ŠTA ĆE BITI SA KOSOVOM? Lazanski preneo stav Moskve, situacija nikad jasnija

Novosti online

27. 10. 2020. u 15:06

AMBASADOR Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski kaže za RTS da je bilo raznih spekulacija i zlonamernih komentara kada je reč o odnosima Beograda i Moskve, ali da su ti odnosi stabilni, kao i da imamo strateško partnerstvo i prijateljstvo. Ne treba tražiti šumove tamo gde ih nema, nema mesta tome, poručuje Lazanski.

ШТА ЋЕ БИТИ СА КОСОВОМ? Лазански пренео став Москве, ситуација никад јаснија

Foto: RTS Printskrin/Printskrin

Sutra u Beograd stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i to u danu kad se formira Vlada. Na pitanje ima li tu neke simbolike, Miroslav Lazanski kaže da misli da je to slučajnost.

- Ne bih ja tražio poseban tu razlog baš, jer ta poseta je bila dogovorena poslednjih desetak dana. Prvobitni put ministra Lavrova je bio Atina–Zagreb–Sarajevo, s tim što je u Zagrebu trebalo da otvori novu zgradu ruske ambasade u Hrvatskoj, a u Sarajevo ide zbog 25 godina od potpisivanja Dejtona - rekao je Lazanski gostujući u "Jutarnjem programu".

Najavljeno je da će se Lavrov sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da će se razmatrati dublja srpsko-ruska saradnja. Odgovarajući na pitanje znači li to da su Beograd i Moska izdržali sve testove, Lazanski ističe da je bilo raznih svakodnevnih testova posebno u vremenu potpisivanja Vašingtonskog sprazuma, a bilo je i raznih, kako kaže, zlonamernih komentara.

Istakao je da nema šumova u odnosima Srbije i Rusije.

- Odnosi između Moskve i Beograda su stabilni, mi imamo strateško partnerstvo, strateško prijateljstvo. Rusija na svim međunarodnim forumima podržava Srbiju u svim njenim stavovima, Srbija je jedina zemlja uz Belorusiju i Severnu Makedoniju nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nikada nismo podržali bilo kakvu rezoluciju u EU protiv Rusije i Moskva to ceni - istakao je Lazanski.

"Svi čekaju 3. novembar i američke predsedničke izbore"

Na pitanje kako bi ocenio geoplitičku situaciju, Lazanski kaže da svi čekaju 3. novembar i američke predsedničke izbore.

- Američka spoljna politika je uvek konzistentna kao veliki brod, ne može puno da zaokrene. Moguće su neke nijanse - rekao je Lazanski.


Govoreći o Vašingtonskom sporazumu i tome da li je to pokušaj Amerike da povrati uticaj na Balkanu, Lazanski kaže da ne bi to okarakterisao kao pokušaj povratka Amerike, jer "ona je na Balkanu prisutna mnogo duže i mnogo je više uvučena u razne procese nego Ruska Federacija".

- Meka sila Rusija je ovde više simbolično prisutna u odnosu na meku silu SAD. Ima jedna disproporcija u tome da koliko god da su ovde Amerikanci više politički prisutni, toliko su njihovi zvaničnici dolazili manje u Beograd u službene posete - smatra Lazanski.

-Kada je državni sekretar Amerike kao ministar spoljnih poslova bio u Beogradu u službenoj poseti? Pompeo dođe u Prištinu, ali ne dođe u Beograd. Kada je američki predsednik poslednji put bio u Jugoslaviji? Putin je u poslednje četiri godine bio već tri puta. Govorimo o tome koliko vas neko poštuje i uvažava, a koliko vas neko ignoriše - dodao je Lazanski.

Komentarišući tumačenja kadrovskih rešenja u novoj vladi kao zaokret i napuštanje politike bliskosti Srbije i Rusije, Lazanski kaže da ima raznih tumačenja, ali da je Srbija suverena, nezavisna zemlja koja vodi samostalnu spoljnu politiku i shodno tome i sastavlja svoju Vladu i dodao da uvek ima raznih spekulacija.

- Mi imamo odlične odnose sa Moskvom, predsednici Vučić i Putin imaju odlične odnose, posete su vrlo česte na najvišem nivou, ekonomska saradnja bi mogla da bude veća ali ova pandemija je sve ugrozila - rekao je Lazanski.

Na pitanje da li će Putin doći u Beograd, Lazanski kaže da naravno da će doći. "On u vreme pandemije nije putovao ni u jednu drugu zemlju, samo je u Rusiji. Ne treba tražiti šumove tamo gde ih nema, nema mesta tome", poručuje Lazanski.

Kako je predviđeno, na sastanku sa Lavrovom razmatraće se i trenutna situacija u rešavanju kosovsko-metohijske situacije. Lazanski kaže da je Rusija jasna u svom principijalnom stavu – međunarodno pravo, Rezolucija 1244 i sve ono što se Beograd i Priština dogovore.

- Ja tu ne vidim prostor za bilo kakvu vrstu spekulacija, ako se mi dogovorimo sa Prištinom da će rešenje za Kosovo biti ovakvo ili onakvo, oni će to podržati - zaključio je Lazanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost