I KFOR NEGIRA LAŽNI IZVEŠTAJ O BANJSKOJ: Nacrt izveštaja za Zapadni Balkan na zasedanju PS NATO pun falsifikata

M. St.

27. 05. 2024. u 11:27

PODACI da su zvaničnici Kfora pregovarali sa Milanom Radoičićem o tome da se grupa napadača koja se navodno krila u manastiru Banjska iz njega povuče na teritoriju centralne Srbije, netačno prikazuju činjenice.

И КФОР НЕГИРА ЛАЖНИ ИЗВЕШТАЈ О БАЊСКОЈ: Нацрт извештаја за Западни Балкан на заседању ПС НАТО пун фалсификата

foto kfor

Ovako je juče na navode iz preliminarnog nacrta izveštaja izvestioca za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine NATO reagovao član delegacije Skupštine Srbije Goran Rakić, a koji učestvuje na prolećnom zasedanju u Sofiji. Rakić je naveo da je namera da se "dodatno moralno unizi srpski narod na severu Kosova".

Kako stoji u delovima dokumenta koji se pojavio u pojedinim medijima, "zvaničnici Kfora su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, gde su nestali". Ovaj izveštaj još jedan je pokušaj da se pritisci na Srbiju podstaknu slučajem Banjska.

- Kosovske vlasti veruju da se, potencijalno, stotine drugih napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom, a otkrili su i veliku zalihu oružja. Pronađene su protivtenkovske rakete, minobacači, protivtenkovske mine i 24 vozila, od kojih jedno oklopno - navodi se u izveštaju.

Povodom ovih navoda, juče se oglasio i Radoičićev advokat Goran Petronijević, negirajući navode da su njegov klijent i njegovi saborci pregovarali o povlačenju sa Kforom i pozvao tu Misiju da saopšti kada su se ti pregovori dogodili i iznese dokaze za takve tvrdnje.

- Odbacujemo ove laži kao čiste izmišljotine i tvrdim da moj klijent i njegovi saborci nisu pregovarali ni sa kim, pa ni sa Kforom - naveo je Petronijević u saopštenju. - Laž je da su oni naoružani ušli u manastir Banjska. Ističemo da je očigledan cilj da se oni ukaljaju. Jedini naoružani ljudi koji su ušli u manastir Banjska kasnije tog dana su članovi Kurtijevih falangi.

Naglasio je da je za sve vreme sukoba u manastiru bila grupa srpskih hodočasnika, koji mogu da potvrde njegove navode.

Kfor je takođe negirao tvrdnje iz nedavnog izveštaja Međunarodne krizne grupe da je učestvovao u navodnim pregovorima o povlačenju grupe "srpskih boraca" nakon događaja u selu Banjska prošle godine. Izvestilac za nacrt izveštaja PS NATO lord Mark Lankester se povodom tih tvrdnji pozvao na izveštaj Međunarodne krizne grupe iz aprila.

Danas o pridruživanju Prištine

SASTANAK Komisije za odbranu i bezbednost održan je prvog dana Parlamentarne skupštine NATO, na kojem je danas na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine tzv. Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija na čelu sa poslanicom Natašom Jovanović. Naša delegacija je ukazalo na to da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, na prostoru KiM jedino Kfor može da deluje kao legalna i legitimna oružana snaga i da je nastojanje bilo kojeg drugog subjekta da obavlja te funkcije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)