MINISTAR VULIN: Vlada sa strankama DOS-a dozvolila izvoz oružja u Jermeniju

Tanjug

10. 08. 2020. u 13:27

MINISTAR odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se svaka odluka o izvozu oružja, u bilo koju zemlju, dobija na istovetan način, tako što se ispune svi zakonski uslovi i da je isto bilo i kada je reč o izvozu u Jermeniju, koji je dozvolila vlada koju su činile stranke DOS-a, na čelu sa Mirkom Cvetkovićem.

МИНИСТАР ВУЛИН: Влада са странкама ДОС-а дозволила извоз оружја у Јерменију

Aleksandar Vulin / Foto Ministarstvo odbrane

Na pitanje novinara ko je dao dovozlu za izvoz oružja u Jerminuiju i kako se ta dozvola dobija, Vulin je u Kruševcu rekao da se ta dozvola dobija kao i bilo koja druga, odnosno da ne postoji dozvola za Jermeniju po nekoj posebnoj proceduri, pošto sve dozvole moraju da daju ministarstva trgovine, odbrane i spoljnih poslova.

On je naglasio da moraju da se ispune svi zakonski uslovi, a najpre da zemlja u koju se izvozi nije pod sankcijama UN.

"Veća količina našeg oružja i vojne opreme, uključujući i tehnologije, izvezena je u Azerbejdžan nego u Jermeniju. Vlada Mirka Cvetkovića je donela zaključak po kome je rekla da se i u Jermeniju može izvoziti naoružanje, pošto je 2006. to bilo stopirano, a onda je Vlada Srbije iz vremena kada su je činile stranke DOS donela odluku da može da se izvozi i u Jermeniju", naveo je Vulin.

Napomenuo je da su sve ovo vreme čak i iste firme izvozile i u Azerbejdžan i u Jermeniju, dodajući da govori i o privatnim preduzećima.

Vulin dodaje da politika može da donese odluku da se nešto radi ili ne radi u ekonomiji, ali da je dobro što politika više ne odlučuje o tome.

Ističe da je odbrambena industrija upozorila u svom pismu da će sudbina oko 17.000 zaposlenih biti neizvesna ako politika bude odlučivala o tome gde smeju ili ne nešto da izvezu.

Vulin kaže da ni Azerbejdžan niti Jermenija nisu priznale nezavisnost Kosova i da su nam prijateljske zemlje, ali i da moramo da vodimo računa o intresima naše zemlje.

"Sve je urađeno na osnovu odluke vlade 2012. godine, mi smo pravna država i moramo da poštujemo sve odluke vlada pre nas, jer poštujemo pravni sistem", rekao je Vulin.

Dodao je da ako nema političke odluke, onda se trgovina naoružanja sprovodi po striktno utvrđenim pravilima, kao i da su to nekada radile direktno državne firme, dok se sada to radi preko nekih drugih preduzeća.

Država Srbija nije prekšila nijedno domaće niti međunarodno pravilo, naglasio je Vulin i dodao da domaća odbrambena industrija treba da postoji i da se bori na svetskom tržištu.

"Ako negde postoje spoljnopolitički interesi zemlje, odbrambena idustrija će to poštovati", dodao je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu