OTVORENO PISMO: Pokret Dok žive Krajišnici, živeće i Krajina se obratili Pupovcu i Miloševiću

V.N.

03. 08. 2020. u 19:25

ОТВОРЕНО ПИСМО: Покрет Док живе Крајишници, живеће и Крајина се обратили Пуповцу и Милошевићу

Foto: Jutjub

POKRET „Dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“ iz Novog Sada uputilo otvoreno pismo potpredsedniku hrvatske vlade Miloševiću i Pupovcu.

POVODOM  odluke rukovodstva SDSS da njihov član Boris Milošević, donedavnipredsednik Srpskog narodnog veća a odnedavno jedan  od četiri potpredsednika hrvatske vlade zadužen za socijalna pitanja i ljudska i manjinska prava, ide 5.avgusta, u gl. grad nekadašnje RSK, Knin na „proslavu“ obeležavanja hrvatske kukavičje i zločinačke vojne i paravojne akcije tzv.„ Oluja“ 1995. godine, predsedništvo Udruženja „Otadžbinski pokret - dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“ iz Novog Sada uputilo je „odabranom Srbinu,“ potpredsedniku hrvatske vlade Borisu Miloševiću otvoreno pismo koje je potpisao predsednik Udruženja Dragomir Lalić. Prenosimo najupečatljivije delove pisma:

Poštovani gospodine  Miloševiću,

znajući da ste izloženi raznim ucenama i pretnjama a često ste bili i prepušteni sami sebi, nastojali smo pomagati koliko smo znali i umeli i koliko je uopšte to bilo moguće i nikada nismo želeli da  dodatno otežamo vašu i našu borbu za prava i opstanak Srba u Hrvatskoj.

I kada nismo bili zadovoljni vašim postupcima nismo reagovali, ćutali smo jer nismo želeli da se svađamo jer svađe nam je dosta. Ali g. Miloševiću ovoga puta kada je u pitanju vaš odlazak kao srpskog predstavnika u Knin na mesto zločina nad Srbima i proslavu u čast i slavu „velike pobede“ hrvatske vojske i policije u proterivanju Srba iz Srpske Krajine i ubijanju starih i nemoćnih i onih koji nisu želeli napustiti svoja vekovna srpska ognjišta, na žalost moramo da se umešamo.

U vašem obrazloženju kao i u obrazloženju predsednika SDSS-a Milorada Pupovca, koje sa zabrinutošću čitamo već nekoliko dana, nismo našli niti jedan od razumnih, pragmatičnih i korisnih razloga za srpsku manjinu da idete na tu proslavu.Ne slažemo se  da će ta, kako vi kažete „gesta“ biti u interesu Srba u Hrvatskoj.

Nažalost g. Miloševiću kao i u drugim sferama društvenog života tako i u politici postoje tzv. razni politički i personalni interesi i to najbolje zna vaš politički vođa prof. dr Milorad Pupovac kojem ovo nije prvi put da je izložen određenim političkim zahtevima da ne kažem ucenama hrvatskog rukovodstva koji su načešće bili štetni za Srbe u Hrvatskoj.

Podsećamo da je g. Pupovac u jesen davne 1991. god. na Haškoj mirovnoj konferenciji podržao nezavisnost Republike Hrvatske. Zatim kada se u hrvatskom Saboru, 1997.god. glasalo o dopunama i promena na Ustav Republike Hrvatske koji je nema sumnje bio diskriminatorski i antisrpski, glas prof. dr  Pupovca je bio presudan i on je posle  višesatnih konsultacija sa hrvatskim rukovodstvom  ipak glasao „ZA“ nadajući se da će ta „ gesta“ ili žrtva doprineti boljim odnosima i rešavanju mnogobrojnih problema koje Srbi imaju u Hrvatskoj, zbog čega su mu koalicioni zastupnici iz HDZ – a podarili veliki aplauz .

Za tu “gestu“ dobio je naziv „ Tuđmanov Srbin“ a od političke koristi Srbi nisu ništa dobili osim obećanja da će Hrvatska realizovati Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske koje je potpisan 1996 godine.

Gospodine  Miloševiću, sigurni smo da vi i g.Pupovac vrlo dobro znate šta je Hrvatska država uradila  Srbima i srpskoj imovini kao i materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštin a da za to nije imala niti jedan razuman i opravdan razlog. Da podsetimo:

Hrvatska je u zločinačkim ,vojnim, paravojnim i policijskim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ proterala iz RSK 265.000 Srba, a iz ostalih gradova Hrvatske još 124.000. U tim zločinačkim akcijama ubijeno je i nestalo 2.596 Srba od kojih 579 žena i 21 dete.

Samo iz Splita i Karlovaca iz stanova je izbačeno preko 20.000 Srba.Preko 35.000 Srba, nosilaca stanarskog prava ostali su bez stanova.Uništeno i spaljeno je preko 24.000 seoskih domaćinstava a još toliko je oštećeno. Uništeno je 13.000 privrednih objekata i 182 poljoprivredne zadruge.U pet eparhija Srpske pravoslavne crkve koje deluju u međunarodno priznatoj Hrvatskoj uništeno je 130 hramova a teško oštećeno još 160.

ZAR TO NIJE SRAMNO?

- KAO što sami navodite - iako je vaš otac bio hrvatski vojnik ( voljno ili nevoljno) i borio se za Nezavisnu Hrvatsku to za njegove saborce, hrvatske zločince, nije bilo dovoljno pa su nakon „Oluje“ ubili njegovu majku odnosno vašu baku, samo zato što je Srpkinja i pravoslavne veroispovesti. Zar nije sramno?-  navodi  Lalić u obraćanju Miloševiću.

Gospodine  Miloševiću, prof. dr Milorad Pupovac vrlo dobro zna da su Srbi u Hrvatskoj, ostali bez političke i duhovne elite i da je došlo do potpunog nestanka srpskih toponima u Hrvatskoj. To je g. Miloševiću demografski slom jednog naroda i mi Srbi smo žrtve nekažnjenog istorijskog zločina.

Zbog svega navedenog, mi Srbi iz Hrvatske u Srbiji organizovani u nevladine organizacije mislimo da je zahtev Vlade Republike Hrvatske da predstavnici Srba podrže i prisustvuju proslavi obeležavanja „ Oluje“ ucenjivački, nehuman i neljudski i sa druge strane mislimo da srpsko rukovodstvo na čelu sa prof. dr Pupovcem koji zastupa interese nekoliko desetina hiljada Srba u Hrvatskoj nema mandat i pravo donositi odluke u ime stotine hiljada Srba koji ne podržavaju takve političke ogluke.

Mislimo da iza takve političe odluke mora postojate saglasnost i nas Srba iz Hrvatske i zvanične saglasnosti Srbije koja je matica svih Srba a za ovu političku odluku ta saglasnost ne postoji.

Zato vas g. Miloševiću molimo, da odustanete od tog ponižavajućeg političkog zadatka i odlaska u Knin 5.avgusta na proslavu „ Oluje“ koja će se održati na Trgu dr Ante Starčevića i na kojoj će centralna figura biti hrvatski general Ante Gotovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Pera

03.08.2020. 20:48

Ne razumem poruke Krajišnika da će "Krajina živeti dok je Krajišnika". Pa izvolite gospodo Krajišnici vratiti se u svoj zavičaj u svoju Krajinu i živite u njoj kada je toliko volite. Lako je iz Novog Sada pričati o domoljublju i stalnoi davati primedbe na ponašanje lidera Srba u Hrvatskoj! Konkretno, mi Srbi u Hrvatskoj koji smo radi naše nacionalnosti "građani drugoga reda" poduzimamo ono što smatramo da je najbolje za naš opstanak. Pa i prisustvo Miloševića na proslavi u Kninu. Ali istovremeno i početak javnog priznanja vlade Hrvatske da je prema srpskoj populaciji izvršen genocid i ratni zločin. To je ono što u ovim okolnostima smatramo najvećim dobitkom. A vas dragi naši novosadski Krajišnici još jednom pozivamo da svoje domoljublje ne iskazujete iz "zavetrine" u Srbiji već da se vratite u svoj zavičaj i preuzmete rukovodeću ulogu u ostvarivanju neke nove - stare Krajine.

