PREDSEDNIK VUČIĆ: Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ništa, imamo državu koja može da zaštiti Srbe (VIDEO)

Tanjug

utorak, 04. 08. 2020. u 19:55 >> 20:58

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Уједињени можемо све, а раздвојени ништа, имамо државу која може да заштити Србе  (ВИДЕО)

Foto: RTS Printskrin

DAN sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležen je u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

Nakon toga otkrivena je spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u "Oluji", ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Foto: RTS Printskrin

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i cežnji za zavicajem, vratili i poceli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Foto: RTS Printskrin

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila recenicu: "Pred vama stoji devojcica iz kolone", dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu vecinu ili je u njima najveci broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

PATRIJARH IRINEJ: MOŽEMO OPSTATI SAMO UJEDINjENI

Foto: RTS Printskrin

"Svim žrtvama velikog stradanja neka gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili, i neka nam Gospod pomogne da se ujedinimo jedni s drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo ujedinjeni", poručio je patrijarh Irinej.

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U ZNAK SEĆANjA NA ŽRTVE

Predsednik Srbije i Milorad Dodik otkrili su na mostu u Rači spomen ploču, podsećanje na progon Srba u “Oluji”.

Foto: printskrin

"Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas."

HIMNE RS I SRBIJE

Intonirane su himne Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde". Usledio je prigodan umetnički program.

NA PETROVAČKOJ CESTI

Na mostu je postavljena scena, rekonstrukcija kolone koja je preko njega bežala pre 25 godina.

Nebojša Kundačina pročitao je psemu "Na cesti Petrovačkoj" Branka Ćopića. Dramska trupa, pripovedački je prisutnima još jasnije približila stašne i jezive događaje.

DODIK: "OLUJA" DEO PROCESA PROGONA SRBA

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na ceremoniji da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Naša osveta je to što smo i danas zajedno iznad ove reke, Save", poručio je Dodik i dodao: "Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i reka".

Ističe da su se danas okupili da odaju poštu žrtvama i da je "deo plana da Srbi više ne postoje bila zločinačka akcija Oluja". Navodi da Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov cilj i da je "Oluja" deo kontinuiteta.

Podsetio je na zločine ustaša nad srpskim narodom u NDH i rekao da je "Oluja" izvedena uz blagoslov velikih sila kao konačan deo procesa progona Srba. 

NA MOSTU U SREMSKOJ RAČI PODSEĆANjE NA 1995.

Na mostu su postavljeni traktor, prikolica, automobil "jugo" koji podsećaju na tragične događaje iz 1995. godine. U tom abijentu se održava ceremnija i odigrava umetnični program, a tu se i obraćaju govornici. Glumci govore stihove.

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA VUČIĆA: PONOSAN SAM JER, POSLE MNOGO DECENIJA, SRPSKA SUZA IMA RODITELjA

Predsednik je rekao da od 2014. Srbija i Srpksa zajednički obeležavaju srpska stradanja, kao i da je na to izrazito ponosan.

"Srećan sam i ponosan što vidim da je srpski narod video značaj te ideje, našeg zajedničkog i jedinstvenog rada, koji pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni me nožemo ništa", rekao je Vučić,

Ističe da je ponosan što srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja.

"Ponosan sam što Srbi imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da izađe u odbranu grobova, li i svoje budućnosti. VIše zločine protiv našeg naroda ne nazivamo incidentima, već pravim imenima", rekao je Vučić, dodaveši da moramo imati poštovanje prema svom narodu.

"Narode srpski ne zaboravi da danas više niko ne govori o stradanjima Srba u Hrvatskoj. Svi to danas gledamo, i ne verujemo šta vidimo i šta slušamo. Suštinu da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi. Sela i gradovi srpski su opusteli, a proglasili si nas krivim za sve", rekao je Vučić.

Dodao je da je ta matrica postavljena i da će se teško izmeniti, ali i da imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (62)

Sneki

04.08.2020. 20:04

Hvala Vučiću što je počeo da obeležava dane stradanja Srpskog naroda,bez obzira da li je reč o hrvatskoj ili Kosovu.Učiti decu da znaju o svom narodu i njegovom stradanju,od svetskih moćnika,i da je iznad svega vole.Živela Srbija

Miroslav Stamenković

04.08.2020. 20:08

Oluja je stvaričan zločin počinjen nad našim narodom Srpski narod nikad neće oprostiti ali nikad neće zaboraviti ovo što je urađeno.

OM

04.08.2020. 20:16

Ne smemo da zaboravimo ovaj zločin Hrvatske koji je napravio stotine hiljada izbeglica. Dok Srbija žali za svojima žrtvama, Hrvatska slavi i veliča ustaštvo.

Pavle

04.08.2020. 20:38

Milion i osamsto hiljada Srba je živelo u Hrvatskoj. Sada ih ima mnogo manje! 250.000 ljudi je proterano tokom "Oluje", preko 2.000 je pobijeno! Ko je osuđen za to? Nadam se da će da ih stigne Božija kazna!

bojana

04.08.2020. 20:38

Hrvatina za zlocin nad Srbima, mozda nece biti sudjeno pred sudom, ali Bog ce im sigurno suditi. Jer narod koji pocini ovakav zlocin ne moze proci nekaznjeno.

Orao

04.08.2020. 21:54

Pomirenje sa Hrvatima je teška istorijska ,vise puta potvrđena, zabluda Srba..Dokle ćemo biti naivni i živeti u toj zabludi ??.-Dok Srbi odaju poštu žrtvama njihovih vekovnih progona, ubijanja i terora, Hrvati slave našu nesreću.

Veljko

04.08.2020. 22:10

Stamen smo, hrabar, jak i ponosit narod. Jaka su i deca iz kolone, pokazala su nam kako se uprkos strašnom teroru koji su preživala postaje čovek, kako se završavaju škole i nalazi mesto pod suncem.

Daca

04.08.2020. 23:39

"Oluja" tuzan dan za sve Srbe ,nikada Srbija vise nece biti ponizena i unizena ,jedinstvom i slogom idemo napred ,u borbu za bolju buducnost i jacu zemlju.

Ksenci

05.08.2020. 09:49

Oluja je zločin koji nijedan Srbin ne sme da zaboravi.Zločin u kojoj su na teritoriji Hrvatske stradali Srbi Krajišnici. Ovo je najtužniji dan u srpskoj istoriji.

Ksenci

05.08.2020. 09:50

Ovo zlo ne samo da mi ne smemo i necemo da zaboravimo! Cela evropa treba da pamti ovu sramotu na koju su zazmureli i dozvolili da jedan narod ovako strada