TERAJU SRBE DA SLAVE PROGON: Alarmantan izveštaj Naprednog kluba o položaju sunarodnika u regionu

D. B. M.

05. 08. 2020. u 06:47

STANjE prava Srba u regionu je sve lošije i potrebna je institucionalna reakcija Srbije kako bi se njihov položaj popravio - rečeno je u utorak na predstavljanju godišnjeg Izveštaja udruženja građana Napredni klub o položaju naših sunarodnika.

ТЕРАЈУ СРБЕ ДА СЛАВЕ ПРОГОН: Алармантан извештај Напредног клуба о положају сународника у региону

Čedomir Antić / Foto Tanjug

Ovaj dokument je objavljen, kako je rečeno, na dan kada je pre četvrt veka Hrvatska vojska, uz pomoć Severnoatlantskog saveza, izvršila najveći etnički progon u Evropi nakon 1945.

U izveštaju se navodi da srpske političke predstavnike ucenjuju i pokušavaju da korumpiraju kako bi slavili dane u kojima je ubijeno 1.800 njihovih sunarodnika, a proterano 250.00. Kako je navedeno, samo u prošloj godini u Hrvatskoj je zabeleženo više od 400 incidenata, počev od govora mržnje, grafita, pa do fizičkih napada, kojih je bilo 25, što je za pet puta više nego 2018.

- Zbog sve veće obespravljenosti srpskog naroda u regionu korice izveštaja su crne još od 2016. Ostaće takve i ako pritiscima i korupcijom hrvatske i druge šovinističke vlasti uspeju da nateraju predstavnike srpskog naroda da slave dane kada su ih ubijali u hiljadama, a proterali u stotinama hiljada - ukazao je Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, koji je odlazak člana SDSS Borisa Miloševića na proslavu "Oluje" ocenio kao "nesrećan događaj" i posledicu višegodišnjih pritisaka na Srbe.

U Izveštaju piše i da je tokom 2019. i 2020. došlo do "verskog i nacionalnog progona u Crnoj Gori, gde je donesen zakon o verskim zajednicama čijim slovom i pratećim ugovorima je obespravljena i u neravnopravan položaj dovedena SPC kojoj pripada sedamdeset odsto građana ove zemlje. Navodi se i da je u Republici Srpskoj pod međunarodnim pritiskom nametnuto dalje uključivanje u NATO. Istaknuto je i alarmantno stanje na KiM, gde 75 odsto Srba nema slobodu da izrazi svoj stav.

USKRAĆENA PRAVA

PODACI u izveštaju ukazuju da u Severnoj Makedoniji srpski narod nema ista prava kao manjine drugih država i ne uživa slobodu veroispovesti, a da su u Albaniji i Sloveniji prava Srba znatno manja nego prava Albanaca i Slovenaca u Srbiji. Navodi se da je u Mađarskoj i Rumuniji stanje dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna