SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA I SEMA FABRICIJA: Razgovori o pregovorima u Briselu i Vašingtonu, kao i o reformama EU (FOTO)

Novosti online

18. 09. 2020. u 17:28

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, kojeg je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И СЕМА ФАБРИЦИЈА: Разговори о преговорима у Бриселу и Вашингтону, као и о реформама ЕУ (ФОТО)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Kovid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Predsednik Vučić se pre svega zahvalio ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Predsednik Vučić je dodao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

- Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarsnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama - rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Kovid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa, te dodao da je Srbija "dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu". On je posebno istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i dodao da kontinuirani susreti i razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnopsti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

- Dve trećina naše trgovinske razmene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra - naveo je predsednik i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je „70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU“ i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

- Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Fabrici je istakao da će Evropska unija nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (50)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo