PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Ana Brnabić mandatar nove Vlade, Srbija dobija još dva ministarstva (VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2020. u 19:52

PREDSEDNIK Srbije se večeras obratio građanima i potvrdio je da je Ana Brnabić mandatar nove Vlade.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: Ана Брнабић мандатар нове Владе, Србија добија још два министарства (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

On je istakao da je doneo odluku o mandataru za sastav nove Vlade, i da je ta odluka doneta u propisanom zakonskom roku.

- Narod je jedini vlastan da sudi političkim sudionicima, i mi na osnovu narodne volje donosimo odluke za budućnost - rekao je predsednik.

On je naglasio da su izbori protekli u savršenom redu, i da je i pored pandemije bio veliki procenat izlaznosti.

- Ono što je za nas važno je da je pobednička izborna lista, koja je osvojila broj glasova bez presedana u modernoj istoriji Srbije, ali i donosi veliku odgovornost. To znači da moramo da se suočavamo sa izazovima koji su pred nama.

Predsednik je istakao da smo kao narod doživeli velike poraze, vojni 1999. godine a ekonomske nakon toga, kada su korupcija i kriminal cvetale u našoj zemlji, dok smo sada došli do stadijuma da smo stabilna i jaka država.

- Uspeli smo da zemlju koja je bila među poslednjima kada je u pitanju ekonomija dovedemo do toga da bude među najboljima, a sve to smo uradili teškim političkim i ekonomskim reformama - rekao je Vučić, i istakao da su građani podržali za politiku kontinuiteta.

Izazovi i ciljevi nove Vlade Srbije

Predsednik je istakao da je najveći izazov pred nama pritisci po pitanju Kosova i Metohije, i rekao je da je Srbija spremna za dijalog i kompromis, ali da neće pristati na ucene.

- Drugi izazov je zdravstvena situacija, kako ćemo reagovati kada dođu hladniji dani, kada korona bude prisutna i dalje. I treći izazov je kako u doba pandemije očuvamo ekonomsku stabilnost i snagu naše zemlje.

- Srbija je slobodna i suverena zemlja, nalazi se na Evropskom putu, ali će čuvati svoje odnose sa Rusijom, Kinom i SAD.

On je mandataru rekao šta moraju biti ciljevi politike nove Vlade, i da će svi morati da rade još više.

- Jedan od prvih ciljeva nove Vlade će biti da se podigne ekonomska snaga zemlje. To znači da životni standard građana mora da raste, iako je to gotovo nemoguće u teškim uslovima pandemije, zatim nastavak izgradnje puteva, rad na novim projektima. Jedan od tih projekata je metro u Beogradu, i ja očekujem da pre kraja sledeće godine krenemo sa njegovom izgradnjom - rekao je Vučić.

- Drugi cilj je zdravstvo, a pandemija virusa nam je pokazala koliko je to važno. Vlada je u prethodnom periodu mnogo ulagala u zdravstveni sistem, završavamo rekonstrukciju Kliničkog centra. Važno je i da uvodimo inovativne lekove, kao i da nastavimo da se trudimo da lečimo decu državnim novcem. Tu su rezultati evidentni, ali moraju biti još bolji.

Foto: N. Skenderija

Predsednik je rekao da je treći cilj da sačuvamo mir i stabilnost.

- To možete da uradite samo na jedan način, videli ste i sami da je nakon 30 godina eskalirao zamrznuti konflikt na Kavkazu, i počeo je rat. Mi ne želimo to, ne želimo konflikt sa Albancima, ali Srbija neće pristati na poniženja. Ono što je važno je da dodatno osnažimo našu armiju i policiju. 

Ana Brnabić nije shvatila svoj mandat kao vreme za ličnu promociju

Vučić je potvrdio da će mandatar za sastav nove Vlade biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

- Pre nekoliko minuta sam potpisao odluku, i mandatar nove Vlade će biti Ana Brnabić. Ja o njoj imam veoma visoko mišljenje. Ona svoj mandat nije shvatila kao vreme za ličnu promociju, već je radila predano za dobrobit naroda, i ja nemam šta da joj zamerim.

On je rekao da je zatražio stvaranje još dva ministarstva - jedno za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, i drugo za porodicu, brigu o deci i demografiju.

- Vreme je da pokažemo da su žene jednako sposobne, često i sposobnije da obavljaju visoke državne dužnosti, kao i da napokon počnemo da brinemo o budućnosti i da se borimo protiv bele kuge.

Predsednik je na kraju pozvao poslanike da podrže Anu Brnabić i kandidate za ministarske pozicije koje ona predloži. 

Pitanja novinara: Odnosi sa Prištinom i peti oktobar

Predsednik je na pitanje novinara odgovorio da će biti novih kadrovskih rešenja u Vladi, a zatim je reagovao na primedbe prištinskih vlasti.

- Ja nisam pratio šta su oni pričali, zato što znam da sve to rade zbog unutrašnjih prilika. Voleo bih da Albanci razumeju samo jednu stvar, ne zato što ih se neko plaši, nego zato što moramo da živimo u miru. Važno je da znaju da ne postoji taj gvozdeni čekić kojim će neko da nas udari po glavi, a da im mi onda damo šta očekuju. Niko iz sveta nas neće naterati na tako nešto. Ako želite da razgovarate, na to smo spremni, ali nemoguće je da unizite Srbiju.

On je istakao i da peti oktobar za imenovanje mandatara nije izabran zbog simbolike, već zato što je to radni dan, dok juče određeni članovi predsedništva nisu mogli da prisustvuju.

- Ja za razliku od političkih protivnika ne živim u prošlosti, i za razliku od njih nemam idolopoklonički stav prema tom datumu. Ružno mi je kada vidim spaljenu Skupštinu i nasilje. Jedino što je dobro u promenama nakon petog oktobra je okretanje prema svetu, mada nas je i to koštalo na različite načine, kao što je puštanje albanskih terorista iz zatvora. Takođe su se mnogi političari u tom periodu obogatili, dok je Srbija pljačkana.

Predsednik je naglasio da nasilje u Srbiji neće biti tolerisano, već je moguće pobediti samo na izborima. 

Foto: N. Skenderija

- Kao što su ovi skandali u Šapcu, gde su neki katastrofalno poraženi, a ne žele to da priznaju. Narod je dovoljno zreo, onog sekunda kada neko drugi pobedi, mi ćemo da pružimo ruku i čestitamo. Bezbroj puta sam rekao, neće biti preuzimanja vlasti na silu.

Predsednik je rekao da je bilo potrebno više od 100 dana da bi mogao da se dogovori i priča sa svima koji su bili uključeni u sastavljanje vlade, ali i da je uz sve to morao da obavlja redovne obaveze.

- Ja sam tih dana mnogo radio, nisam mogao da idem na letovanje kao neki po čitavih mesec dana. Sreo sam se i sa Putinom, Erdoganom, Makronom i Trampom. Vidite kako je mnogo toga stalo za to kratko vreme.

On je istakao da je zahvaljujući radu premijerke Brnabić Srbija izbila na prvo mesto po rastu, i rekao da očekuje rezultate za avgust koji će pokazati da smo prvi put u "zelenom".

- To su rezultati Ane Brnabić, stopa nezaposlenosti je pala dok je zaposlenost porasla. Ana Brnabić je odana svojoj zemlji, nije sklona tome da kod stranaca ogovara svoju zemlju. Njoj možemo da zahvalimo rastu izvoza našeg softvera i softverskih proizvoda, što je strahoviti napredak Srbije.

Vučić je rekao da smo u prethodnom periodu počeli da učimo da nismo najgori, i da počinjemo da se navikavamo da budemo najbolji.

- Ja očekujem da će i prosečna plata nastaviti da raste, i pored teške ekonomske situacije u celom svetu. I to su rezultati prethodne vlade - istakao je Vučić.

Predsednik je na pitanje novinara o novim dronovima Bajraktar rekao da je Srbija uvek zainteresovana da unapređuje i ojača svoju borbenu spremnost.

- Moramo biti spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno bili iznenađeni. Nije nam lako, moramo da izdvajamo značajna sredstva za to. Srbija je istinski i iskreno neutralna, i Srbija hoće da sama brani i čuva svoje nebo. Poslušajte me kao političkog veterana, to će biti mudro ulaganje.

Pojasnio je da ćemo svakako u budućnosti kupovati više bespilotnih letelica, i rekao da sve zavisi od dogovora sa Turskom.

Vučić je rekao da će u subotu biti održana najveća vojna vežba do sada, tačnije da ćemo predstaviti sve što može da puca, i u vazduhu i na zemlji.

- To će biti do sada nešto neviđeno, videćete naše helikoptere, lovce, bombardere, kao i naše dronove koje ćete prvi put videti u vazduhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu