VULINU MUP, SPS OSTAJE U NEMANjINOJ? Foto-finiš sastavljanja nove vlade

D. M. - S. S. R.

19. 10. 2020. u 21:30

ВУЛИНУ МУП, СПС ОСТАЈЕ У НЕМАЊИНОЈ? Фото-финиш састављања нове владе

Foto: Arhiva

VRH naprednjaka u utorak će, na sednici Predsedništva stranke, konačno prelomiti kako će izgledati buduća vlada i da li će i ko od partnera SNS biti deo vladajuće koalicije.

Prema našim saznanjima, za osam sati Brnabićeva je zakazala konsultacije sa liderima SPS i JS, Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom, a sat kasnije uslediće i razgovor sa predsednikom SPAS Aleksandrom Šapićem.

Sa spiskom kandidata za buduće ministre, koji je "skrojila" premijerka Ana Brnabić, za sada je, tvrde naši izvori, upoznat samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ZAKLETVA

PREMA proceduri, u parlament bi trebalo da stigne predlog Zakona o vladi, gde će se naći i nova ministarstva. Poslanici treba da se izjasne o ovom aktu, a zatim  i o kandidatima za nove ministre. Posle izbora, članovi Vlade, pred parlamentom polažu zakletvu. Sednica se očekuje u četvrtak ove ili u utorak sledeće nedelje.

Za sada se zna, a to je potvrdila i mandatarka, da će u njenom novom kabinetu biti oko 50 odsto žena, kao i da će, kako je predložio šef države, biti formirana dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Kako saznajemo, najveće je vaganje oko resora sile, a u političko-bezbednosnim krugovima se spekuliše da bi tu moglo da bude najvećih iznenađenja, odnosno rokada ministara. Dosadašnji šef u resoru odbrane Aleksandar Vulin više neće biti na toj funkciji, a na njegovom mestu "viđen" je Nebojša Stefanović. Iako se spekulisalo da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova mogao bi da preuzme direktor BIA Bratislav Gašić, kako saznajemo, on neće menjati adresu. Naime, najrealnija je opcija da Stefanović i Vulin "zamene" mesta, odnosno da Vulin preuzme policiju.

Foto: Arhiva

Mediji i politička čaršija do sada su sastavili više vlada, s tim što su neki od aktuelnih ministara viđeni u većini tih kadrovskih slagalica. To su Siniša Mali, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović.

Navodno bi i socijalisti trebalo da budu deo i buduće vlasti, s tim što bi umesto pet, sada mogli da dobiju tri ili samo dva resora (Dačić diplomatija i Antić energetika). Ta matematika zavisiće od odluke da li u Nemanjinu 11 ulazi i SPAS. Ipak, opcija da Šapić bude deo vladajuće koalicije za sada ima manje šanse.

DUŽINA FORMIRANjA VLADA

UKOLIKO Srbija novu Vladu dobije poslednjeg dana zakonskog roka, odnosno 3. novembra, to će značiti da smo na nju čekali 135 dana od izbora, koji su održani 21. juna.

Svi dosadašnji mandatari, sa izuzetkom Mirka Marjanovića, koji je sklapao kockice u svojoj drugoj vladi čak 184 dana (izbori održani septembra 1997, ministri zakletvu položili 24. marta 1998), bili su brži.

Od dvehiljadite naovamo najduže se čekalo na drugi kabinet Vojislava Koštunice. Čak 114 dana trajali su pregovori DSS i DS, a Vlada je izabrana 15. maja 2007. - pola sata pre isteka roka.

Premijer Zoran Đinđić 2001. godine napravio je Vladu za samo 33 dana. Dok je 2004. godine Koštunici bilo potrebno 66 dana. Mirko Cvetković je ekspoze i kandidate za ministre 2008. godine predložio 57. dana od izbora. Ivica Dačić je svoj kabinet 2012. godine skrojio za 82 dana, a Vučić je u prvom mandatu kao premijer 2014. sastavio tim za 42 dana, a u drugom 2016. za 109 dana.

Sutra je 121. dan od izbora koji su održani 21. juna.

Kao nova lica u Nemanjinoj pominjani su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež (privreda) i Suzana Grubješić (evropske integracije umesto Jadranke Joksimović). Još nije doneta definitivna odluka da li će dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković preuzeti kulturu ili možda neki drugi resor. Osim Gojkovićeve, kao mogući naslednici Vladana Vukosavljevića pominju se i Aja Jung i direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan.

Kao kandidati za buduće ministre figuriraju i bivša predsednica beogradske opštine Savski venac Irena Vujović, ali i zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević. Očekuje se i iznenađenje po pitanju najavljenog ministarstva za društveni dijalog, koje prema pojedinim spekulacijama treba da dobije neko iz civilnog sektora ili iz opozicije koja je učestvovala na izborima, a nije prešla cenzus. U pojedinim krugovima najviše šansi za to mesto daje se Gordani Čomić, iz Ujedinjene demokratske Srbije, čiji su predlozi o zastupljenosti žena na izbornim listama - prihvaćeni.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija više neće voditi Rasim Ljajić, ali će, po svoj prilici, resor preuzeti neko iz njegove stranke. Otvoreno je pitanje i da li će Milan Krkobabić iz PUPS i Nenad Popović iz SNP ostati u vladi, i da li će u tom slučaju zadržati ministarstva bez portfelja za regionalni i tehnološki razvoj.

Foto: Arhiva

Objavom sastava nove vlade trebalo bi da bude poznato i ko će biti novo rukovodstvo parlamenta, odnosno predsednik Skupštine. Kao kandidati za tu poziciju pominjani su funkcioneri SNS Vladimir Orlić, Marija Obradović, Vladimir Marinković, ali nije isključeno ni da to mesto dobije SPS.

- Sigurna sam da do petka nije bilo nikakvih razgovora o učešću SPS u novoj Vladi Srbije. Ja sam za vikend došla u Kragujevac i ne znam da li se u međuvremenu razgovaralo na tu temu - kazala je Đukić Dejanović.

Direktor Agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić smatra da će i nova vlada imati približno isti broj ministarstava, kojih je trenutno 21, jer SNS nije u situaciji da mora da zadovoljava apetite koalicionih partnera:

- SNS vladu može da formira samostalno i ne mora da čini ustupke da partnerima daje ministarska mesta ili neke druge visoke funkcije, zato i nisu potrebna brojna ministarstva.

On napominje i da ministarstva bez portfelja nisu beznačajna, navodeći da tu postoje vrlo konkretna zaduženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

PM

20.10.2020. 13:03

Pitaše me, pre neki dan, na ulici, šta milsiom o "ovome, 50 % žena u vladi"..I, ja pod inercijom, pomlao i zatečen, odgovorih: pamet je pamet, ne vidim razliku, muško - žensko... Medjutim, "smeo sam s'uma" da je pitanje bilo o sastavu Vlade, a ne od muško ženskom horu.. Prema tome, neka bude i 80:20 za koga god, Vlada treba da bude sastavljena od ljudi koji mogu da ispune ono što se od nje traži.. Pri tome, nikako ne mislim da "tekuća razmeštanja" osoba koje već više od 30 godina "uče da voze biciklu" na račun naroda.. Ima li još nekoga u ovoj zemlji Srbiji, osim "rotirajućih starosedeoca" u Skupštini i Vladi?