DEMOKRATE I TRAMPOVI SE TUKU I ZBOG KOSOVA: Dijalog Beograda i Prištine tema izbora u SAD

D. R. ĐORĐEVIĆ

četvrtak, 27. 08. 2020. u 23:34

ДЕМОКРАТЕ И ТРАМПОВИ СЕ ТУКУ И ЗБОГ КОСОВА: Дијалог Београда и Приштине тема избора у САД

Foto: AP

KOSOVSKO pitanje poslužilo je dvojici bliskih saradnika aktuelnog i bivšeg predsednika Amerike, republikanca Donalda Trampa i demokrate Baraka Obame, da ukrste koplja na "Tviteru", u sklopu predizborne kampanje za sledećeg stanovnika Bele kuće.

Najpre je Ned Prajs, nekadašnji Obamin specijalni pomoćnik za osoblje Saveta za nacionalnu bezbednost, "opleo" po Ričardu Grenelu, koji je Trampov specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine.

- Ričard Grenel se dosledno oglašavao po dve inicijative za vreme svog rada u administraciji: diplomatija između Kosova i Srbije i o globalnoj LBGT dekriminalizaciji. Prva je spektakularno propala, a druga je nešto o čemu mu njegova stranka neće dozvoliti da diskutuje - napisao je Prajs.

Na ove opaske ubrzo je uzvratio Grenel svojom porukom na "Tviteru" upućenom Prajsu:

- Pregovori Kosova i Srbije su sledeće nedelje u Beloj kući. Vaš tim je narode Srbije i Kosova ignorisao osam godina. Vaš trenutni kandidat Džo Bajden nazvao je gejeve sigurnosnim rizikom!

Prajs je, inače, pre angažmana u Beloj kući za vreme Obaminog mandata, radio u CIA kao viši analitičar i portparol. Kao i Grenel, i on je vrlo aktivan na društvenim mrežama, samo na suprotnoj strani, jer podržava Džoa Bajdena, kandidata demokrata za predsednika SAD, kao i Kamalu Haris koju je Bajden imenovao kao kandidata za potpredsednicu Amerike. Veliki je kritičar Trampa i njegovih spoljnopolitičkih odluka, za koje tvrdi da nisu povezane sa nacionalnm interesom SAD već sa Trampovim ličnim "političkim bogatstvom".

Foto: AP

Američki glasački listići

Inače, u Americi je pokrenuta i kampanja "Srbi za Trampa 2020" čiji je cilj da mobiliše milion Amerikanaca srpskog porekla da glasaju za ponovni izbor aktuelnog predsednika SAD. Jedan od pokretača kampanje, Olga Ravasi, izjavila je nedavno da su oni "motivisani više nego ikada pre" da izaberu "verovatno najboljeg predsednika u istoriji Amerike".

- U vremenu nestabilnosti potrebno je snažno vođstvo predsednika Trampa, poverenje u teške odluke koje donosi, zakon i red - poručila je Ravasi.

BAJDEN POREDIO SRBE SA NACISTIMA

KANDIDAT demokrata za predsednika Džozef Bajden je kao potpredsednik SAD 2016. godine sa suprugom i unukom prisustvovao promociji dela puta u blizini američke vojne baze Bondstil koji su vlasti u Prištini nazvali po njegovom preminulom sinu Bou. Bajden je tada rekao da je njegov sin bio "zaljubljen u Kosovo", kao što je i on sam. Tokom 1998, Bajden je izjavio da je predlagao da se bombarduje Beograd (zbog rata u Bosni) i da američki piloti sruše sve mostove na Drini, a takođe je dovodio u vezu Srbe sa Nemcima i značajem Nirnberškog procesa za njih.

U Beogradu je bilo razmišljanja da se srpska dijaspora u SAD zvanično pozove da glasa za Trampa i jedan od zagovornika te ideje je bio šef diplomatije Ivica Dačić. Njegov koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je pre petnaestak dana javno pozvao Srbe u Americi da se uključe u kampanju "Srbi za Trampa", smatrajući da će oni time pomoći svojoj matičnoj zemlji Srbiji "u borbi za istinu i pravdu, posebno kada je u pitanju KiM".

Iako je poznato da najveći deo srpske dijaspore generalno glasa za republikance, stručnjaci za međunarodne odnose, međutim, smatraju da zvaničnici u Beogradu ne treba da se svrstavaju i da otvoreno lobiraju za jednu ili drugu političku opciju u SAD. Mada, za administraciju demokrata vezuju se naše poslednje gorke nacionalne traume poput bombardovanja 1999. i otcepljenja Kosova koje se smatra porodičnim legatom dinastije Klinton.

Foto: AP

Ričard Grenel

TEŠKO I NEPRIJATNO U BRISELU

U Briselu je održana još jedna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, posle koje je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio da su razgovori bili teški i neprijatni.

