ALEKSANDAR ŠAPIĆ: Ulazimo u Vladu ako nas SNS pozove

S. Rovčanin Tomković

20. 07. 2020. u 08:31

DA bih sarađivao sa nekim moramo da se složimo oko osnovnih načela vezanih za spoljnu politiku i pravaca unutrašnje politike. Ako se oko toga usaglasimo, naravno, pod uslovom da je SPAS interesantan za SNS i da nas pozovu u Vladu, onda bismo mogli da razgovaramo koliki naš udeo u timu treba da bude.

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Улазимо у Владу ако нас СНС позове

Foto: N.Fifić


Ovo, u razgovoru za "Novosti", posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kaže predsednik SPAS i beogradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, i dodaje:


- Ponude da SPAS bude u Vladi nije bilo. Predsednik me je izvestio o stanju stvari u koje ne možete da imate uvid samo iz medija, borbi sa virusom korona, Kosovu i Metohiji, ekonomiji. A i ja sam mu saopštio svoje stavove i dao neke ideje i razmišljanja na te i neke druge teme. Upoznat sam sa detaljima pregovora sa Prištinom, situacijom u regionu, onim što nas čeka na jesen.


* Dogovor je da se ponovo vidite. Šta će tada biti teme razgovora?


- Neke partije su dolazile na konsultacije sa jasnim ponudama šta žele da dobiju ukoliko uđu u Vladu. Nisam razgovarao na taj način, niti ću se tako ponašati ni tokom sledećeg susreta. Ako nas pozovu u Vladu, a složimo se oko ključnih načela, onda ćemo lako dogovoriti sve drugo.


* Znači, spekulacije da je za vas već rezervisano mesto ministra sporta nisu tačne?


- Nisu. Jako smo daleko od te vrste razgovora.


* Šta bi za vas bio najvažniji cilj Vlade u kojoj biste vi učestvovali?


- Najvažniji cilj je da sa što manje štete izađemo iz situacije, kako zdravstvene, tako i ekonomske. I po pitanju najrazvijenijih zemalja prognoze nisu dobre, za Srbiju doduše su nešto bolje, ali ne možemo ni mi proći neoštećeni, kada je ceo svet u recesiji.

Foto: N.Fifić

 

NAJVIŠE MOGU DA DAM NA LOKALU

  NA Novom Beogradu ste pobedili SNS za jedan mandat. Ko će formirati vlast, možda i sve tri partije, uz SPS?

- Nije realno da budu sve tri partije na vlasti. Realnije je da koaliciju naprave dve. Konstitutivna sednica je zakazana za 7. septembar. Videćemo šta će biti.
  Da li ste više za to da ostanete na lokalu ili menjate funkciju?
- Videćemo. Smatram da i dalje najviše mogu da dam u lokalnoj samoupravi s obzirom na iskustvo koje imam.


* A, pitanje Kosova i Metohije? Koji je vaš stav?


- Mislim da ne može da postoji teži momenat pregovora od ovog koji nas je zatekao posle 20 meseci prekida, u trenutku kada se dešavaju geopolitičke promene, izbori u SAD, veliki procesi, a uz to mi se čini i da dijalog pokušavaju da oroče. Što se Kosova i Metohije tiče, ono je formalno danas po Ustavu sastavni deo Srbije i može da postane deo neke druge države samo ako ga se dobrovoljno srpski narod odrekne.


* Ukoliko ne bude postignut dogovor o ulasku u Vladu kako će se vaša stranka ponašati u Skupštini?


- Ukoliko budemo opozicija glasaćemo za one zakone koji su, prema našoj oceni, dobri, i suprotno. To što smo opozicija, ne znači da smo a priori protiv svega. Bili vlast ili opozicija glasaćemo za ono što smatramo ispravnim. To smo dokazali i u beogradskoj skupštini. Glasali smo za promenu statuta grada, iako jedino Novi Beograd nije video benefite tog statuta, pošto samo nama gradska vlast nije povećala budžet. Ali nisam mogao da budem protiv dokumenta koji je dobar. E sad, zašto je zloupotrebljen u slučaju Novog Beograda, pitanje je za nekog drugog, ne za mene.


* Rekli ste da biste, da ste vlast, zabranili proteste. Kako ocenjujete borbu protiv korone?


- Rekao sam sva masovna okupljanja, ne samo proteste. Sportska, muzička, turistička i politička. U ovim okolnostima ne postoje okupljanja koja su bitnija od spasavanja života.

* Kako komentarišete stav dela opozicije da je srpski parlament bez opozicije?


- Neću da se bavim time. Parlament je takav kakav je. Verovatno bi bio drugačiji da su još neke stranke izašle na birališta. Zašto nisu, njihova je stvar. Jedini sam koji nisam ni napadao ni branio bojkot. To je legitiman način političke borbe i za njega snose odgovornost lideri političkih partija koje su ga sprovodile.


* Ocenite poteze Saveza za Srbiju koji se pismima obraćaju Briselu žaleći se na loše izborne uslove...


- Što bih komentarisao druge političke organizacije? Stav o strancima sam rekao i njima samima na dijalogu pred izbore. Sramota me je što jedan stranac treba da bude medijator razgovora između dva Srbina.


* Možete li biračima da obećate za šta sigurno u parlamentu nećete glasati?


- Ne mogu hipotetički da govorim o nekim stvarima. Kada budem video dokumenta o kojima treba da se izjasnim, izneću stav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (31)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a