VULIN ODUZEO BLINKERE MINISTARKI: Posle incidenta o kom bruji Srbija, ministar policije hitno reagovao

S. S. R.

26. 12. 2020. u 09:00

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova oduzelo je po nalogu ministra Aleksandra Vulina 27 blinkera, a među njima i ministarki državne uprave i lokalne samouprave Mariji Obradović - saznaju nezvanično "Novosti".

ВУЛИН ОДУЗЕО БЛИНКЕРЕ МИНИСТАРКИ: После инцидента о ком бруји Србија, министар полиције хитно реаговао

Foto: N. Skenderija

Pored članice Vlade, svetlosni i zvučni znaci oduzeti su i državnim sekretarima, pojedinim službenicima, ali i ljudima koji nemaju nikakve veze sa javnim institucijama, a zloupotrebljavali su ih svakodnevno na putevima širom Srbije.

U poslednje vreme, u javnosti se polemisalo o slučaju ministarke Obradović koju je policija zaustavila sa svetlosnom signalizacijom koju nije imala pravo da koristi, zbog čega je ona, navodno, negodovala. Posle ovog, ali i još slučajeva da blinkeri služe za lakše kretanje po gradu, ministar Vulin odlučio je da ih zabrani svima koji na njih nemaju pravo.

A, prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, propisano je da posebne svetlosne i zvučne znake daju vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, kada su u pratnji vozila kojima je ona dodeljena.

Odredbom istog zakona propisano je da su vozila sa prvenstvom prolaza automobili policije, BIA, VBA, Hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i to kada daju svetlosne ili zvučne znake.

Foto. V. N.

Marija Obradović nije bila zadovoljna oduzimanjem blinkera

- Vozila sa prvenstvom prolaza su i ona koja prevoze lica lišena slobode. Zvučni i svetlosni uređaji se ne smeju ugrađivati i upotrebljavati samo na vozilima namenjenim da vrše pratnju, odnosno na vozilima sa prvenstvom prolaza - navedeno je u zakonu.

Inače, u prethodnom periodu je bilo dosta slučajeva korišćenja blinkera. Njihova cena na jednom sajtu za prodaju polovnih automobila je 15 evra. U zakonu je predviđeno da će se kaznom od 60.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice čija vozila imaju blinkere, a od 30.000 do 200.000 dinara preduzetnik za isti prekršaj. Vlasnik vozila koje ima blinkere mimo zakona može da ide u zatvor do 30 dana ili da plati od 20.000 do 40.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)