Eksperti dve strane na trećoj rundi sastanaka u Briselu razgovarali su o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim odnosima dveju strana. Đurić je izjavio su predstavnici Beograda morali da se suoče sa tvrdnjama da nema problema interno raseljenih i izbeglih lica i sa negiranjem navode da na KiM postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova. Đurić je dodao da je pomenuto i pitanje narušavanja zaštićene zone kod manastira Dečani, kao i Zajednice srpskih opština.

Skender Hiseni je optužio Beograd da nije bio konstruktivan i da je otvarao neke od tema za koje se mislilo da su dogovorene: - Sve ovo potvrđuje zabrinutost koju sam izrazio da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odlaže i na kraju upadne u nešto što uopšte neće prihvatiti. Specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak kaže da se na razgovorima na ekspertskom nivou finalizuju pitanja o kojima se ranije razgovaralo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

vladimir

28.08.2020. 00:28

.... ovima ne treba "korona", ovi su bolesni i bez nje, a to potvrdjuje što pišem par godina unazad - Amerika izumire, na sreću opstanka čovečanstva! Ona to ne priznaje, možda i ne vidi, kao i kupljeni mediji ali kraj je na vidiku!

Milovan USA

28.08.2020. 00:56

Ja ziv u Americi i Srbin sam i ovo sto se trenutno ovde desava je sve zahvaljujci trampu,da prevedem NIKAD GORE PO SRBE U AMERICI,i u svetu Trump je zlo nadam se da ce izgubiti da se pusi!

Šator

28.08.2020. 07:33

@Milovan USA - Шта се дешава у САД ме баш и не тангира. Али због пипака моћи, интересује ме ко је води. А ту иде принцип, бирати које је мање зло по нас. Шире као људска права по свијету, права за педере, а црнце убијају као псе на улици.

naranca

28.08.2020. 12:05

@Milovan USA - Jel ti znas nesto drugo da radis osim da la la lala...Zesca je borba svuda. Kako je na Tresnjevci?Jel si se navikao na Zagreb posle Posusja Donjeg?

Čiča Gorio

28.08.2020. 06:53

Teško je to danas jer Klinton sedi na Hitlerovoj stolici i sve ono što je on radio i što je planirao to Klinton nastavlja. Treba to jedared da prestane da se sprovodi sve po Hitlerovoj želji??? Ako to narod ne uvidi to se neće moći odbaciti jer je korumpirana cela Amerika onim Zlatom od jevrejski zuba???

Sara

28.08.2020. 07:04

Dvojica debila bolje neka se pozabave svojom Amerikom,ne postoji nikakvo kosovsko pitanje,a vec ako zele neka neki deo US daju Siptarima Ajovu npr, Clevlend...tamo ih ima kao blata svejedno jer Kosovo je deo Srbije

Nataša Stanišić Jankovic

28.08.2020. 09:13

Nije mi jasno kako čovek kome su poginule žena i cerka, i kome je umro sin iz drugog braka i koji ima 77 godina može da se kandiduje za predsednika SAD. Da li on uopšte ima emocije, ili je sazdan samo od ambicije i želje za moći!

Zardjala Kasika

28.08.2020. 09:37

@Nataša Stanišić Jankovic - Zanimljivo gledanje na stvari. Carson Tucker je primetio slicno: demokrate/talmudiste zanima samo apsolutna moc i nije ih briga preko koliko leseva ce da predju da je se dokopaju.

naranca

28.08.2020. 12:11

@Nataša Stanišić Jankovic - Pa Bajden-Bajden je imao ta teska iskustva pa zato zeli da postane Predsednik da bi ta iskustva mogao da podeli sa celim Svetom.Hahahahahahahahahahahahhahaah

Dhc

28.08.2020. 10:19

OVO JE PRAVA ISTINA. OD KADA JE DOSAO TRUMP NA VLAST SRBIJA JE DOBILA SVOJ IDENTITET, TRUMP JE OSOBA KOJA VOLI LJUDE I ZEMLJU, NE LAZE SVOJ NAROD I POSTEN JE ČOVEK, GOVORIO JE DA JUGOSLAVIJU NIKADA NIJE TREBALO BOMBARDOVATI. BAJDEN JE ZLO DRUGI HITLER KOJI ZELI DA UNISTAVA ZEMLJE, NE VOLI LJUDE I NE VOLI SRBIJU.

Varto Marx

28.08.2020. 11:02

América vlada ti je prava mafija, Kandidata Bajden je bio u Beogradu i sta je sve obecao jos je dao saku dolara Srpskoj vladi i zacepio im usta, a sada prica o Kosmetu ,kako on voli Kosmet, da ogromne milijone sto su dobili u ono vrijeme, od Siptara. Pitam kada ce Srbin da se nauci pameti, i ne luta po zapau bez rezultata.

naranca

28.08.2020. 22:53

BAJDEN POREDIO SRBE SA NACISTIMA- to su mu oni rekli da kaze.Hahaha.Hoce da se oslobode vecnog prokletstva i da ga uvale Srbima.Hahahahaha.Da ista znaju o Bogu znali bi da tako ne moze.Hahahaha