KOSOVO NIJE SAMO OBIČAN LOKALNI SPOR: Sutrašnji "Mond" o video-konferenciji održanoj u Parizu

G. Čvorović

11. 07. 2020. u 18:54 >> 18:58

ZA Pariz, rešenje zamrznutog konflikta između Srbije i Kosova nije samo običan lokalni spor, već test kredibiliteta i snage za EU - piše "Mond" u izdanju za nedelju i ponedeljak.

КОСОВО НИЈЕ САМО ОБИЧАН ЛОКАЛНИ СПОР: Сутрашњи Монд о видео-конференцији одржаној у Паризу

Tanjug-AP

U tekstu pod naslovom "Srbija-Kosovo: Pariz i Berlin posrednici", francuski dnevnik se osvrće na video-konferenciju održanu u petak, pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, ocenjujući da se pojavila nada u efikasno evropsko posredovanje.

"Glavni argument Evropljana je jednostavan: bilateralna normalizacija je preduslov za angažman na putu ka EU. Međusobno priznavanje bi moglo da usledi tek na kraju puta, sastavljenog od malih konkretnih koraka koji se tiču ekonomske razmene, pitanja nestalih tokom rata, ili poštovanja pravoslavnog nasleđa na Kosovu", ističe ovaj list.

"Mond" podseća da su članice EU podeljene oko statusa Kosova, i da pet država odbija da ga prizna.

- Između ostalog, EU je ostavila poslednjih godina Balkan da se okrene drugim akterima - ističe francuski dnevnik i dodaje da "Jelisejska palata priznaje" da se u ovom regionu "kineska, turska i ruska mešanja razvijaju na višestruke načine".

"Mond" prenosi da je video-konferencija u petak omogućila predstavnicima Kosova da ponovo istaknu svoje zahteve, "koji idu od priznavanja nezavisnosti od strane Beograda, do ulaska u UN."

- Rekao sam da je Srbija bila spremna da razgovara, ali ne da prihvata ultimatume i naređenja - prenosi "Mond" reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakavši da je tu listu postavljenih zahteva ocenio kao besmislenu.

U tekstu u čijem se podnaslovu ističe da se Makron i Merkel nadaju smirivanju, dvanaest godina posle "kosovarske nezavisnosti", navodi se da u ovom trenutku više nije aktuelna razmena teritorija, kao i da je kosovski premijer izneo svoje rezerve prema tome u razgovoru s Emanuelom Makronom.

Navodi se i da je nastavak dijaloga omogućen time što je uklonjena glavna blokada, takse koje su prištinske vlasti uvele na robu iz centralne Srbije i BiH. Pominje se i da je uz posredovanje SAD otvorena železnička pruga, ali da "kao i za mnoge potpisane dokumente poslednjih godina, primena još nije efektivna". "Mond" takođe podseća i na otkazani sastanak u Vašingtonu 27. juna zbog podizanja optužnice protiv Hašima Tačija i drugih osoba iz vrha prištinske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve