GRANICA UMESTO ADMINISTRATIVNE LINIJE: Evo šta se krije iza optužbi Prištine da je srpska vojska 7. avgusta ušla na teritoriju KiM

D. MILINKOVIĆ

11. 08. 2020. u 08:00

POKUŠAJI Prištine da, mimo svih sporazuma, ubaci pripadnike tzv. Kosovskih policijskih snaga u sinhronizovane patrole Vojske Srbije i Kfora duž administrativne linije, imaju za cilj da se zaokruži stvaranje "kosovske vojske" i obuče budući kosovski graničari. Odnosno, da se administrativna linija, preko noći, pretvori u granicu.

ГРАНИЦА УМЕСТО АДМИНИСТРАТИВНЕ ЛИНИЈЕ: Ево шта се крије иза оптужби Приштине да је српска војска 7. августа ушла на територију КиМ

Deo Kopnene zone bezbednosti / Foto G. Šljivić

Ova nova kockica u mozaiku projekta stvaranja lažne kosovske države nadovezala se na seriju provokacija Prištine, i to uoči nastavka dijaloga u Briselu, 7. septembra.

Tenzije u pokrajini već su podignute najavama o usvajanju skandaloznog Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK i pretnjama kosovskih Albanaca da će se izaći iz pregovora o normalizaciji odnosa ukoliko Beograd ne povuče poternice za pripadnicima ove terorističke organizacije.

Kako bi prikrila svoje planove, Priština je lopticu pokušala da prebaci na naš teren, optužujući Vojsku Srbije da je 7. avgusta u Karačevu prešla administrativnu liniju i "ušla na teritoriju Kosova".

Na to je oštro odgovorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je uzvratio da je reč o jednovremenoj patroli naše armije i Kfora:

Kosovska policija pokušava da se "ozvaniči" / Foto I. Radulović

- Nikakvog ilegalnog prelaska nije bilo. To je redovna aktivnost. Već nekoliko dana na delu su pokušaji Prištine da još jednom napadne Vojsku Srbije i da kažu kako se ne poštuju međunarodni sporazumi i kako Beograd gazi administrativnu liniju. A zapravo je njihov cilj da se u jednovremene patrole ubace pripadnici Kosovskih policijskih snaga. VS je to odbila nekoliko puta, mi imamo potpisan sporazum sa Kforom, ni sa kakvim KPS - rekao je Vulin, i dodao da Beograd ne prepoznaje nikoga osim Kfora kao nekog ko je zadužen za mir i bezbednost u pokrajini i da svaka druga oružana formacija predstavlja bezbednosnu pretnju.

ODLIKOVANjE

PREDSEDNIK privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači objavio je da je odlučio da uvede novo odlikovanje koje će nositi ime "borca za nezavisno Kosovo Adema Demaćija". On je na "Fejsbuku" napisao da je izuzetno ponosan što je "nezavisno Kosovo izgrađeno na snažnim temeljima koje su postavile aktivnosti istaknutih rodoljuba, poput Demaćija":

- Odlikovanje će biti dodeljeno ličnostima naše zemlje koje su poznate po svojoj visokoj nacionalnoj svesti.

Vulin je pojasnio da je jednovremena patrola između Vojske Srbije i Kfora i regionalne komande "Istok", odnosno turskog kontingenta, uz dva iz kontingenta SAD, od 16.50 do 18.10 imala jednovremenu patrolu iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji.

Sagovornici "Novosti" kažu da su dogovori Kfora i Vojske Srbije o sinhronizovanim patrolama proistekli iz Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma, a ministar Vulin pojasnio je da je sporazum kojim se predviđa na koji način se ugovaraju patrole, kada, gde i kako se kreću, potpisan 2001.

General Dragan Paskaš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG objašnjava za "Novosti" da već godinama postoje tzv. vruća telefonska linija i sinhronizovane patrole VS i Kfora, a koje su ustanovljene zbog čestih provokacija sa albanske strane duž administrativne linije:

- Ovi pokušaji da se pripadnici tzv. Kosovske policije ubace u ove patrole je još jedna provokacija kako bi se legalizovali i zaokružila priča o nezavisnosti. Kao što su pripadnici civilne zaštite polako obukli uniforme KPS, tako se sad članovi KPS "uguravaju" u ove patrole, da bi se obučavali i spremali za ozbiljnije oružane snage i buduće graničare granice koju tako silno žele.

General u penziji Mitar Kovač kaže nam da Srbija ne sme da pristane na ovaj trik kosovskih vlasti:

SVE PO REZOLUCIJI 1244

IZ Kfora je saopšteno da zajedno sa Vojskom Srbije od 2008. rutinski sprovode sinhronizovane patrole duž administrativne linije, kako bi se osigurala bezbednost. Dodaje se i da Kfor sprovodi zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije, kao i da sarađuje sa njima na teritoriji cele pokrajine. Naglašeno je da je saradnja Srbije na administrativnoj liniji u skladu sa mandatom Kfora, shodno Rezoluciji 1244 SB UN i Kumanovskim sporazumom.

- Pristajanje Srbije da pripadnici KPS budu u patrolama sa našom Vojskom i Kforom bilo bi pogubno. To bi Prištini dalo dodatni argument pred međunarodnom zajednicom i tamošnjom javnošću da su, eto, nekakva država i u pogledu obezbeđivanja "granica".

Za Dejana S. Miletića, iz Centra za proučavanje globalizacije, nema dileme da čitav niz poslednjih poteza Prištine ima za cilj opstrukciju daljih razgovora sa Beogradom, kako bi dobili na vremenu do predsedničkih izbora u SAD, uzdajući se u poraz Donalda Trampa:

- Sve ovo što se sada dešava pokazuje i da su pripadnici OVK, odnosno kriminalno-teroristički krugovi, pravi "gospodari" na Kosovu, a ne političke strukture i institucije. Oni sve čine da zaštite sebe i svoje poslove, uključujući i dizanje tenzija i stvaranje nestabilnosti čak i kroz pokušaje da članovi KPS patroliraju sa VS i Kforom.

Pripadnici KFOR u Mitrovici / Foto I. Radulović

SL: GURAJU NAS U "KVORUM"

IZ Srpske liste u ponedeljak su reagovali na optužbe da se "ne oglašavaju kada je na dnevni red parlamenta u Prištini stavljena rasprava o spornom zakonu o zaštiti vrednosti OVK":

- Nije ni čudo što je pokrenuta kampanja napada na SL i legitimne predstavnike Srba s KiM, jer je u pozadini želja da SL svojim prisustvom na sednici skupštine i glasovima "protiv" da kvorum za odlučivanje i donošenje zakona koji su protivni interesima srpskog naroda. A sednica je i prekinuta zbog nedostatka kvoruma i donošenje zakona je neizvesno zbog toga. Mi smo o tom zakonu o nekakvoj zaštiti vrednosti OVK svoje mišljenje više puta javno pokazali. Član Predsedništva SL Ivan Todosijević gonjen je zbog izrečene istine o Račku i zato što branimo isključivo interese srpskog naroda, a ne lične i interese stranih finansijera - kažu u SL.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)