RASIZAM U KANADI: Ugrožavanje prava migranata na farmama zbog korone

Tanjug

04. 08. 2020. u 23:21

KANADSKI poljoprivrednici ograničavaju kretanje svojim privremenim radnicima migranatima, ne dozvoljavajući im da napuste posede čak ni kada je u pitanju kupovina osnovnih namirnica, piše danas kanadski list "Glob end mejl".

РАСИЗАМ У КАНАДИ: Угрожавање права миграната на фармама због короне

Foto: Tanjug/AP

Pokušavajući da obuzdaju širenje COVID-19 na poljoprivrednim farmama, neki poslodavci traže od radnika da potpišu ugovore da će se pridržavati pravila koja ih ograničavaju na kretanje samo u okviru poseda na kom rade, navodi taj list.

Kao deo saveznog programa za privremene strane radnike (TFW)poslodavci često obezbeđuju smeštaj za sezonske radnike na farmama, koji mogu uključivati spavaonice, prikolice i šupe.

Neki zaposleni rekli su kanadskom listu da mesecima nisu napustili farmu, čak ni zbog kupovine namirnica, odlaska u crkvu, kod lekara ili zbog posete supružnika i dece koja žive u Kanadi.

Radnici su za "Glob" rekli da imaju pritisak da se povinuju ograničenjima koje im nameću poslodavci, jer je njihov dozvoljeni privremeni boravak u Kanadi vezan za njihov posao na farmi.

"Glob" piše da su radnici zahtevali anonimnost jer se plaše represija i deportovanja.

Jamajčanin koji radi na povrtarskoj farmi u Ontariju rekao je da oseća da nema drugog izbora nego da potpiše obrazac u kojem potvrđuje da neće dobrovoljno napustiti farmu, čak ni radi kupovine osnovnih namirnica.

U obrascu se navodi da se radnik slaže da će poslodavac ili služba organizovati isporuku hrane na farmu, kao i da će troškovi prehrambenih namirnica biti oduzeti od zarade radnika.

Radnik iz Meksika zaposlen na farmi u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija rekao je za "Glob" da mu nije dozvoljeno da napusti farmu i da je poslodavcu plaćao namirnice duplo skuplje od realnih cena.

U poslednja dva meseca, kako kaže, nije išao u prodavnicu, crkvu, niti je posetio porodicu.

Rekao je da je danju bio ograničen na farmu i na spavaonicu bez klimatizacije noću.

"Mi to ne zaslužujemo", rekao je.

Struktura programa TFV odavno privlači kritike zbog neravnoteže moći između poljoprivrednika i njihovih radnika.

Pandemija korona virusa je pogoršala problem i izložila lošim radnim i životnim uslovima radnike migrante koji pružaju podršku kanadskom sistemu hrane, navodi kanadski list sa sedištem Torontu.

Samo u Ontariju više od 1.300 radnika na farmama migranata zaraženo je kovidom 19, pokazalo je istraživanje "Glob end mejla".

Fai Faradai, advokat za rad i ljudska prava sa sedištem, rekla je da su ograničenja kretanja radnika ove godine bez presedana i da, kako dodaje, "podstiču sistemski rasizam".

„Ono što sada vidimo je veoma veliko nametanje kontrole. To prevazilazi ono što se zahteva u smislu socijalne distance i sprečavanja širenja virusa", rekla je Faradai.

Oko 37.000 privremenih stranih radnika već je stiglo u Kanadu da radi na farmama.

Očekuje se da će dodatnih 14.000 ljudi stići do kraja godine, od čega će polovina doputovati u Ontario.

"Glob" podseća da nijedno od provincijskih ministarstava zdravlja u Britanskoj Kolumbiji, Ontariju ili Novoj Škotskoj nije postavilo ograničenja privremenim stranim radnicima da ne mogu da farme, ukoliko ne postoji epidemija ili poseban nalog za izolaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju