SUKOB I OKO RAZDVAJANJA IZBORA: Nove pukotine u već razjedinjenom opozicionom taboru, a povod je lista zahteva

D. M.

24. 12. 2020. u 09:51

NOVA velika pukotina u delu opozicije u Srbiji već se otvara oko teme koja na dnevni red dolazi tek za više od godinu dana - izbora na proleće 2022. godine. Do poslednjih razmimoilaženja između inače razjedinjenih stranaka došlo je oko zahteva da se ne objedinjava glasanje za predsednika i parlament, kako je ranije najavio Aleksandar Vučić.

СУКОБ И ОКО РАЗДВАЈАЊА ИЗБОРА: Нове пукотине у већ разједињеном опозиционом табору, а повод је листа захтева

Jeremić i Đilas

Protiv ideje da opozicija udruženo traži razdvajanja izbora je više stranaka, među kojima je i DSS, uz argumentaciju da trenutno na opozicionoj sceni gotovo i da nema tako snažnih organizacija koje bi i finansijski i logistički mogle da izdrže da idu dva puta na birališta u kratkom roku.

S druge strane, za razdvajanje se zalaže blok oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, odnosno Demokratska stranka Zorana Lutovca i Pokret slobodnih građana. Ove stranke već su dogovorile i formiranje radne grupe za izradu zajedničke platforme o izbornim uslovima, koju će staviti na sto kada počne međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

To je bio jedan od okidača i za raskol u Ujedinjenoj opoziciji Srbije (UOPS), jer se Vuk Jeremić i njegova Narodna stranka protive saradnji sa onima koji nisu bojkotovali izbore, poput PSG, pa je teško očekivati i da će se NS pridružiti zahtevima iza kojih stane Đilas.

Jeremić je objasnio da je za njih neprihvatljivo da sarađuju sa onima kojima je "Vučić skupljao potpise za izbore 21. juna, a predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić overavao", aludirajući na PSG. Potpredsednik NS Zdravko Ponoš poručio je da UOPS, koja je nastala iz Saveza za Srbiju, trenutno "blokirana, nema puls i ne daje znakove opozicionog života, ali da svi izbegavaju da proglase njenu smrt".

PREDLOZI ZA POBOLjŠANjE USLOVA

I Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Nova stranka i deo demokrata predvođen Branislavom Lečićem najverovatnije će imati svoju listu zahteva kada počne dijalog vlasti i opozicije. SDS, Nova, DSS i još nekoliko stranaka i pokreta održali su u ponedeljak još jedan u nizu sastanaka koje je inicirao Tadić pre dva meseca. Na sastanku su razmatrani predlozi organizacije CRTA o poboljšanju izbornih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)