Sasa

03.08.2020. 21:52

@Pera - Мени се чини да ћеш се већ ти називати Хрватом, а за потомке немам сумње да хоће. Јеси ли чуо за асимилизацију? Жив си пример. Ја, као Крајишник који је током Олује био дете крајишког борца, унук партизанског борца, праунук борца који је добровољно приступио српској војсци и добио Албанску споменицу, никад нећу пристати да ми усташоиди одређују историјску истину. Ако то значи да ћу живети у Новом Саду, онда ћу ту и живети. Своју децу сам научио шта сам желео, она ће своју... Историја не почиње и не завршава са нашим животима. Султани су век ипо столовали у Будимпешти. Где су сада? Где им је траг? Олују славе тек 25 година. Полако...

BRAVO SASA

06.08.2020. 13:02

@Sasa - SVE SI REKAO. On i nije Pera u to sam siguran 100% Dok taj Pupovac prodaje i izdaje srbe vec punih 30 godina, mene zanima, zasto se tom djubretu dozvoljava da dolazi u Beograd?

Pera

04.08.2020. 16:24

@Andromeda - E moj Sasa! Za razliku od tebe koji imaš tako značajan "borbeni pedigre" dedova i pradedova ja se sa tim neću da dičim. Ja se ponosim ili stidim samo onoga što sam ja kao osoba napravio u životu. Za Albansku spomenicu nisi ti zaslužan pa se time i nemoj da hvališ. A za razliku od tebe ja sam rođeni Beograđanin koji je 6. aprila 1941 godine kao dvogodišnje dete preživeo bombardovanje Beograda od strane fašista kada nam je i kuća porušena. I za razliku od tebe ja i moja familija nismo na traktoru napustili Beograd. Ostao sam samo sa majkom i dvoje braće bez kuće, hrane, bez ičega. Ali smo ostali. Makar i kao građani drugoga reda. I ponosan sam na to. Da ponovo biram to bih ponovo izabrao. Me bih pobegao u Novi sad! Zato mislim da vi koji ste kada je bilo gusto kukavički napustili vašu otadžbinu nemate pravo držati lekcije iz patriotizma Srbima dokazanim patriotima.

Usud

04.08.2020. 11:53

@Pera - E pa gosn Pero....vec vidim kako ste poceli da licite na hrvate i da mislite kao oni. Svi Kraisnici bi se vratili da im imovina nije srusena a i da vi koji ste ostali tamo niste poceli da licite na njih (hrvate).Ovako, od tog dolaska Srba na svoje ognjiste,nema nista dok ste vi koji ste ostali,takvi kakvi ste.

Hrvatica iz Srbije

03.08.2020. 22:12

@Pera, slazem se kompletno sa vasim komentarom. Beogradjaka sam ali moji roditelji su Hrvati iz Dalmacije. Uvek sam bila Jugosloven. Isticanje nacionalnosti uvek dovodi do problema.Ako zelimo mir, oni koji se osecaju kao jaki Srbi prestanite da oplakujete sebe. Bilo je zla sa obe strane. Paljenje i uzdizanje srpstva u 88 i 89 dovelo je do proterivanje krajisnika. Pitam zasto se slavio Kosovski Boj tih godin au Krajini?

Andromeda

04.08.2020. 00:49

@Hrvatica iz Srbije - Da li se osecas kao pripadnica drugog reda u Republici Srbiji? Da li te neko ponizava,uskracuje ti ikakva prava u Republici Srbiji? Trebalo bi da shvatis da nismo mi nacionalisti kao susedi vec razumni ljudi koji ne mogu da prihvate da se genocid,etnicko ciscenje jednog naroda vodi kao proslava a ne pomen zrtvama.

Srbin

04.08.2020. 00:51

@Hrvatica iz Srbije - Видиш ти си хрватица из Београда и тебе и твоје родитеље нико није истерао из стана зато што си хрватица, нити ће. То је разлика између вас и нас. Ми своје комшије хрвате не протерујемо.

