EDI RAMA I AMERIČKA PRIVRENA KOMORA NA KiM: Pozdravljaju sporazum iz Vašingtona

Novosti online

04. 09. 2020. u 22:07

ЕДИ РАМА И АМЕРИЧКА ПРИВРЕНА КОМОРА НА КиМ: Поздрављају споразум из Вашингтона

Foto: Tanjug AP

KOSOVO je zadržalo stav protiv Balkanskog Šengena i odbilo je dva prethodna sastanka koja su se održala u okviru ove inicijative.

Međutim, sporazumom potpisanim u Vašingtonu, Kosovo je obavezno da postane deo ove inicijative.

„Dve strane će se pridružiti„ mini šengenskom prostoru “koji su Srbija, Albanija i severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine i u potpunosti će iskoristiti njegove beneficije“, navodi se u sporazumu.

Na konferenciji za štampu, Hotiju je postavljeno I to pitanje , za koje je rekao da ga je Tramp zamolio da Kosovo bude deo inicijative.

„Što se tiče Minishengena, mi verujemo da je naša krajnja destinacija integracija u EU i liberalizacija viznog režima. „Tramp je tražio da budemo deo ove inicijative i mi smo je prihvatili“, rekao je Hoti.

Albanski premijer Edi Rama takođe je reagovao na ovo pitanje na Tviteru, gde je napisao da je mnogo vremena izgubljeno na ambicioznom projektu Šengenskog Regiona, ali bolje kasno nego nikada.

„Šteta je što je izgubljeno toliko vremena za slaganje sa Regionalnim Šengenom, kao ambiciozni projekat od nacionalnog interesa za razvoj kroz povećanje saradnje i kao još jedan podsticaj za evropske integracije naših zemalja. „Bolje kasno nego nikad, zahvaljujući prijateljskoj Americi“, piše Rama.

Američka Privredna Komora na Kosovu pozdravlja potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, što će stvoriti mogućnosti za jačanje privatnog sektora i otvaranje potencijala obe zemlje za ubrzani ekonomski rast.

„Normalizacija ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije otvara put za dalji razvoj zemlje, nudeći nove mogućnosti za povećanje razmene robe, privlačenje stranih direktnih investicija i punu ekonomsku integraciju u regionu zapadnog Balkana “, kaže se u saopštenju APK.

Prema ovoj komori, adresiranje ekonomskih pitanja pomoći će obema zemljama u pogledu ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta, dok će ulaganja u železničku i putnu infrastrukturu, kao i operacionalizacija integrisanog graničnog prelaza olakšati kretanje ljudi i roba.

Američka privredna komora ponavlja da jačanje ekonomskih odnosa Kosova sa susednim zemljama doprinosi poboljšanju imidža zemlje, istovremeno pozdravljajući današnji sporazum kao veoma važan korak ka preko potrebnom ekonomskom napretku zemlje.

(kosovapress.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)