POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI FRUŠKOGORSKOG KORIDORA: Od Loznice do Novog Sada za sat vremena

Novosti online

06. 10. 2020. u 11:56 >> 11:56

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ФРУШКОГОРСКОГ КОРИДОРА: Од Лознице до Новог Сада за сат времена

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s predstavnicima kompanije "Chinaa Road and Bridge Corporation" (CRBC), .

Posle sastanka, Vučić je prisustvovao potpisivanju Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice - državnog puta IB reda br. 21 Novi Sad - Ruma, poznate kao "Fruškogorski koridor".

Vrednost ugovora koji jepotpisan sa SiErBiSi je 606 miliona evra.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Vlada Srbije je polovinom septembra odobrila ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora u okviru kojeg će biti izgrađen i tunel kroz Frušku goru od 3,5 kilometara, koji će biti najduži tunel u Srbiji. Takođe, biće izgrađen još jedan most preko Dunava dužine 1,8 kilometara.

Fruškorogski koridor će imati četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega se neće voditi kao klasičan autoput već kao brza saobraćajnica.

U Srbiji se trenutno grade autoput Preljina - Požega na Koridoru 11, Moravski koridor, to jest autoput od Preljine do Pojata, autoput ka Sarajevu od Kuzmina do Sremske Rače, autoput Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac - Loznica, kao i autoputa na zavšetku obilaznice oko Beogada od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je važna, jer se on nadovezuje na pravac Ruma - Šabac-Loznica.

Fruškogorski koridor povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

DŽang Sijao Jen, direktor kompanije SiErBiSi zahvalio se Vladi Republike Srbije na ukazanom poverenju njegovoj kompaniji.

Ambasadorka NR Kine, gospođa Čeng Bo je rekla da joj je velika čast što zajedo sa predsednikom Vučiće učestvuje u uspostavljanju još jedne saradnje kineske kompanije i Republike Srbije.

- Danas je važan dan za nas i u moru ne lakih dana, danas sam ponosan na to što je potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora. To je za Novosađane pre svega, ali i za sve ljude iz Bačke veoma važno i skratiće im put ka zapadu Srbije i zapadnim Zemljama. Mnogo će značiti Sremcima  Iriški venac će biti najduži tunel dug 3,5 kilometara. Za sat vremena ćete moći da dođete iz Loznice do Novog Sada - rekao je predsednik Vučić.

- Fruškogorski koridor će biti otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine - najavio je predsednik.

Predsednik je objasnio da je ovo važan dan zbog toga što može da se govori o sveukupnom ubrzanom razvoju Srbije.

Predsednik je spomenuo da se radi i put Kuzma-Sremska Rača, i dodaje da je sada u izradi deonica Čačak-Požega.

- Ono što sam želeo posebno da vam ukažem, gotovo ceo deo centralne Srbije sa svim važnim gradovima, dodali smo Bor, Kladovo, Negotin...to su kanalizacione cevi plus fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Mi smo dogovorili da se do kraja sledeće godine urade Kragujevac i Niš - rekao je predsednik i dodao da će to koštati 560 miliona evra i da će to biti gotovo do kraja sledeće godine, a sve deponije do 01. 10. 2023., a Kragujevac i Niš do 2021. On je najavio da će od 12 deponija, četiri biti u Vojvodini.

Predsednik je najavio i brzu prugu Beograd - Niš.

- To je Srbija 2025., to je ono na čemu zasnivamo budućnost Srbije - rekao je predsednik.

- Mnogo sam srećan i nadam se da ćemo mi imati dovoljnu stopu rasta sledeće godine da sve platimo i sve pokrijemo.

- Ovo su divne stvari za našu zemlju i mi ćemo uspeti ovo da finansiramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

Željko

06.10.2020. 11:12

Fruškogorskog koridor će značajno smanjiti vreme transporta ljudi i roba u ovom delu zemlje, ali osim privrednog, ima i veliki ekološki značaj, jer rasterećuje saobraćaj preko NP Fruška gora.

Milos

06.10.2020. 11:19

Koliko ce i ubrzati saobracaj na deonici puta Ruma do Novog Sada ali i koliko ce biti bezbedniji tok saobracaja. Samo molim sve koji budu radili da cuvaju nasu fruskogorsku prirodu, sumu....

Nikolina

06.10.2020. 16:42

Fruškogorski koridor značiće za razvoj severne pokrajine naše zemlje. Veliki broj novih saobraćajnica ubrzaće razvoj Srbije, dovesti nove investitore i otvoriti nova radna mesta.

Ivana

06.10.2020. 21:53

Nama su kineske kompanije preko potrebne da nastave da grade.Hvala kineskim investitorima i Aleksandru vučiću koji je prepoznao kvalitet i koji ispunjavaju svaki rok koji obećaju.

markovic vladimir

07.10.2020. 16:51

Odlican projekat u svakom pogledu. Dobro bi bilo da kazu gradjanima kada pocinje izgradnja Novi Beograd-Surcin da ne ispadne samo se projekti donose a gradnje nigde.