PROPAO ZAKON O ZAŠTITI TEKOVINA TERORISTIČKE OVK

Novosti online

13. 08. 2020. u 11:36

ПРОПАО ЗАКОН О ЗАШТИТИ ТЕКОВИНА ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК

Facebook

U SKUPŠTINI Kosova danas nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, jer je dobio podršku samo 35 poslanika.

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje i poslanici Demokratskog saveza Kosova nisu danas glasali za Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, prenosi Ljajmi.

Samo 35 poslanika je glasalo za usvajanje tog zakona, dok je jedan bio protiv.

Svi poslanici DPK prisutni na sednici glasali su za zakon, poslanici Alijanse za budućnost Kosova, NISMA i poslanici nesrpskih manjina.

Iako su sednici prisustvovali poslanici Samoopredeljenja i poslanici DSK, oni uopšte nisu učestvovali u glasanju, blokirajući usvajanje zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU i OEBS jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Inače Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predstavnici Srba na Kosovu upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

(kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gavrilo Princip

13.08.2020. 12:13

A da li mi radimo nesto proaktivno osim sto likujemo nad brljotinama siptarskih diletanata? Kad tad ce i oni nauciti i progurati svoje bljuvotine, a mi cemo i dalje ostati samo nemi posmatraci.

Dragan R

13.08.2020. 14:52

@Gavrilo Princip - Zabole SAD, Nemačku, EU i Zapad uopšte za slobodu govora i prava građana, naročito ako je reč o slobodi govora i pravima Srba. Da podsetim, isti taj Zapad traži da se u BiH donese isti takav zakon (tzv Zakon o sprečavanju negiranja zločina i "genocida" u Srebrenici) po kome bi Srbi završavali u zatvoru ukoliko drugačije misle i govore od muslimana o ratu u BiH. Problem je što su Šiptari istrčali "ko ždrebe pred rudu" sa tim zakonom. Taj zakon trenutno smeta ostvarenju najvažnijeg cilja Zapada na KiM, potpisivanju tzv sveobuhvatnog sporazuma i međusobnom priznanju Srbije i "Kosova" i zato nisu dozvolili njegovo usvajanje. Čim to oposle zakon će glatko biti usvojen. 100% se slažem sa vama da mi ne smemo samo da kukamo ili seirimo nad šiptarskim glupostima, već da proaktivno štitimo interese našeg naroda i države.

Kole

13.08.2020. 16:43

Meni bre nije jasno zašto mi čekamo više! Treba da se KIM ukine autonomija i onda da se proglasi okupacija Srbije! Tada su legitimni svi potezi u odbrani zemlje!