SEBE ZOVU ŠIPTARIMA, A LJUTE SE NA PALMU! Vulin: Tri puta menjali ime, ali ne u svom jeziku

D. M.

12. 11. 2020. u 08:00

UMESTO da se izjasne o optužbama za stravične zločine koje je protiv Hašima Tačija i drugih vođa tzv. OVK iznelo Specijalno tužilaštvo u Hagu, politički predstavnici Albanaca po ko zna koji put se ljute što su nazvani - Šiptarima.

СЕБЕ ЗОВУ ШИПТАРИМА, А ЉУТЕ СЕ НА ПАЛМУ! Вулин: Три пута мењали име, али не у свом језику

Foto: Tanjug/Zoran Žesitć

Tako je lider "Ujedinjene doline" Šaip Kamberi u Skupštini Srbije napao poslanika JS Dragana Markovića Palmu zbog reči da su "Tači i još nekoliko Šiptara, ubica, terorista sproveli genocid na KiM". Kamberi poručuje da se upotrebom naziva "Šiptar" vređa dostojanstvo Albanaca i poslanika koji u parlamentu predstavljaju ovaj narod.

Za ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina - kojeg je zbog korišćenja naziva "Šiptar" prošle godine tužio Nacionalni savet Albanaca, nazivajući to "govorom mržnje" - nema dileme zašto predstavnici Albanaca koriste svaku priliku da se pobune zbog naziva na kome su, kako kaže, u prošlosti sami kao narod insistirali.

- Šiptari su u 20. veku tri puta promenili ime, ali nikada to nisu uradili u svom jeziku. Najpre su se zvali Arbanasi ili Arnauti, tako su ih zvali Turci, što su počeli da smatraju uvredljivim kada je palo Osmansko carstvo. Pozivajući se na svoj jezik i na to kako sami sebe zovu, tražili su da ih oslovljavaju izrazom Šiptari, što najpre prihvata KPJ, a posle i nova Jugoslavija - kaže Vulin za "Novosti".

Aleksandar Vulin

On dodaje da su Albanci tako sebe zvali, a to su činili i drugi, sve do još jedne političke promene početkom osamdesetih u SFRJ.

JEVTIĆ: SVE LEGALNO

POLITIKOLOG religije prof. Miroljub Jevtić kaže, za "Novosti", da je naziv Šiptar apsolutno legitiman i legalan, da Albanci za sebe na svom jeziku kažu "Une jam Šćiptar" ("ja sam Šiptar"):

- Oni koji pokušavaju da to proglase pežorativnim nazivom i uvredom za Albance, u stvari skreću pažnju sa suštinskih tema - njihov secesionizam, reakcionarnost. Uostalom, tražeći da ne koristimo termin "Šiptar", zadiru i u našu slobodu da govorimo maternjim jezikom, diskriminišu nas. Na srpskom se Albanac kaže Šiptar, kao što Vijenu zovemo Beč. Da li sad Austrijanci treba da nas tuže za uvredu? - kaže Jevtić, dodajući da lično izbegava da koristi naziv Šiptari, upravo da ne bi davao povoda da se obrću teze.

- Tada sazreva svest da je "velika Albanija" moguća i da zato svaki drugi naziv osim Albanci podseća da nisu svi deo jedne države, traže da se oslovljavaju tako, sugerišući time da su svi iz Albanije, pa samim tim mogu da budu i deo neke nove Albanije. I sve bi to bilo legitimno da su promenili svoj jezik, književnost i gramatiku. Ali nisu. Objašnjenje da kada Šiptar drugog Šiptara tako nazove to je samo naziv, a kada to Srbin kaže onda je uvreda, uvredljivo je i diskriminatorski prema Srbima. Neka Šiptari prestanu tako da se zovu između sebe i ja ću biti prvi koji će ih oslovljavati kakvim god imenom da se nazovu, do tada, zvaću ih Šiptari sa punim poštovanjem njihovog jezika i naroda. Narod Prenk Bib Dode je narod koji zaslužuje da se poštuje. Neću da verujem da su zločinci poput Tačija, Veseljija, Sulje i Haradinaja bliži biću Šiptara od Esad-paše Toptanija - napominje Vulin.

I Dragan Marković Palma kaže, za "Novosti", da i Albanci sami sebe nazivaju Šiptari i da mu nije jasno zašto se Kamberi buni:

- Nije imao odgovor na to što su se konačno terorista Tači i ostali Šiptari našli tamo gde im je mesto, zahvaljujući i međunarodnoj politici Vučića i Dačića. Nije mi odgovorio ni na tvrdnje Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, o "žutoj kući", i Karle del Ponte o tome da je vrh Albanaca na Kosovu počinio teške zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama