SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA I SEMA FABRICIJA: Razgovori o pregovorima u Briselu i Vašingtonu, kao i o reformama EU (FOTO)

Novosti online

18. 09. 2020. u 17:28

САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И СЕМА ФАБРИЦИЈА: Разговори о преговорима у Бриселу и Вашингтону, као и о реформама ЕУ (ФОТО)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, kojeg je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Kovid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Predsednik Vučić se pre svega zahvalio ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Predsednik Vučić je dodao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

- Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarsnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama - rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Kovid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa, te dodao da je Srbija "dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu". On je posebno istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i dodao da kontinuirani susreti i razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnopsti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

- Dve trećina naše trgovinske razmene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra - naveo je predsednik i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je „70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU“ i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

- Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Fabrici je istakao da će Evropska unija nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Boki

18.09.2020. 17:52

EU je nas strateski partner. Srbija je dokazala da vodi ozbiljnu politiku i bilo bi odlicno kada bi nas partneri bili odlucniji oko prijema u EU i pomoci oko resavanja Kosovskog problema.

Zoki

18.09.2020. 21:58

Naš predsednik Vučić se lavovski bori za očuvanje mira na balkanu i za normalizaciju odnosa sa Pristinom koji nam je ogroman problem, zato veliko hvala EU i gospodinu Fabriciju koji su spremni da posreduju u dijalogu između Beograda i Priština i da aktivno učestvuju u rešavanju tog problema.

Dragan

18.09.2020. 22:37

Uloga EU u posredovanju dijaloga između Beograda i Prištine je ključna a Srbiji je i dalje strateški cilj pridruživanje i članstvo u Evropsku uniju. Ceo region, Zapadni Balkan i Srbija nastaviće da grade dobru budućnost nakon uspešnog sastanka u Vašingtonu i nadam se da će doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Sem Fabricijo šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji razume probleme Srbije i pomaže nam na putu pridruživanja u EU.

Mihajilo

19.09.2020. 07:35

Solidarnost EU, upućivanje pomoći tokom pandemije je za svaku pohvalu. Tu nemamo primedbi, znamo da je cela Evropa u problemima i da očekuju svi pomoć. Ali, EU mora da ima mnogo odlučniju ulogu u dijalogu, naročito oko ipunjavanja dogovorenog. Priština prolazi nekažnjeno zbog neformiranja ZSO.

Mala plava

19.09.2020. 07:39

Srbija zeli da učestvuje u mirnom i stabilnom regionu gde pazljivo bira reci i odluke za sebe a pazivši pri tome da ne ugrozi druge.EU treba po uzoru na SAD da preuzme malo vise inicijative za resavanje dijaloga Bg -Pristina EU je kljucan faktor za napredak Srbije.

Nikola

19.09.2020. 08:46

Iskreno se nadam da ce EU biti maksimalno fokusirana u nastavku dijaloga Beograda i pristine ali i da ce izvrsiti pritisak na pristinske predstavnike da ispune preuzetu obavezu od pre sest godina i osnuju ZSO

Nikola

19.09.2020. 09:11

Srbija nema eu perspektivu i nikada neće biti član tog fašističkog saveza nastalog da se nemačka sačuva kao sila! Srbija mora da počne da gleda sebe! Da izgura ispitivanje vezano za posledice bombardovanja 95 i 99 i u skladu sa tim podneti tužbe pred međunarodnim sudom pravde za zločin i genocid nad našim narodom!

star

19.09.2020. 10:51

Srbija nikako neće odustati od razgovora sa Prištinom, sve zarad nacionalnih i državnih interesa, a svakako treba obezbediti normalan život našem narodu na KiM.

Tasa

19.09.2020. 12:08

Ovaj susret je bio potreban kako bi Fabriciju pokazali koliko je Srbija odlucna na svom putu evrointegracija sa koga nikako ne menja pravac.