MOGUĆ I NOVI 17. MART DA ZBRIŠU SRBE: Upozorenje predsednika Vučića

D. R. Đ.

26. 09. 2020. u 08:57

ODBIJANjE Prištine da se u nastavku dijaloga kojim posreduje Evropska unija razmatra i pitanje još pre sedam godina dogovorene Zajednice srpskih opština, nesumnjivo će pogoršati atmosferu u tek obnovljenim razgovorima dveju strana, a da Srbe na Kosmetu može da zadesi crni scenario, nalik onom iz 2004. godine, juče je upozorio predsednik Aleksandar Vučić.

МОГУЋ И НОВИ 17. МАРТ ДА ЗБРИШУ СРБЕ: Упозорење председника Вучића

Foto

On je naveo da se sada dešava ono na šta je upozoravao i EU i sve međunarodne zvaničnike, a to je da Albanci ne misle da Srbi treba da imaju bilo šta već da oni koji su im stvarali takozvanu državu treba samo da pritisnu dugme i da Srbija prizna nezavisnost.

- Onda će da izazovu novi 17. mart, kao 2004. godine, da proteraju 95.000 Srba koji su ostali i time bi završili svoj posao - rekao je Vučić za TV Pink.

Pre 16 godina, podsetimo, u trodnevnom nasilju Albanaca nad Srbima na KiM nastradalo je nekoliko desetina naših sunarodnika, ranjeno je više stotina, a proterano je njih oko 4.000. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, više od 800 srpskih kuća, kao i škole, pošte i domovi zdravlja. Ne zaboravljajući ovu nečuvenu hajku koja se odigrala pred očima međunarodnih predstavnika na Kosmetu, ZSO je 2013. i bila zamišljena kao institucionalni mehanizam koji bi služio zaštiti Srba.

Time što je premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio da je pitanje ZSO "završeno" 2013. godine, prema oceni Vučića, iznet je najstrašniji argument protiv prištinske strane, jer je "danas 2020. godina, a obaveze iz aprila 2013. nisu ispunjene".

- Kompromisno rešenje nije moguće postići dok ne dođe do dubinskih promena u glavi ljudi u Prištini, dok ne shvate da su stvari u svetu drugačije, da Srbiji nisu zatvorena vrata u Vašingtonu, da ne mogu više da računaju na stoprocentnu podršku onih koji su ih u kolevci ljuljali. Neće Amerikanci promeniti stav o nezavisnosti Kosova, ali imamo otvorenija vrata za delovanje srpske politike i naših ideja - naveo je predsednik.

Foto

Na konstataciju novinara da se u medijima može čuti da Brisel i Priština prave "tajmaut" u dijalogu do izbora u SAD i moguće pobede Džozefa Bajdena, Vučić je rekao da, ako posmatra iz perspektive Srbije, može da postavi pitanje: da, i šta onda?

- Nemam nikakve sumnje da bi Brisel voleo pobedu Bajdena i šta onda? Onda ćete da pritisnete Srbiju da mora da uradi to i to. Mi kažemo da, hoćemo, moramo, možemo, ali nešto. A to što želite od Srbije nije sigurno da možemo i hoćemo. I šta ćemo onda? - upitao je predsednik.

GRENEL: DOGOVOR O JEZERU TRAMP

BEOGRAD i Priština saglasni su da se jezero Gazivode nazove po predsedniku SAD Donaldu Trampu - objavio je na "Tviteru" Trampov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.

Foto

- Kako nazvati jezero koje za Kosovo i Srbiju predstavlja ozbiljnu prepreku uprkos tome što su SAD skovale kompromis da se pokrene studija izvodljivosti za stvaranje radnih mesta i više energije za region... pa su se obe strane saglasile s novim imenom: Jezero Tramp - napisao je Grenel.

Iako su posrednici iz EU najavljivali da će se sledeće nedelje voditi diskusija o "manjinskim zajednicama", a što srpska strana naziva razgovorima o ZSO, do toga neće doći, a objašnjenje iz Brisela glasi: datumi i agenda isključivo su u rukama dveju strana koje pregovaraju.

Avdulah Hoti, Foto

- Na EU je, kao posredniku, da omogući dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rešenja ili komentariše proces. Pitanje ZSO mora biti rešeno kao deo sveobuhvatnog sporazuma - rekao je juče portparol EU Peter Stano, uz ocenu da nema krize u dijalogu i da proces u Briselu napreduje.

Prema mišljenju šefa diplomatije Ivice Dačića, EU neće ili ne može da ima "ulogu gvozdene pesnice" i natera Prištinu da poštuje dogovoreno u dijalogu sa Beogradom, dok se u slučaju SAD pokazalo da joj ona ne nedostaje.

Dačić je za TV Prva rekao da pre nego što počne da deli lekcije bilo kome u Srbiji vezano za Kosovo EU mora da se osvrne na to da posle sedam godina nije realizovano ono što je dogovoreno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije