PAUNOVIĆEVA UMESTO SELAKOVIĆA? "Šema resora" u budućem kabinetu Ane Brnabić

S. Rovčanin Tomković/V. Mijatović

24. 10. 2020. u 09:00

NOVA vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, među kojima su i tri nova - za brigu o selu, brigu o porodici i demografiju i ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

ПАУНОВИЋEВА УМЕСТО СЕЛАКОВИЋА? Шема ресора у будућем кабинету Ане Брнабић

Foto arhiva

Enigma o broju resora razrešena je juče kada je u parlament, na predlog 167 poslanika vlasti, stigao Predlog zakona o ministarstvima. Skupština će danas na sednici početi polemiku o ovom aktu, čijim će usvajanjem, najverovatnije u ponedeljak, biti postavljeni temelji za tim u Nemanjinoj 11.

Mozaik o kadrovskim rešenjima je pri kraju, a tačka na sve polemike biće stavljena sutra, posle sednice Predsedništva SNS, gde bi premijerka trebalo da otkrije sva imena članova njenog kabineta.

Zaduženje Za resor za brigu o selu "konkuriše" Milan Krkobabić, Foto arhiva

Zasada se zna da će ministar finansija biti Siniša Mali, dok je za šefa resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede viđen Branislav Nedimović, koji je bio prvi na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Resor će u novom mandatu promeniti Zorana Mihajlović (SNS) i očekuje se da preuzme energetiku, a još nije sigurno da li će u njenom sadašnjem portfelju ubuduće biti Aleksandar Antić (SPS).

Foto arhiva

Ministarka turizma mogla bi da postane Tatjana Matić iz SDPS Rasima Ljajića, a pravde Maja Popović, koja bi na ovu poziciju došla iz BIA gde je savetnica. Direktorka "Prve petoletke - namenska" Anđelka Atanasković je najozbiljniji kandidat za poziciju ministra privrede.

Do rokade bi, prema nezvaničnim informacijama, moglo doći i u ministarstvima koja se bave bezbednošću. Tako bi Aleksandar Vulin, iz "vojničke" mogao preći u "policijsku" uniformu, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović mogao bi preuzeti ministarstvo odbrane.

Kao prvi tip za ministra diplomatije viđen je Nikola Selaković, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara predsednika Republike. Maja Gojković, koja je pre dva dana Ivici Dačiću predala "zvonce" predsednika parlamenta, najverovatnije prelazi u kabinet ministra kulture. Novinar Radomir Dmitrović biće jedini predstavnik SPAS u Vladi i to na mestu novog ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Novo ministarstvo koje će voditi računa o selu, najverovatnije je resor "skrojen" za predsednika PUPS Milana Krkobabića, koji je u odlazećem kabinetu, bez portfelja vodio računa o regionalnom razvoju i koordinaciji rada javnih preduzeća. Najbliži mestu ministra sporta je bivši bokser Nenad Borovčanin, ali se pominje i legendarni košarkaški as Dejan Tomašević. Sve je izvesnije da će Zlatibor Lončar ostati prvi čovek zdravstva. Gotovo je izvesno da će Irena Vujović iz SNS biti na čelu Ministarstva zaštite životne sredine.

Paunovićeva umesto Selakovića?

DIREKTORKA vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović pominje se kao jedan od najozbiljnijih kandidata za "naslednika" Nikole Selakovića u Predsedništvu Srbije. Naime, ona bi, ukoliko Selaković preuzme funkciju šefa diplomatije, mogla da dođe na njegovo mesto generalnog sekretara predsednika Republike. Njeno ime pominjano je i u kontekstu šefa novog resora za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog.

Foto arhiva

Još se ne zna da li će aktuelni ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ostati u svom resoru, ili bi mogao biti kandidat za prvog čoveka prosvete, ukoloko ovaj fah pripadne socijalistima. U timu premijerke Ane Brnabić, sva je prilika, biće i poslanica SNS Marija Obradović, koja bi možda mogla zauzeti poziciju ministarke evropskih integracija. U igri je, spekuliše se, i nekadašnja potpredsednica Vlade zadužena za EU, Suzana Grubješić.

NOVA ZADUŽENjA

MINISTARSTVO za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, biće, između ostalog, zaduženo za pitanja položaja manjina, nacionalnih saveta, rodne ravnopravnosti... Preuzeće i deo nadležnosti resora državne uprave koji se odnosi na organizacije civilnog društva. Ministarstvo za brigu o selu baviće se strateškim sagledavanjem sela i seoskog stanovništva, dok će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji preuzeti poslove koji su u prošlom sazivu pripadali ministru bez portfelja zaduženom za demografiju.

Veliki broj kandidata je u "bubnju" za ministarstva rada, ali i manjinskih prava i društvenog dijaloga. U odnosu na odlazeći tim Vlade, u novom zakonu nema inovacija i tehnološkog razvoja koji je bio briga predsednika SNP Nenada Popovića. Ipak, to ne znači da ministara bez portfelja neće biti, jer mogu biti naknadno uvršteni.

Licitacija Irena Vujović, Nenad Borovčanin, Marija Obradović i Dejan Tomašević, Foto arhiva

POZIV OD ŠPIRIĆA

PRVI poziv za posetu novi predsednik parlamenta Ivica Dačić dobio je od kolege iz BiH Nikole Špirića. Špirić je istakao da je sastanak delegacija na najvišem nivou uvek prilika za nove inicijative i oblike saradnje koje parlamentarci dveju zemalja mogu da promovišu. Dačić je juče dobio i čestitku od predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Inače, danas će, pre početka sednice, biti održan prvi skupštinski kolegijum novog parlamentarnog tima, gde će o planu rada govoriti predsednik Dačić, potpredsednici i šefovi poslaničkih klubova. Parlament će vladu najverovatnije birati u sredu, kada će premijerka izneti ekspoze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)