AKO NASTAVE OVAKO, SAMI ĆEMO OTIĆI: "Novosti" u Kišnici, gde su Srbi na meti Albanaca

D. ZEČEVIĆ

19. 11. 2020. u 18:45

POSLEDNjE provokacije su najgore do sada. Iako smo više puta napadani i kamenovani, ovo je strašno i neizdrživo.

АКО НАСТАВЕ ОВАКО, САМИ ЋЕМО ОТИЋИ:  Новости у Кишници, где су Срби на мети Албанаца

Foto: D.Z.

Očito im je namera da nas isele iz ove ulice, ali ukoliko ovako nastave sami ćemo otići.

Plačnim glasom Jelena Trajković (28) koja sa suprugom Zoranom (29), jednogodišnjim sinom i suprugovim roditeljima živi u porodičnoj kući u Kišnici, na ulici ispred svog doma priča o atacima Albanaca kojima su njena ali i ostalih nekoliko porodica u poslednjoj "srpskoj" ulici u ovom selu nadomak Gračanice izloženi poslednjih dana.

Sve je, podseća, počelo postavljanjem bilborda sa amblemom OVK i natpisom "Sloboda ima ime" na glavnoj ulici ispod njihovih kuća, na deonici magistralnog puta Gračanica - Gnjilane. Pošto je pano u noći između ponedeljka i utorka delimično spaljen, mladići iz albanskog dela Kišnice počeli su u utorak po podne da provociraju svoje komšije Srbe.

Prvi se na meti našao Jelenin suprug Zoran, koga su sa okolnog igrališta zasuli kamenicama i plastičnim flašama.

- Suprug se kasno po podne vraćao sa posla kada su ga napali. U pokušaju da nepovređen uđe u dvorište izgubio je mobilni i pozvao me je sa fiksnog telefona da javim policiji za napad. Oko 22 časa ispaljeno je šest-sedam metaka, što nas je dodatno uplašilo - prepričava Jelena mučne scene.

Svuda bilbordi sa obeležjem OVK

Napadnut Zoran Trajković, Foto D. Zečević

NAPAD na Zorana Trajkovića potvrda je da smo u pravu što smo zahtevali da se ukloni bilbord sa natpisom OVK i uvek ćemo insistirati da nadležne strukture rade svoj posao - rekao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Inače, istovetne bilborde i natpisom "Sloboda ima ime" reporter "Novosti" je juče uočio na više lokacija, na nadvožnjaku iznad auto-puta Priština - Merdare, ali i nadomak samog administrativnog prelaza, idući od Podujeva prema Merdaru.

I dok razgovaramo sa ovom mladom ženom provokacije albanskih mladića sa okolnog igrališta, koje "deli" srpski i albanski deo sela - ne jenjavaju. Klicali su preteći teroristima iz OVK, sve dok nije stigla policija naloživši im da se sklone.

- Sve je ovo predstava da bi novinari snimili da policija nešto radi, ali će oni nastaviti po starom čim ode - kaže nam kratko jedan od srpskih žitelja Kišnice.

Naša sagovornica Jelena pokazuje nam kamenice kojima je gađan njen suprug i kaže da će ukoliko se napadi nastave zaista morati da se isele.

- Da li se život u stalnom strahu, zove životom. Iako ja i suprug radimo, imamo ovde kuću i sve što nam je potrebno, ako se napadi nastave moraćemo da ostavimo sve.

Jednog meštanina zatekli smo kako okopava baštu. Uznemiren je, veli, jer je svestan da od malih incidenata može da pokulja nasilje Albanaca.

- Sami smo, sa Bogom - odgovara na pitanje sa kim i kako živi odnosno da li strahuje, ali dodaje i da svi napadi imaju veze sa nedavnim hapšenjem nekadašnjih čelnika OVK.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada