SAVET EU ODLUČIO: Srbija i zvanično skinuta s liste za slobodno putovanje u EU

Tanjug

16. 07. 2020. u 17:46 >> 17:49

SAVET EU zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukdanje restrikcije za putovanja u EU.

САВЕТ ЕУ ОДЛУЧИО: Србија и званично скинута с листе за слободно путовање у ЕУ

Foto: Depositphotos

Na popisu je 13 zemlja za prethodnog spiska dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

U Briselu navode da će se lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

Na osnovu kriterijuma koji obuhvatanju prvestveno epidemiološku situaciju i mere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Saveta EU koja se primenjilala od 1. jula sa izuzetkom Srbije i Crne Gore koje su uklonjene zbog pogoršnja epidemiološke situacije.

U Savetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom poslednjih 14 dana na

100.000 stanovnika ”blizu ili ispod proseka” EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

Za zemlje koje se ne nalaze na liste od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putoavnja.

U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinsiane odluke EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)