MM

04.08.2020. 01:38

@Hrvatica iz Srbije - @hrvatica iz srbije Zanimljiv nick za nekoga ko kaze da je Jugosloven. Da li si ti "Hrvatice iz Srbije" oterana odavde zbog svoje nacionalne pripadnosti? Rekao bi da nisi,zato ne vidim potrebu zasto se javljas i stajes na stranu svojih "Jugoslovena"

ZR

04.08.2020. 10:39

@Hrvatica iz Srbije - Uvažena gospodja iz Beograda pita zašto su Srbi iz Knina čitaj iz SR Hrvavtske obelezavali 600 god od Kosovskog boja i komentarise da to diže na ionalne tenzije. E postovana gospodjo da su Srbi 1945 posle rata priveli pravdi Hrvate ustase druga bi pesma bila. Hrvati se kako reče Ducic ničega ne stide... a izgleda ni Vi gospodjo. Problem Hrvata je kompleks ,jer oni istorije nemaju i 90 % su pokatoliceni Srbi koji mrze svoju pravoslavnu bracu jer imaju svedoke da su se preverili.

Jordan

04.08.2020. 11:02

@Hrvatica iz Srbije - Slavili i trebali da slave kao sto i danas treba da slave svoje slavne pretke. Slavili i treba da slave jer im istorija nije pocela sa pavelicem i ndh.

Usud

04.08.2020. 12:04

@Hrvatica iz Srbije - A da li jedan Srbin moze da kaze u Hrvatskoj da je Srbin kao vi sto kazete da ste hrvatica u sred Beograda? Prema tome budite objektivni i nemojte se skrivati iza "ljubavi " jugoslovenstva,osim ako ne poznajete dovoljno istoriju pa ne znate da je to jugoslovenstvo bila nevoljna radnja.

Dragan

04.08.2020. 13:39

@Hrvatica iz Srbije - Poštovana stanovnice Srbije, čudi me da Vi koji živite u Srbiji izjednačavate etničko čišćenje u operaciji Oluja sa ponašanjemdržave Srbije prema hrvatima? Koga je Srbija to etnički, sistematski, očistila a da nisu srbi? Kojih 250.000 pripadnika druge nacionalnosti? I šta sad? Da se izljubimo i zajedno proslavimo oluju zločina? Kosovski boj je naš zavet i nemajte ga pominjati ni u kakvom kontekstu, molim Vas. Uvek će se naći razlog i povod za opravdanje. Mada se u Hrvatskoj niko i ne pravda, već diči ustaštvom pa Vas molim da se češće obraćate svojima u Hrvatskoj i pričate o jugoslovenstvu.

Vojvoda Djujic

04.08.2020. 16:19

@Hrvatica iz Srbije - Srbi uvek kasnu se bude spavali smo i sanjali drugu buducnost brstsvo i jedinstvo sa nasim djelatima vekovima verovali smo svima slepo i na kraju noz u ledja.Zasto komunisti 1974 nisu dali specijalni status Srbima u hrv zasto se nije govorilo o genocidu u Jasenovcu ne pricam o oluji ...sve se nakupilo i Srbi se bude i vide da bivsa braca ostre nozeve...to se poklopilo sa bajvecim stradanjem ali borbe pravi Srba kneza Lazara to je nasa istorija a ne 41-45 jedva ostali zivi klali nas Svabe pa ustade balije albanci i opet s njim u istu drzavu od tud i taj naziv ludi Srbi...ali sad tacka i gotovo bivsa bratija....

Zoran

04.08.2020. 00:16

Jako lijepo napisano i obrazlozeno..Ukoliko gos.Milosevic bude prisustvovao obiljezavanju sramnog fasistickog cina progona o kojem je direktno i bez uvijanja govorio Franjo Tudman..to ce svakako biti licni cin i licna sramota (dovjeka..)Hrvati nose iznad glave jedno preveliko i tesko breme..u Indiji to se zove karma..(Kako sijes takoces znjati..)prije ili kasnije platice svoje ogromne zlocine,to je neosporno..Neko to odozgo vidi sve..

