IZMEĐU VLASTI I OPOZICIJE: Potpredsednik Skupštine Muamer Zukorlić ne očekuje probleme u saradnji sa Dačićem

V. MIJATOVIĆ

03. 11. 2020. u 10:48

ИЗМЕЂУ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ: Потпредседник Скупштине Муамер Зукорлић не очекује проблеме у сарадњи са Дачићем

Foto D. Milovanović

NISMO do kraja definisali odnos prema vlasti. Moj izbor nije bio deo koalicionog sporazuma, ali imamo određene razgovore o modalitetima saradnje sa vladajućom većinom. Tražićemo treće rešenje, između vlasti i opozicije.

Ovako svoju i ulogu svoje stranke u republičkoj skupštini opisuje potpredsednik parlamenta, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić. U razgovoru za "Novosti", Zukorlić objašnjava da je ta pozicija uslovljena specifičnošću njegove stranke, koja dolazi iz bošnjačke manjine i usmerena je pre svega na borbu za manjinska prava, ali i političkom slikom Srbije u kojoj postoji rigidna podela na vlast i opoziciju:

- Moja politička vizija ne može da prihvati takav pristup i vodićemo neku vrstu samostalne politike u parlamentu. Svaku temu tretiraćemo onako kako smatramo da je dobro za naše ciljeve i uopšte zemlju. Tako ćemo napraviti određeni iskorak u parlamenarnom životu.

* Da li će članovi vaše stranke biti u ministarstvima ili javnim preduzećima?

- Zadržavamo pravo da se, na osnovu stručnosti kadrova, javljamo na određene konkurse. To ćemo pravo iskoristiti, a videćemo koliko će vlast imati sluha. Zbog kvaliteta a ne zbog nekih koalicionog sporazuma ili "podele kolača".

MANJI PRAG ZA KLUB

* TRAŽILI ste da se predstavnicima manjina omogući formiranje poslaničkog kluba sa tri poslanika, umesto pet?

- To je logično jer taj deo poslovnika nije usklađen sa principima pozitivne diskriminacije, koja već postoji u zakonu jer je izborni cenzus drugačiji za manjine. Ako već imate niži prag na izborima, nije logično da postoji isti prag za formiranje kluba. Time se umanjuje rezultat manjinskih stranaka. Mi smo, na primer, ovog puta ostvarili sto odsto bolji rezultat i umesto dva imamo četiri poslanika.

* Zašto ste odlučili da prihvatite poziciju potpredsednika Skupštine?

- Parlament uopšte, kao i pozicija potpredsednika, nešto su što odgovara mom mentalitetu, karakteru i političkom profilu. To je prostor u kojem mogu da iskažem sopstvene kvalitete. Sama ideja parlamenta je da je to prostor dogovora i tu se osećam komotnije nego u izvršnoj vlasti gde postoje određene forme, hijerarhija, šefovi i drugačija vrsta birokratije. Ovo je prilika da svoje političke i programske ideje iskažem kroz parlamentarnu aktivnost i rukovdstvo Skupštinom. Da nastavim da se zalažem za ciljeve koji su iskazani i u samom imenu stranke, koji nemaju alternativu, jer se i dalje nalazimo u prostoru i vremenu ranjenom devedesetih godina. U uslovima izostanka ozbiljne opozicije, parlament može iskazati kvalitet kroz kvalitet rada pojedinaca.

* Kakvu saradnju očekujete sa predsednikom Skupštine Dačićem?

- Dačić je političar sa vrlo značajnim političkim iskustvom. Dosad nismo imali ni bliske niti loše odnose. Naši poslanici su naglasili šta očekujemo od njega - mnogo više širine nego što je iskazivao kroz poziciju ministra spoljnih poslova. Verujem da on to razume i da neće biti problema. Kada pogleda strukturu celog rukovodstva Skupštine, ne vidim nijednu osobu koja bi mogla biti destruktivna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)