SARAJEVO NAPADA IZ LJUBOMORE: Bošnjačke stranke burno reagovale na Vučićevu posetu Srpskoj

O. MATAVULJ

24. 07. 2020. u 21:47

POSETA predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazala je kako treba da se sarađuje, za šta bošnjački političari odavno nisu sposobni.

САРАЈЕВО НАПАДА ИЗ ЉУБОМОРЕ: Бошњачке странке бурно реаговале на Вучићеву посету Српској

Novosti

Naše kolege iz Federacije BiH su ljute, jer znaju koliko je čvrsta veza Srbije i Srpske, da je iskrena, da je to pitanje odgovornosti, principa, ljubavi, međusobnog razumevanja, ali i zadovoljstva da možemo zajedno da radimo. Oni su ljubomorni na ono što imamo sa Srbijom, jer tako nešto nemaju ni sa kim.

Tako je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uzvratila na lavinu negativnih komentara koji su iz zvaničnog Sarajeva usledili posle posete Srpskoj predsednika Srbije.

Bošnjačkim partijama, pre svega SDA Bakira Izetbegovića, najviše je zasmetalo to što je Vučić Trebinje nazvao jednim od najlepših srpskih gradova, a burne reakcije izazvalo je i to što je Dodik Srpsku nazivao državom, kao i povezivanje pitanje Kosova sa statusom RS u BiH.

Iz SDA su poručili da Vučić "jednom za svagda mora da nauči da u BiH ne postoje srpski gradovi", te da Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH:

- Predsednik Srbije bi svakako morao da zna da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta do kompletnog starog jezgra grada. Ali to ne znači da je Trebinje "bošnjački grad". Neprimereno je i krajnje necivilizovano grad prisvajati za samo jedan narod, naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživeli progon i etnički su očišćeni, kao što je to nesporno slučaj sa Trebinjem.

Socijaldemokratska partija BiH od Vučića traži izvinjenje građanima BiH zbog "grubog vređanja domovine, istorije i zdravog razuma". Demokratska fronta Željka Komšića navodi da Srpska nije nikakva država, nego posledica genocida. A Komšić je rekao da Dodik galamom pokušava da prikrije Vučićevo nezadovoljstvo njegovim vezama sa proruskim demonstrantima u Beogradu:

- Vučić je u Banjaluku došao da porazgovaraju o tom problemu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik DŽaferović smatra da je Vučićeva poseta Banjaluci iskorišćena da se pošalju poruke pretenzije prema delu teritorije BiH:

- Tim porukama se unosi nemir i bespotrebno podižu tenzije. Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, predsednik Srbije obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu koju njegova država svakako ima.

UPRAVA TREBINJA: NAUČITE ISTORIJU

STAV pojedinih partija da Trebinje nije srpski grad ne želimo ni da komentarišemo, jer njihovi "mislioci" pre nego što nešto napišu treba da sagledaju istorijske činjenice i shvate da srpski narod na ovom području živi vekovima. Zaboravljaju, pritom, da sve što pripada Republici Srpskoj nosi i njen prefiks - poručuju iz Gradske uprave Trebinja.

U saopštenju se osuđuje pokušaj da se omalovaži Vučićeva najava da će Srbija izgraditi aerodrom, stavljajući u prvi plan dnevnopolitičke razmirice i ne shvatajući iskrenu bratsku brigu matice za srpski narod s druge strane Drine. (D. C.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)