PATRIJARH IRINEJ POSLE SASTANKA SA VUČIĆEM: Razgovori o Kosmetu neizvesni, a stanje teško

Tanjug

sreda, 12. 08. 2020. u 22:15

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Разговори о Космету неизвесни, а стање тешко

Foto: Printskrin

PATRIJARH srpski Irinej izjavio je večeras da su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori Beograda i Prištine neizvesni i da je stanje na Kosovu i Metohiji veoma teško.

- Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje. Tako da je to još problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi - rekao je srpski patrijarh, koji je danas razgovarao sa Vučićem.

Irinej, koji je sa Vučićem razmatrao i termin osvećenja Hrama Svetog Save na Vračaru, rekao je da je taj termin određen, ali da je pitanje da li će biti moguće organizovati ga u drugoj polovini oktobra.

- To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole - rekao je Irinej za portal Nova.rs.

On objašnjava da još ima mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

- Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup - kazao je patrijarh.

Govoreći o reakcijama na njegovu nedavnu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh je naveo da je to oduvek stav SPC.

- Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu - istakao je Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lav

12.08.2020. 22:57

Crkva nema jasan stav i predlog za IZVODLJIVO resenje Kosovskog problema.Nije dovoljno samo reci Kosovo je nase,Kosovo je Srce Srbije ,u okupiranim okolnostima.

Orao

13.08.2020. 10:25

Niko ,baš niko ,ni političari ,analitičari,naučnici,filozofi niti Opozicija, Vučiću i Vladi ne daju realan savet mogućeg i praktičnog izvodljivog rešenja Kosovskog problema . Domaći izdajnici,licemeri,prodane duše koji su bili saučesnici okupiranog Kosova ,sada traže od Vučića da ne prizna Kosovo koje je u okupacionom statusu.. Crkva apsolutno nije jasna.Sve je kod njih okruglo pa na ćoše, ni gore ni dole, u stilu "Kako god naš predsednik odluči biće kriv ".

Mišo Peć

13.08.2020. 11:23

Najbitnije od svega je da Srbija nikad pod bilo kakvim okolnostima ni metar Kosmetske zemlje ne prizna za nezavisno Kosovo,to nam omogućava i rezolucija 1244 UN.Autonomija za albance da,nezavisnost i stolica u UN ne.

Orao

13.08.2020. 11:49

@Mišo Peć - Nije mudrost i pamet u tome reci sta treba,vec znati nacin kako i na koji nacin realizovati i ostvariti vase navode - u odnosu na okolnosti vladavine zapadnih sila koje su i uzrocnik sadasnjeg stanja na Kosovu.