PROTEST ZBOG ALBANSKOG UDARA NA DEČANE: Srbija se obraća Unesku zbog upada u zaštićenu manastirsku zonu

D. Matović - D. Zečević

petak, 14. 08. 2020. u 17:45

ПРОТЕСТ ЗБОГ АЛБАНСКОГ УДАРА НА ДЕЧАНЕ: Србија се обраћа Унеску због упада у заштићену манастирску зону

Foto: Zoran Jovanović

KFOR nije zaustavio radove na izgradnji magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira na KiM.

Radovi na magistralnom putu Dečani - Plav, u blizini manastira Visoki Dečani, u petak nisu zaustavljeni uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone. Mada smo sa više adresa dobili potvrdu da je Kfor uspeo da spreči nastavak radova, u Eparhiji raško-prizrenskoj su nam rekli da akcija nije prekinuta. Očigledno je da lokalne kosovske vlasti imaju podršku nadležnih u Prištini i ne mare na zabrane. Ovo nije prvi pokušaj narušavanja zaštićene zone, iako bi radovi trajno mogli da ugroze statiku crkve iz 14. veka i manastirskih objekata.

Iz eparhije upozoravaju da "ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već i otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što može da ima nesagledive posledice". Njihov apel je urodio plodom i sa raznih adresa je stigao zahtev za stopiranje radova.

- Kada sam čuo da su radovi nastavljeni, odmah sam poslao pismo direktorki Uneska Odri Azule u Pariz i zatražio od Umnika da mi pošalje kompletan izveštaj - rekao nam je Siniša Šešum, predstavnik Uneska za Balkan. - Visoki Dečani su Uneskov spomenik i nećemo dozvoliti njegovo uništavanje.

Unesku je pisala i Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Ovi događaji pokazuju i potvrđuju šta će se desiti ukoliko se ostvari najstrašniji scenario i Kosovo i Metohija budu odvojeni od Srbije - kaže istoričar prof. dr Miloš Ković za "Novosti". - Ne može se verovati čak ni tamošnjem zakonodavstvu, jer njihove vlasti ne poštuju ni odluke međunarodnih mirovnih snaga. Lokalne vlasti su očigledno podržane iz Prištine i sprovode bezočno nasilje.

Ministarstvo kulture Srbije u petak je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima Uneska, pozivajući ih da zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine.

Teške mašine u blizini manastira / Foto Sava Janjić/fejsbuk

- Neka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori. Takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na KiM, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima - ističe Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM i naglašava da je izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije.

Inače, Eparhija raško-prizrenska uputila je zahtev međunarodnim predstavnicima u Prištini i inostranstvu da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti. Podsetimo, stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona bio je da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi. 

Teške mašine u blizini manastira / Foto Sava Janjić/fejsbuk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da Priština i na terenu preduzima akcije protiv srpskog naroda i crkve, što unosi dodatni nemir i strepnju.

- Ponovo su upali u zaštićenu zonu manastira Dečani i ponovo dovode velike mašine da bi kopali taj regionalni put ka Albaniji - rekao je Vučić.

- Njih baš briga što je to zaštićena zona i što postoje sudske presude čak i njihovih sudija. 

To unosi dodatni nemir i strepnju i protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu.

Iz Srpske liste osudili su "nastavak sramnog odnosa prema sveštenicima SPC među kojima je i maltretiranje vladike Teodosija na prelazu Jarinje". Vladika Teodosije vraćen je u četvrtak uveče sa ovog administrativnog prelaza dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon sestrinstvu manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Miki Zg

14.08.2020. 17:59

Ako Šiptare ne zaustavi u bezumlju Kfor ,Euleks ,Unesko ,država Srbija je dobila kineske dronove ,oni će učinkovito odraditi što navedeni neće !

politikant

15.08.2020. 01:40

@Miki Zg - na zalost Srbija ne sme da pisne a ne i jos da razmislja o vojnom resenju. a ti dronovi, proci ce vreme pre nego sto budu spremni za upotrebu.

Varto Marx

14.08.2020. 18:55

Srbine brani Srpsku svijetinu, Na stotine Srpskih svijetinja je sravnato da zemljom, dosta je tolerancije. Netreba se olanjati vise na nikoga vec, pod hitno zastititi to malo sto je ostalo.

Mapko

14.08.2020. 20:57

Sta ono rece Albanci nekada, da su sve manastiri i crkve na Kosmetu u stvari poreklom albanske ? A sada Albanci ne postuju sopstvenu kulturnu bastinu, cudi me da Albanci tako postupaju sa svojim crkvama i manastirima. Njihovo je sve to kao sto sam ja japanac.

Mišo Peć

14.08.2020. 21:08

Uvaženi profesore Koviću bezbroj puta sam čuo od naših vlasti da će medjunarodna zajednica biti garant mogućeg sporazuma sa Prištinom po pitanju očuvanja crkvene imovine na Kosovu i Metohiji.Oni veruju onima koji su izigrali Kumanovski sporazum,rezoluciju 1244 UN,Briselski sporazum i sve moguće dogovore,toliko su nas puta nasamarili da prosto nema broja,ali naši pregovarači uporno im veruju i rade i donose odluke od dvehiljadite godine pa sve do danas na štetu Srbije.

Prellee

15.08.2020. 11:43

Albanci uzimaju sve, cak i crkveno zemljiste.Malo im je sta su dobili, pa nastavljaju pljacku ne postujuci nikavu imovinu, zakone, moral...Oni koji im daju podrsku su gori od njih.Zapad je samo konstatovao da sa njima nista ne vrijedi, a nece da ih udare kao sto su Srbe udarili.Dokle ce ova nepravda da traje, sve dotle dok mi ne pokazemo svoju snagu, a neka mocna drzava ne stane iza nas.Nikako kao Milosevic, solo, bez podrske bilo koga.Prokleti bili oni koji ovo mirno gledaju i ovim lesinarima dopustaju da rade ovakve stvari.