OTVORENO PISMO: Pokret Dok žive Krajišnici, živeće i Krajina se obratili Pupovcu i Miloševiću

V.N.

03. 08. 2020. u 19:25

POKRET „Dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“ iz Novog Sada uputilo otvoreno pismo potpredsedniku hrvatske vlade Miloševiću i Pupovcu.

ОТВОРЕНО ПИСМО: Покрет Док живе Крајишници, живеће и Крајина се обратили Пуповцу и Милошевићу

Foto: Jutjub

POVODOM  odluke rukovodstva SDSS da njihov član Boris Milošević, donedavnipredsednik Srpskog narodnog veća a odnedavno jedan  od četiri potpredsednika hrvatske vlade zadužen za socijalna pitanja i ljudska i manjinska prava, ide 5.avgusta, u gl. grad nekadašnje RSK, Knin na „proslavu“ obeležavanja hrvatske kukavičje i zločinačke vojne i paravojne akcije tzv.„ Oluja“ 1995. godine, predsedništvo Udruženja „Otadžbinski pokret - dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“ iz Novog Sada uputilo je „odabranom Srbinu,“ potpredsedniku hrvatske vlade Borisu Miloševiću otvoreno pismo koje je potpisao predsednik Udruženja Dragomir Lalić. Prenosimo najupečatljivije delove pisma:

Poštovani gospodine  Miloševiću,

znajući da ste izloženi raznim ucenama i pretnjama a često ste bili i prepušteni sami sebi, nastojali smo pomagati koliko smo znali i umeli i koliko je uopšte to bilo moguće i nikada nismo želeli da  dodatno otežamo vašu i našu borbu za prava i opstanak Srba u Hrvatskoj.

I kada nismo bili zadovoljni vašim postupcima nismo reagovali, ćutali smo jer nismo želeli da se svađamo jer svađe nam je dosta. Ali g. Miloševiću ovoga puta kada je u pitanju vaš odlazak kao srpskog predstavnika u Knin na mesto zločina nad Srbima i proslavu u čast i slavu „velike pobede“ hrvatske vojske i policije u proterivanju Srba iz Srpske Krajine i ubijanju starih i nemoćnih i onih koji nisu želeli napustiti svoja vekovna srpska ognjišta, na žalost moramo da se umešamo.

U vašem obrazloženju kao i u obrazloženju predsednika SDSS-a Milorada Pupovca, koje sa zabrinutošću čitamo već nekoliko dana, nismo našli niti jedan od razumnih, pragmatičnih i korisnih razloga za srpsku manjinu da idete na tu proslavu.Ne slažemo se  da će ta, kako vi kažete „gesta“ biti u interesu Srba u Hrvatskoj.

Nažalost g. Miloševiću kao i u drugim sferama društvenog života tako i u politici postoje tzv. razni politički i personalni interesi i to najbolje zna vaš politički vođa prof. dr Milorad Pupovac kojem ovo nije prvi put da je izložen određenim političkim zahtevima da ne kažem ucenama hrvatskog rukovodstva koji su načešće bili štetni za Srbe u Hrvatskoj.

Podsećamo da je g. Pupovac u jesen davne 1991. god. na Haškoj mirovnoj konferenciji podržao nezavisnost Republike Hrvatske. Zatim kada se u hrvatskom Saboru, 1997.god. glasalo o dopunama i promena na Ustav Republike Hrvatske koji je nema sumnje bio diskriminatorski i antisrpski, glas prof. dr  Pupovca je bio presudan i on je posle  višesatnih konsultacija sa hrvatskim rukovodstvom  ipak glasao „ZA“ nadajući se da će ta „ gesta“ ili žrtva doprineti boljim odnosima i rešavanju mnogobrojnih problema koje Srbi imaju u Hrvatskoj, zbog čega su mu koalicioni zastupnici iz HDZ – a podarili veliki aplauz .

Za tu “gestu“ dobio je naziv „ Tuđmanov Srbin“ a od političke koristi Srbi nisu ništa dobili osim obećanja da će Hrvatska realizovati Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske koje je potpisan 1996 godine.

Gospodine  Miloševiću, sigurni smo da vi i g.Pupovac vrlo dobro znate šta je Hrvatska država uradila  Srbima i srpskoj imovini kao i materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštin a da za to nije imala niti jedan razuman i opravdan razlog. Da podsetimo:

Hrvatska je u zločinačkim ,vojnim, paravojnim i policijskim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ proterala iz RSK 265.000 Srba, a iz ostalih gradova Hrvatske još 124.000. U tim zločinačkim akcijama ubijeno je i nestalo 2.596 Srba od kojih 579 žena i 21 dete.

Samo iz Splita i Karlovaca iz stanova je izbačeno preko 20.000 Srba.Preko 35.000 Srba, nosilaca stanarskog prava ostali su bez stanova.Uništeno i spaljeno je preko 24.000 seoskih domaćinstava a još toliko je oštećeno. Uništeno je 13.000 privrednih objekata i 182 poljoprivredne zadruge.U pet eparhija Srpske pravoslavne crkve koje deluju u međunarodno priznatoj Hrvatskoj uništeno je 130 hramova a teško oštećeno još 160.

ZAR TO NIJE SRAMNO?

- KAO što sami navodite - iako je vaš otac bio hrvatski vojnik ( voljno ili nevoljno) i borio se za Nezavisnu Hrvatsku to za njegove saborce, hrvatske zločince, nije bilo dovoljno pa su nakon „Oluje“ ubili njegovu majku odnosno vašu baku, samo zato što je Srpkinja i pravoslavne veroispovesti. Zar nije sramno?-  navodi  Lalić u obraćanju Miloševiću.

Gospodine  Miloševiću, prof. dr Milorad Pupovac vrlo dobro zna da su Srbi u Hrvatskoj, ostali bez političke i duhovne elite i da je došlo do potpunog nestanka srpskih toponima u Hrvatskoj. To je g. Miloševiću demografski slom jednog naroda i mi Srbi smo žrtve nekažnjenog istorijskog zločina.

Zbog svega navedenog, mi Srbi iz Hrvatske u Srbiji organizovani u nevladine organizacije mislimo da je zahtev Vlade Republike Hrvatske da predstavnici Srba podrže i prisustvuju proslavi obeležavanja „ Oluje“ ucenjivački, nehuman i neljudski i sa druge strane mislimo da srpsko rukovodstvo na čelu sa prof. dr Pupovcem koji zastupa interese nekoliko desetina hiljada Srba u Hrvatskoj nema mandat i pravo donositi odluke u ime stotine hiljada Srba koji ne podržavaju takve političke ogluke.

Mislimo da iza takve političe odluke mora postojate saglasnost i nas Srba iz Hrvatske i zvanične saglasnosti Srbije koja je matica svih Srba a za ovu političku odluku ta saglasnost ne postoji.

Zato vas g. Miloševiću molimo, da odustanete od tog ponižavajućeg političkog zadatka i odlaska u Knin 5.avgusta na proslavu „ Oluje“ koja će se održati na Trgu dr Ante Starčevića i na kojoj će centralna figura biti hrvatski general Ante Gotovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna