PETAR PETKOVIĆ: Napad na Zorana je dokaz da su OVK bilbordi ogoljeni poziv na nasilje, međunarodni predsavnici treba hitno da reaguju

Tanjug

17. 11. 2020. u 22:18

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je današnji napad na Srbina Zorana Trajkovića u Kišnici potvrda je da bilbordi sa amblemom OVK u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: Напад на Зорана је доказ да су ОВК билборди огољени позив на насиље, међународни предсавници треба хитно да реагују

Foto: Tanjug

- Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva OVK , i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje - upozorio je Petković u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

On je dodao da je u ovim danima kada su u delu albanske populacije na KiM emocije povišene zbog podizanja optužnica protiv nekadašnjih komandata OVK, neophodno je osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina.

- Postupci za ratne zločine moraju se voditi bez pritisaka javnosti u cilju prejudiciranja presuda, i to je preduslov napretka u procesu međunacionalnog pomirenja. Upozoravam međunarodnu zajednicu da je atmosfera na Kosovu i Metohiji prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom - rekao je Petković.

Zoran Trajković je ranije večeras za Kosovo onlajn rekao da je na njega nasrnula grupa mladih Albanaca, njih sedam ili osam, koji su ga uz povike "UČK" gađali kamenjem i staklenim flašama.

Kišnica je naselje na ulasku u Gračanicu, u kojem je pre dva dana osvanuo bilbord sa amblemom OVK  i natpisom "Sloboda ima ime", koji je uznemirio lokalno srpsko stanovništvo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u Briselskom sporazumu - mrtvo slovo na papiru