Srbija je potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji: Orban poručio da bez naše zemlje nema garancija za bezbednost

Tanjug

16. 06. 2020. u 21:55

Ubeđen sam da je Evropskoj unijii potrebnija Srbija, nego što je Srbiji potrebno članstvo u Evropskoj uniji, koja bez Srbije nije celovita, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Србија је потребнија Европској унији, него ЕУ Србији: Орбан поручио да без наше земље нема гаранција за безбедност

Foto: EPA

- Srbija je ključna država, EU nije celovita bez Srbije i moj stav je da će ovo otvaranje granica koje smo pokazali iz pravca Evropske unije prema Srbiji doprineti što bržoj integraciji Srbije u Evropskoj uniji - rekao je Orban u intervjuu za Radio-televiziju Panon.

On je istakao i "da je nedvomisleno da bez Srbije nema garancija za bezbednost Evrope".

Podsetio je da su u protekle četiri godine srpsko-mađarski odnosi podignuti na tako visok nivo na kojem se danas nalaze.

Između dva naroda, rekao je Orban, postoji burna istorija i zato je bilo potrebno da se uloži napor da se izgradi neophodno poverenje i prijateljstvo.

- U Srbiji su sada na vlasti oni koji to osećaju. Zbog toga je naš interes da u Srbiji na vlasti uvek budu naši prijatelji i mogući saveznici sa kojima možemo da gradimo zajedničku budućnost. To nije uvek tako bilo, niti će uvek biti. Treba poštovati tu izuzetnu mogućnost da su sada upravo takvi ljudi u vladi i u vlasti u Beogradu - kazao je on.

Zbog toga je, dodao je Orban, u interesu Mađarske da Srbija ima stabilnu, uravnoteženu i snažnu vladu, sa ljudima koji razumeju Mađare i znaju da Srbi zajedno sa Mađarima žele da stvore sebi bolju budućnost.

- Istovremeno i da kod nas ovde na vlasti budu oni koji znaju da ako želimo lepšu budućnost za Mađare, možemo je stvoriti zajedno sa Srbima - naglasio je Orban.

Viktor Orban je istakao i važnost privredne saradnje Srbije i Mađarske. On smatra da Vojvodina ima veliki potencijal za kvalitetan život i Srba i Mađara.

- Ima mogućnosti za to da se dobri odnosi koji su izgrađeni u politici, stvore što više prednosti i za Srbe i za Mađare. Važno je da se mi ovde u Pešti, ne usredsredimo samo na Vojvodinu, već i na čitavu Srbiju. Moramo da imamo u vidu i srpsku vladu i mađarski kapital ne sme da se zaustavi samo u Vojvodini, nego da pokuša na teritoriji čitave Srbije da stvori što više mešovitih preduzeća - istakao je Orban.

- Predsednik Vučić, koji ima velike zasluge u kvalitetu sadašnjih kontakata uvek kaže da treba ići i dalje od Vojvodine - rekao je Orban.

Premijer Mađarske posebnu pažnju u razgovoru posvetio je i predstojećim izborima u Vojvodini, posebno pozivajući mađarsko biračko telo da iskoristi svoje biračko pravo i glasa za svoje kandidate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu