DA MLADI NE ODLAZE SA KOSOVA: Dalibor Jevtić ambasadorom Švajcarske Tomasom Kolijem

D. Z.

15. 12. 2020. u 21:32

ДА МЛАДИ НЕ ОДЛАЗЕ СА КОСОВА: Далибор Јевтић амбасадором Швајцарске Томасом Колијем

Foto: Ministarstvo

DALIBOR Jevtić, ministar za povratak i zajednice razgovarao je danas o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica sa ambasadorom Švajcarske na tzv. Kosovu, Tomasom Kolijem.

Tom prilikom je istakao da Ministarstvo za zajednice i povratak ima veliku odgovornost u pogledu opšteg položaja ove ranjive grupe stanovnika i upravo zato je u ovim neizvesnim vremanima važna komunikacija i koordinacija sa svim institucajama koje u tom smislu mogu da pomognu.

- Tokom susreta sagovornici su se saglasili da je važno da sve institucije moraju uložiti veći trud i napor kako bi konačno bila zatvorena poglavlja povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica. U tom pogledu je od presudnog značaja postojanje vladavine prava koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Kosova - navodi se u saopštenju ministra Jevtića.

On je ukazao da su česti izbori na tzv. Kosovu jasan pokazatelj nestabilnosti društva i da je to glavni uzrok nedovoljnog ekonomskog razvoja, manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka. On je dodao da je Švajcarska dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica.

Ambasador Koli je rekao da povratak umnogome zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)