"NOVOSTI" SAZNAJU: Vučić sutra javno odgovara na napade SDA i Izetbegovića

V.N.

21. 08. 2020. u 15:15

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sutra ce javno odgovoriti na brutalne laži podmetačine bošnjačkog člana Predsedništva BiH i njegove stranke.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Вучић сутра јавно одговара на нападе СДА и Изетбеговића

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovo je "Novostima" rečeno u kabinetu šefa države posle skandaloznog napada Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića na našu zemlju i njenog prvog čoveka.

Oni su, naime, danas naveli da Srbija nastavlja agresiju prema BiH povezujući "pitanje Kosova sa entitetom Republike Srpske".

- Koordinirano delovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene celovitosti - poruka je iz SDA.

Oni navode da tome svedoče poslednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjaluci imao sastanak o "statusu RS" te da su se dogovorili da vlasti RS upute dokumentaciju o tome, što, kako tvrde, nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.

- Tražimo od predsednika Srbije da prekine ovakvo delovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata - piše u saopstenju Izetbegovićeve stranke.

Inače, predsednik Vučić za svoga mandata nijednom nije doveo u pitanje teritorijalnu celovitost BiH, mada nikada nije krio da Beograd zeli da gradi bratske veze sa Repiblikom Srpskom. O tome svedoče brojni projekti koje je Beograd započeo sa druge strane Drine i koji su, po priznjanju samog rukovodstva Srpske, najambiciozniji i najkonkretniji otkako je aktuelni šef države došao na vlast. Takođe, Vučić se javno protivio najavama demontaže Dejtonskog spprazuma, na sta kao predstavnik drzave garanta i potpisnice tog dokumenta apsolutno ima pravo. Poslednji atak na ugovor kojim je 1995. okončan krvavi građanski rat u BiH izveo je američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson, predlažući njegovo reformisanje jer "građani žele da budu deo transatlantske zajednice".

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)