Srbenda

04.08.2020. 01:46

Pa netreba nista da nas iznenadjuje sama cinjenica da mu je otac kao SRBIN bio u ustasama 90-setih netreba vise nista komentarisati,pljuno je i on i njegov otac na SRPSTVO i SRBE cim je odlucio ratovat za ustase

Lazar

04.08.2020. 05:12

Sta reci zlocinci su izbrisali srpski narod iz hrvatske i jos ga nazivaju genocidnim sve uz pomoc njemacke i NATO da legaliziju svoje zlocine

Pera

04.08.2020. 10:01

Sasa Србине, мени је жао што су успели да те у тој мери затрују, да си готово неповратно изгубљен. Ја нисам Хрват, ја сам Србин из Београда и сигурно сам неупоредиво савеснији и већи националиста од тебе, веровао ти или не. Неке догађаје си, очигледно, преклопио, шта је чему претходило и слично, али свакако си превидео отворену намеру тадашње власти у Србији, да се Срби у Хрватској увуку у рат. Случајно или намерно си заборавио и небројене срдачне састанке, крвних непријатеља, Милошевића и Туђмана, у јеку рата. Али немој се превише разочарати, јер ниси први Србин у историји нашег народа, који је донео или бранио погубне одлуке и идеје. Заборавио си да су Срби из Хрватске, деценијама имали мања права у Србији од данашњих миграната, били су и још увек су понижени, грађани другог реда. Како мислиш да се данас врате својим огњиштима, са пушкама у рукама? Да ли ти видиш где смо и како смо данас? Да ли си ти свестан, да смо и даље негативци у Европи и свету, да је рат био историјски промашај? Знаш ли колико је Срба изгубило главе, због тако промашене политике, знаш ли када ћемо се опоравити због тако непромишљених грешака? Ко је овде сада већи Србин, ти брате Србине или ја? Једино решење је стављање тачке на мржњу, а то се постиже узајамном вољом, коју данашња Хрватска свакако има. Не смемо то прокоцкати или у најмању руку, не смемо се мешати, нека Срби из Хрватске сами одлучују о својој судбини./ Komentar čitaoca iz Politike/.

buki

05.08.2020. 20:48

@Pera - Svi Srbi u Srbiji ( iz Hrvatske, BiH, Beograda, Valjeva, Niša ili Novog Sada) imaju manja prava od migranata ili bilo koje nacionalne manjine koja živi na teritoriji Srbije. Gladni Srbi, pri proboju Solunskog fronta su najpre hranili zarobljenike, i sve dok nismo postali jugosloveni ta srpska plemenitost je bila sveprisutna. Komunisti su u gradskim sredinama uništili taj srpski duh, a što se tiče zagovaranja rata 90-ih, mislim da ga iz Srbije niko nije želeo. Samo su hteli da se raspad SFRJ ne vrši po brozovim veštačkim granicama, nego da se poštuje volja naroda koji žive na određenoj teritoriji. Da su Nato dželati to dozvolili, metak ne bi bio ispaljen i svi bi živeli u zdravlju i veselju, svoji na svome.

Kik Che

04.08.2020. 11:24

Отпадака је било и биће их увек као тај борис милошевић и овај "пера" што коментарише...Сви који буду остали у рвацкој само је питање времена када ће се покрстити, јер они се више не смију ни јавити! Ми који смо отишли одатле , у иностранство или у Србију, знамо да историја није 20-30 година ( свака част "Саши" на коментару), него се времена мењају па и односи сила, тако да и усташка "неће горети до зоре". А они који се покрсте у усташе, вечно ће им потомство бити искомплексирано као и садашњим рватима !!!

osječanka

04.08.2020. 16:57

Od svih pročitanih komentara, jedini koji je razuman i istinski dobronamjeran je komentar gospodina Pere iz Beograda. Zato, za dobro Srba u Hrvatskoj razmišljajte glavom. Hrvatska je i domovina Srba, pa promislite o tome. Barem 80 % Hrvata želimo sa njima normalan suživot.Zaboravite, vi koji baš ništa ne znate, da ćete preko hrvatskih Srba vi iz Srbije ratovati protiv Hrvatske, pa na koncu oni izvuku deblji kraj. I još nešto. Pročitajte povremeno hrvatski tisak. Daleko smo otvoreniji i ne krijemo toliko naše grijehe. Npr. ne negiramo Grubore, grozim se Veselka Bilića, ubojice Miloševićeve bake. Pogledajte i vi nekad vaše grijehe.