VUČIĆ NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU: Predsednik jedan od glavnih govornika, večeras sastanak sa Janšom

Tanjug

30. 08. 2020. u 10:25

ВУЧИЋ НА БЛЕДСКОМ СТРАТЕШКОМ ФОРУМУ: Председник један од главних говорника, вечерас састанак са Јаншом

D.Milovanović

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Sloveniji, gde će sutra učestvovati na Bledskom strateškom forumu (BSF), sastaće se večeras s predsednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom

On će potom biti na svečanoj večeri koju premijer Janša priređuje za šefove delegacija Evropske narodne stranke (EPP), uz predsednike vlada Bugarske i Mađarske Bojka Borisova i Viktora Orbana.

U ponedeljak će Vučić biti jedan od glavnih govornika na liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma "Evropa posle Bregzita i Kovida 19".

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva. Govoriće i premijeri Italije Ðuzepe Konte, Češke Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćin Slovenije Janez Janša.

Vučić će po završetku zvaničnog panela imati odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. septembra i tri dana kasnije, 7. septembra, u Briselu.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu. Organizatori Bledskog strateškog foruma ranije su poželeli dobrodošlicu predsedniku Srbije Vučiću tako što su mu na Tviter profilu BSF-a napisali: "Dobrodošli na Bled, gospodine predsedniče".

Forum se ove godine održava 31. avgusta i zbog trenutne situacije traje samo jedan, umesto dva dana.

Skup će se fokusirati na regionalnu saradnju u EU i budućnost EU nakon Bregzita i epidemije korona virusa, a planirana je i debata o sajber bezbednosti, budućnosti i bezbednosti EU i jačanju transatlantskih odnosa. Razmatraće se pitanje evropske bezbednosti posebno u smislu razvoja evropskih odbrambenih kapaciteta i saradnje između EU i NATO-a, kao i odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim globalnim akterima. U okviru BSF-a razmatraće se i dostignuća zelene ekonomije u Sloveniji i Evropi. Organizatori su se odlučili da forum, ipak, najvećim delom bude održan uz fizičko prisustvo učesnika, pa će pet panela biti održano na klasičan način, dok će pomoću digitalnih tehnologija biti organizovana samo dva, a putem interneta uživo će biti prenošeni svi paneli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Kole

30.08.2020. 11:23

Podržavam sve ovo što naša zemlja radi ovo je od suštinskog značaja i mislim da ćemo uspeti da pojačamo saradnju na svim poljima. Slovenija je uvek bila iskreni prijatelj naše zemlje.

Deki

30.08.2020. 13:56

Po ko zna koji put Vucicu je ukazano postovanje da govori na brojnim forumima kojima je prisustvovao.To dokazuje njegovu velicinu i respekt koji ima kod svojih kolega u celom svetu.

Pera

30.08.2020. 14:28

Slovenija je bila zvanicni deo treceg rajha kao austrija pa izlaskom iz sfrj treba da plati ratnu odstetu za fasizam kom je pfioadala. Evropa zdaj je parola pod kojom su izasli bez kazne a i ubojanje srpskih momaka na sluzenju redovnog vojnog roka nije kaznjeno a danas iako u sloveniji ima preko stohiljada srba nemaju status manjine a u srbiji ima oko 2000 slovenaca koi imaju status manjine sto je skandalozno i mimo svih medjunarodnih pravila.