DODIK NIKAD JASNIJI: Neprihvatljivo da Srbin ide na proslavu "Oluje"

Tanjug

31. 07. 2020. u 13:37

ДОДИК НИКАД ЈАСНИЈИ: Неприхватљиво да Србин иде на прославу Олује

Foto D. Pozderović

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je neprihvatljivo da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" i ocenjuje da bi to bilo nekorektno prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

- Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi - rekao je Dodik novinarima u Hašanima.

Dodik je, nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da će potpredsednik vlade iz SDS S-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice "Oluje" u Kninu, rekao da nije informisan da je to definitivno.

On je rekao da je za njega nemoguće da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju te vojno-policijske akcije i naglasio da je protiv toga.

Ocenio je i da nije korektno od vlasti u Hrvatskoj da tako nešto traže niti je korektno od bilo kojeg Srbina da ode na takvo mesto, prenosi RTRS.

Dodik je podvukao da je tu reč o progonu, egzodusu, etničkom čišćenju i ubijanju žena i dece, ne samo na prostoru Hrvatske, nego i na Petrovačkoj cesti i mnogim drugim mestima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć da će potpredsednik vlade iz SDS S-a Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice vojne akcije Oluja u Kninu, a da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otići u Grubore.

Prema podacima "Veritasa", tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida, dodaje RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

KIR SRBIN

31.07.2020. 13:56

Говорио ја да је пуповац и екипа око њега штеточински тим прве категорије, али нико то није хтео да објави. Сада се сви правите паметни. То су људи без карактера и морала, а када отворе очи одмах им се обрћу доларчићи и еврови, као на банкомату. Брига њих за Србе.

BEOGRAĐANIN

31.07.2020. 15:06

Prvo bi mi u Srbiji trebali počistiti vlastito dvorište, pa onda pokazivati na tuđe. Tu mislim pre svega na granične prelaze Brnjak i Jarinje,koje i sadašnja vlast- aminuje. Za ulazak na KiM, preko tih navodnih administrativnih prelaza SVIM SRBIMA VAN TERITORIJE SRBIJE nema prolza na KiM- BEZ PASOŠA. Kome vi delite lekcije?!

Dragan R

31.07.2020. 15:30

A šta smo očekivali? Bilo je samo pitanje trenutka kada će se to desiti. Od 2000-te godine naovamo u Srbiji i srpskom narodu izdaja ne samo da je legalizovana, već je i uzdignuta na nivo vrline. Ako nam ne smeta da nam bivšeg predsednika i najistaknutije političke, vojne i policijske rukovodioce nazivaju zločincima, a uglavnom ili ćutimo ili podržavamo takve laži i ako smo sve njih isporučili neprijatelju u Hag zašto nas čudi to što pojedinac iz našeg naroda ima nameru da uradi? Ako sve napred rečeno, ali i druženje i saradnju sa najvećim zločincima nad našim narodom (Solana, Klinton, Bler, Šreder, Tači, Haradinaj,...) objašnjavamo mudrošću, hrabrošću i borbom za bolji život šta nije jasno kod namere tog zlosrećnog Srbina koji se, gle ironije, preziva Milošević? Zar nije i on hrabar i mudar i zar se i on ne bori za bolji život? Svoj naravno.

vladimir

31.07.2020. 22:22

Poštovani gospodine Dodik. To nije bio samo progon. To je bio GENOCID. Ako se 250 000 ljudi protera sa nekog prostora drge nacionalnosti po svim međunarodnim pravima može se nazvati GENOCID. Ako neki Srbin to podrži radi ličnih interesa je sigurno kupljen, ali je izgubio obraz i dušu Srpsku za sva vremena. U ostalom videćemo ko će biti taj izdajnik.

Mišo Peć

31.07.2020. 22:42

Nikako mi nije jasno ovo izvlačenje paralele da Medved ide u Gruborima a zato Milošević da bude u Kninu na obeležavanju i proslavi oluje.U Gruborima izginuli Srbi civili,besomučno ih pobili naoružani Hrvati a ovamo o Oluji i Kninu gde bi navodno trebalo da bude Miložević znamo šat se desilo egzodus,etničko čišćenje uz ubijanje svih Srba.Milošević nipokoju cenu nebi smeo da bude na tom sramnom skupu.