JOŠ JEDAN TERORISTA IZLAZI PRED SUDIJU: Seljimi sutra na optuženičkoj klupi

Tanjug

10. 11. 2020. u 16:42

ЈОШ ЈЕДАН ТЕРОРИСТА ИЗЛАЗИ ПРЕД СУДИЈУ: Сељими сутра на оптуженичкој клупи

Foto arhiva

JEDAN od članova Glavnog štaba terorističke paravojske OVK Redžep Seljimi sutra će prvi put biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)