MUDRA POLITIKA DOVELA DO USPEHA: Glasanje o rezoluciji na sednici GS UN uticaće i na buduće odnose sa pojedinim zemljama

M. Stanojković

27. 05. 2024. u 10:59

ZELENI tasteri podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici na velikom ekranu Generalne skupštine UN bili su "crveni" alarm za dalji kurs Srbije.

МУДРА ПОЛИТИКА ДОВЕЛА ДО УСПЕХА: Гласање о резолуцији на седници ГС УН утицаће и на будуће односе са појединим земљама

Foto: Novosti

Glasanje u Njujorku samo je potvrdilo da su stubovi politike Vlade Srbije - nezavisnost, vojna neutralnost i uvažavanje svih prijatelja i partnera uz zaštitu na prvom mestu nacionalnih i državnih interesa dobro postavljeni, kao i da je ispravno što je naša zemlja na svom evropskom putu uspela da sačuva komunikaciju i odnose sa najvažnijim faktorima i na drugom "polu".

Ovako naši sagovornici analiziraju kurs diplomatskog angažmana naše zemlje na više frontova, ali i nove prostore za delovanje nakon glasanja u UN, budući da je Srbija pokazala da je njen međunarodni položaj ojačan i da ima mogućnosti za njen nastup na "kolektivnom jugu".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da dok je bio šef diplomatije, razgovarao je sa 73 ministra i da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala "za".

- Imate situaciju da su Ukrajina i Moldavija jedine dve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje su glasale "za". Svi ostali su bili uzdržani, a protiv su bile Rusija i Belorusija - rekao je Dačić. - Rumunija je, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali "za", iako jeste razočaranje. A i mi sami ponekad sebe potcenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom. Od zemalja koje su glasale "za", 40 je bilo iz Evrope i sa Zapada.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je glasanje prikaz u kojoj meri je dobar osnov naše spoljne politike.

- Pokazalo se koliko je važno da Srbija sačuva odnose sa Rusijom i Kinom, pa zatim za Indijom, Brazilom, Meksikom, Nigerijom, Alžirom, kao i sa Mađarskom - rekao je Milivojević za "Novosti" i ukazao na to da je "jedan procenat glasanja posledica direktnog angažmana političkog vrha Srbije i ličnih odnosa sa liderima poput Mađarske, UAE, Kine...

Milivojević objašnjava da je ovakvo glasanje posledica i dugogodišnje prisutnosti srpske politike na kolektivnom jugu, i da je glasanje zemalja BRIKS potvrdilo da ne postoji nikakav razlog da Srbija ne produbljuje saradnju sa njima.

- Istovremeno, evropski put Srbije nije sporan, mi se nalazimo u tom okruženju i to je prirodni proces, dokle se ne dovode u pitanje naši nacionalni interesi.

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović navodi da naša spoljna politika mora da se zasniva na nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu i uravnoteženom razvoju odnosa sa svim važnim faktorima koji Srbiju uvažavaju kao ravnopravnog partnera.

- Takvi principi proističu iz naših ranijih istorijskih iskustava, ali i uključuju i sadašnje pozicije u odnosu na glasanje o Srebrenici - navodi Jovanović za naš list. - Ako neko očigledno u dugom periodu radi protiv Srbije, ne može Srbija da nastavi sa jednakom otvorenošću i poverenjem prema takvim zemljama. Evropska saradnja ne može da se posmatra mimo političke i Srbija mora da preispita svoje pozicije i da se prilagođava promenama u svetu.

Bosanski novinar Hadžifejzović napao tvorce rezolucije: Vučiću ni Amerika ni EU nisu mogli ništa

Vučiću ni velika Amerika, ni čitava EU, nisu mogle ništa, rekao je bosanski novinar Senad Hadžifejzović na Fejs televiziji, dok se bavio debaklom Rezolucije o Srebrenici u UN. On je istakao da je "čak 38 sponzora, najsnažnijih država" jedva uspelo da izlobira i ubedi još samo dodatnih 46 zemalja da glasaju za rezoluciju.

- Od 193 zemlje, 109 nije bilo "za". Kakav vam je to uspeh? Čime se Lagumdžija hvali? - upitao je Hadžifejzović. - Podrška 83 glasa za rezoluciju je malo, a 19 glasova protiv je mnogo. Suždržano je 68 država, to je previše, 21 država nije glasala - takođe previše. Čak ni velika Amerika, Kanada, Australija, ni čitava EU, ni čitava Organizacija islamskih zemalja, nisu uspele da skupe više od 84 glasa - istakao je Hadžifejzović u emisiji.
Britanski ekspert Frensis Bojl u emisiji je rekao da je jedan od ciljeva rezolucije ukidanje Republike Srpske.

Poraz Sarajeva

Rezolucija o Srebrenici je poraz, pre svega, bošnjačke politike i to govori da su bošnjačke politike na pogrešnoj strani, poručio je juče predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je rekao i da bi te politike "trebalo da budu politike dogovaranja s nama, a ne poslušništvo prema strancima, Amerikancima i Nemcima".

- Oni su s njima jer misle da će najviše zla učiniti nama Srbima. Sada se pokazalo da to nije tako. Mi Srbi moramo da kažemo - dosta. Nemamo više nijedan razlog da im bilo šta verujemo - napisao je Dodik u objavi na mreži "Iks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)