DEMOKRATE I TRAMPOVI SE "TUKU" I ZBOG KOSOVA: Dijalog Beograda i Prištine tema izbora u SAD

D. R. ĐORĐEVIĆ

27. 08. 2020. u 23:34

KOSOVSKO pitanje poslužilo je dvojici bliskih saradnika aktuelnog i bivšeg predsednika Amerike, republikanca Donalda Trampa i demokrate Baraka Obame, da ukrste koplja na "Tviteru", u sklopu predizborne kampanje za sledećeg stanovnika Bele kuće.

ДЕМОКРАТЕ И ТРАМПОВИ СЕ ТУКУ И ЗБОГ КОСОВА: Дијалог Београда и Приштине тема избора у САД

Foto: AP

Najpre je Ned Prajs, nekadašnji Obamin specijalni pomoćnik za osoblje Saveta za nacionalnu bezbednost, "opleo" po Ričardu Grenelu, koji je Trampov specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine.

- Ričard Grenel se dosledno oglašavao po dve inicijative za vreme svog rada u administraciji: diplomatija između Kosova i Srbije i o globalnoj LBGT dekriminalizaciji. Prva je spektakularno propala, a druga je nešto o čemu mu njegova stranka neće dozvoliti da diskutuje - napisao je Prajs.

Na ove opaske ubrzo je uzvratio Grenel svojom porukom na "Tviteru" upućenom Prajsu:

- Pregovori Kosova i Srbije su sledeće nedelje u Beloj kući. Vaš tim je narode Srbije i Kosova ignorisao osam godina. Vaš trenutni kandidat Džo Bajden nazvao je gejeve sigurnosnim rizikom!

Prajs je, inače, pre angažmana u Beloj kući za vreme Obaminog mandata, radio u CIA kao viši analitičar i portparol. Kao i Grenel, i on je vrlo aktivan na društvenim mrežama, samo na suprotnoj strani, jer podržava Džoa Bajdena, kandidata demokrata za predsednika SAD, kao i Kamalu Haris koju je Bajden imenovao kao kandidata za potpredsednicu Amerike. Veliki je kritičar Trampa i njegovih spoljnopolitičkih odluka, za koje tvrdi da nisu povezane sa nacionalnm interesom SAD već sa Trampovim ličnim "političkim bogatstvom".

Foto: AP

Američki glasački listići

Inače, u Americi je pokrenuta i kampanja "Srbi za Trampa 2020" čiji je cilj da mobiliše milion Amerikanaca srpskog porekla da glasaju za ponovni izbor aktuelnog predsednika SAD. Jedan od pokretača kampanje, Olga Ravasi, izjavila je nedavno da su oni "motivisani više nego ikada pre" da izaberu "verovatno najboljeg predsednika u istoriji Amerike".

- U vremenu nestabilnosti potrebno je snažno vođstvo predsednika Trampa, poverenje u teške odluke koje donosi, zakon i red - poručila je Ravasi.

BAJDEN POREDIO SRBE SA NACISTIMA

KANDIDAT demokrata za predsednika Džozef Bajden je kao potpredsednik SAD 2016. godine sa suprugom i unukom prisustvovao promociji dela puta u blizini američke vojne baze Bondstil koji su vlasti u Prištini nazvali po njegovom preminulom sinu Bou. Bajden je tada rekao da je njegov sin bio "zaljubljen u Kosovo", kao što je i on sam. Tokom 1998, Bajden je izjavio da je predlagao da se bombarduje Beograd (zbog rata u Bosni) i da američki piloti sruše sve mostove na Drini, a takođe je dovodio u vezu Srbe sa Nemcima i značajem Nirnberškog procesa za njih.

U Beogradu je bilo razmišljanja da se srpska dijaspora u SAD zvanično pozove da glasa za Trampa i jedan od zagovornika te ideje je bio šef diplomatije Ivica Dačić. Njegov koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je pre petnaestak dana javno pozvao Srbe u Americi da se uključe u kampanju "Srbi za Trampa", smatrajući da će oni time pomoći svojoj matičnoj zemlji Srbiji "u borbi za istinu i pravdu, posebno kada je u pitanju KiM".

Iako je poznato da najveći deo srpske dijaspore generalno glasa za republikance, stručnjaci za međunarodne odnose, međutim, smatraju da zvaničnici u Beogradu ne treba da se svrstavaju i da otvoreno lobiraju za jednu ili drugu političku opciju u SAD. Mada, za administraciju demokrata vezuju se naše poslednje gorke nacionalne traume poput bombardovanja 1999. i otcepljenja Kosova koje se smatra porodičnim legatom dinastije Klinton.

Foto: AP

Ričard Grenel

TEŠKO I NEPRIJATNO U BRISELU

U Briselu je održana još jedna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, posle koje je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio da su razgovori bili teški i neprijatni.

Eksperti dve strane na trećoj rundi sastanaka u Briselu razgovarali su o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim odnosima dveju strana. Đurić je izjavio su predstavnici Beograda morali da se suoče sa tvrdnjama da nema problema interno raseljenih i izbeglih lica i sa negiranjem navode da na KiM postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova. Đurić je dodao da je pomenuto i pitanje narušavanja zaštićene zone kod manastira Dečani, kao i Zajednice srpskih opština.

Skender Hiseni je optužio Beograd da nije bio konstruktivan i da je otvarao neke od tema za koje se mislilo da su dogovorene: - Sve ovo potvrđuje zabrinutost koju sam izrazio da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odlaže i na kraju upadne u nešto što uopšte neće prihvatiti. Specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak kaže da se na razgovorima na ekspertskom nivou finalizuju pitanja o kojima se ranije razgovaralo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

KO IMA PREDNOST? Slika raskrsnice posvađala korisnike mreža - mnogi se zalete i POGREŠE