AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici

Novosti online

24. 05. 2024. u 00:01

NOVINAR "Njujork tajmsa" Erik Lihtbau objavio je svojevremeno knjigu "Nacisti u komšiluku: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude".

АМЕРИЧКА ЉУБАВ ПРЕМА ГЕНОЦИДУ: ЦИА чувала Хитлерове верне следбенике, сад Вашингтон лобира за резолуцију о Сребреници

Foto: EPA

Lihtbau javno tvrdi da su američke obaveštajne agencije bivše naciste i njihova obaveštajna saznanja gledali kao "značajan antisovjetski kapital" i zato su ih pedesetih godina prošlog veka "agresivno regrutovali".

Među nacistima koje su čuvali američki obaveštajni zvaničnici je Oto fon Bolšving, pomoćnik ozloglašenog Adolfa Ajhmana, koji je pomagao u čišćenju Nemačke od Jevreja, a kasnije radio za CIA. Od poznatijih je tu i Artur Rudolf, nacistički naučnik koji je u SAD bio stručnjak za raketni program. 

Među onima koji su ne sasvim slučajno boravili baš u SAD, nalazi se i zloglasni ministar NDH Andrija Artuković. Artuković je u SAD došao tri godine posle kraja Drugog svetskog rata, 1948, na osnovu vize koja je omogućavala tromesečni boravak i pod lažnim imenom. Tek 1986. genocidaš Artuković je izručen Jugoslaviji.

Berbokova ponosna na genocidnog dedu

Deda nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok tokom Drugog svetskog rata služio je u Vermahtu i bio ubeđeni nacista, a 1944. je kao nagradu dobio krst za vojne zasluge, piše nemački Bild.

Analena Berbok često govori o svom dedi Valdemaru na komemorativnim događajima.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)