SINIŠA MALI OSTAJE MINISTAR U NOVOJ VLADI: Dobio sam ponudu mandatarke, čast mi je zbog toga

Novosti online

21. 10. 2020. u 08:30

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programu TV Prva, gde jegovorio o ekonomskim reformama i sastavu nove Vlade Srbije.

СИНИША МАЛИ ОСТАЈЕ МИНИСТАР У НОВОЈ ВЛАДИ: Добио сам понуду мандатарке, част ми је због тога

Foto: Printscreen

Ministar Mali je rekao da je juče dobio "ponudu koja se ne odbija" od predsednika Aleksandra Vučića i mandatarke Ane Brnabić, rekavši da ostaje u sastavu nove Vlade.

- Sinoć sam imao razgovor sa mandatarkom, i dobio sam ponudu da nastavim da vodim resor finansija. Dakle, da, biću deo nove Vlade, i čast mi je zbog toga - rekao je Mali, pa se osvrnuo na reči Aleksandra Šapića, sa kim se na kratko sreo pre gostovanja u emisiji.

- Važno je da se svi ujedinimo, i drago mi je da je Šapić rešio da prihvati, i što je ušao u taj jedinstveni blok. Reforme ne mogu stati, moramo da se borimo, i imamo veoma teških godinu i po dana pred nama.

On je istakao da nam sledi borba za svako radno mesto i da moramo da nastavimo trend ekonomskog rasta.

- Setite se samo, mi smo do pre nekoliko godina bili među poslednjima po ekonomskom rastu, a ove teške godine smo prvi. Imamo ambiciozne i visoko definisane ciljeve - rekao je Mali.

On je pojasnio da će 2022. godine biti i gradski izbori, i da država ne želi da organizuje tri različite izborne kampanje i da za to daje novac iz budžeta, i da su upravo zato raspisani izbori za godinu i po dana.

- Ključ je da sve to bude u jednom trenutku, ne želimo da izgubimo celu godinu i da trošimo novac iz budžeta građana.

Mali se osvrnuo na reči Dragana Đilasa, koji tvrdi da je dug Srbije mnogo veći nego što je zvanično objavljeno.

- Đilas pojma nema o javnim finansijama i načinu na koji funkcioniše ekonomija. Hvala mu što je izlistao sve velike projekte koje je Vlada pokrenula. Dakle, dug je apsolutno pod kontrolom, i građani ne moraju da brinu o tome. Javni dug je instrument vođenja ekonomske politike - rekao je ministar, i naglasio da Srbija i ove godine ima 1.9 milijardi direktnih javnih investicija, koje predstavljaju instrument vođenja ekonomske politike.

On je potom govorio o dolasku američkog DFC-a, čiji će novac pomoći u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime će biti podstaknuta njihova likvidnost u vremenu epidemije.

- Amerikanci hoće da podignu to na još viši nivo. Oni hoće da produže ročnost kredita koje daju malim, mikro i srednjim preduzećima. Ja očekujem da će to do kraja godine sigurno da krene. Posle pregovora u Vašingtonu, nakon samo dve nedelje oni su otvorili kancelariju u Beogradu.

Mali je naglasio da se nada da će dolazak DFC-a podstaži i druge investitore da dolaze u našu zemlju.

- Hoćemo da gradimo auto-puteve, nove železnice, da revitalizujemo zemlju. Mi se apsolutno borimo da dosegnemo cilj da krajem 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 900 evra. To su ambiciozni ciljevi, ali precizno definisani - rekao je ministar Mali na kraju svog gostovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati