NOVA METODOLOGIJA PRISTUPA FONDOVIMA UNIJE: Lakši put do EU, ali i do novca uz zatvaranje klastera

Novosti online/S. S. R.

11. 07. 2020. u 14:03 >> 16:03

NOVA metodologija EU za sve članice koje su na putu ka Briselu neće neutralisati političke ucene članica, ali će napredak u određenim oblastima, kao i benefiti koje on nosi, biti vidljiviji.

НОВА МЕТОДОЛОГИЈА ПРИСТУПА ФОНДОВИМА УНИЈЕ: Лакши пут до ЕУ, али и до новца уз затварање кластера

Foto: Depositphotos

Ovako se ukratko može opisati nešto drugačija maršruta kojom će se i Srbija kretati u želji da postane deo EU, a koja podrazumeva da se pregovori vode u šest celina koje će obuhvatiti nekadašnjih 35 poglavlja. Takozvani klasteri biće zatvarani kada se sprovedu sve reforme iz oblasti na koje se odnose, a to podrazumeva i dobijanje novca iz fondova.

Inicijator novih pravila bio je predsednik Francuske Emanuel Makron, a lider Srbije Aleksandar Vučić ga je preksinoć u Parizu obavestio o tome da prihvatamo drugačija pravila igre.

- Metodologija je daleko povoljnija i konkretnija za Srbiju. To znači da ćemo, kada otvorimo ekonomska i socijalna poglavlja, imati pristupe fondovima iz tih oblasti, pa onda idemo na pet novih, pa na sedam novih iz neke treće oblasti - obrazložio je Vučić.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je da se Srbija opredelila za ubrzani proces evropskih integracija.

- Metodologija nikada nije bila problem, već politička volja i ekonomski instrumenti kao odgovor na najveće izazove. Nova pravila trebalo bi da budu korisna, jer, iako se i ona zasnivaju na sistemu "štapa i šargarepe", podsticaji su ovoga puta konkretniji, predvidljiviji, ogledaju se u ubrzanim integracijama, značajnom finansiranju i ulaganju, u skladu sa obavljenim sektorskim reformama, a nakon zatvaranja jedne tematske celine - objašnjava Grubješićeva, i dodaje da do sada nije bilo nagrađivanja za zatvaranje poglavlja.

Kako je istakla, proširenje prevashodno ostaje politički proces, ali se sada ekonomska dimenzija naglašava.

PRETNjA SUSPENZIJOM

ZEMLjE kandidati moći će da učestvuju u radu stručnih tela EU i da dobijaju više novca. Ipak, ceo proces napretka može da bude zaustavljen i vraćen na početak ako ne bude pomaka u reformama zemalja. Povratak na startnu liniju, odnosno suspenziju, mogu da iniciraju zemlje EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri