći ćemo još, i jednu kravu smo kupili - naveo je Vučić i zahvalio toj porodici na gostoprimstvu.

Kad je reč o lokalnoj samoupravi, kazao je da se priprema veliki projekat za dodatnu izgradnju 10.000 metara kvadratnih opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, kao i za rekonstrukciju postojećeg dela bolnice.

Vučić dodaje da je već dosta urađeno za Sremsku Mitrovicu i da je tu nezaposlenost svega između tri i pet odsto.

Predsednik je rekao da će se videti da li će biti novca i za gradnju gradskog stadiona u Sremskoj Mitrovici.

Dodao je da će biti rekonstruisan i stari deo vrtića "Čuperak".

Jovanka Đurić je zahvalila Vučiću:

- Veliko hvala predsednku i svima koji su pomogli da nam se omoguće bolji uslovi.

Vučić je govorio i o demografskom napretku Srbije i zaključio da nije lako pronaći mere jer "niko ih u svetu nije do kraja ni istražio, ni pronašao".

On je najavio da bi uskoro mogao da bude održan i samit posvećen demografskoj politici, uz razgovor sa Katalin Novak, mađarskom ministarkom zaduženom za populacionu politiku, navodeći kao dobar primer upravo Mađarsku, koja je, kaže, uspela da zauatavi veliki pad nataliteta koju su imali.

- Mi podrškom koju dajemo porodiljama i porodicama, a koja je veća nego ikada, uspevamo da postignemo određene rezultate u različitim krajevima Srbije - rekao je Vučić upitan da li mere za podsticaj nataliteta daju rezultat.

On je primetio i da se manje dece rađa u bogatijim delovima zemlje, primera radi u najbogatijim beogradskim opštinama.

- Isto je svuda u svetu, a zašto - nisam u stanju da objasnim - rekao je Vučić.

Istakao je da se ne mogu pojedine mere donositi za jedan deo zemlje, a druge mere za druge delove, jer bi se time krišio Ustav.

Vučić je konstatovao i da ministar nadležan za to pitanje, Ratko Dmitrović ima pred sobom mnogo posla.

- Neka se bavi time, neka pronađu rešenja, jer nema važnijeg zadatka nego obezbediti demografski napredak zemlje. Bez njega... Jedino da molim i da govorim stalno da nam Srbija neće postojati, ako ne bude više dece - poručio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)