OVAKO JE SAVO MANOJLOVIĆ KRŠIO ZAKON: Viši sud odbio listu "Kreni-Promeni" na Vračaru po prijavi CRTE i Đilasa

Novosti online

21. 05. 2024. u 18:07

PO TUŽBI Vladimira Tupanjca iz CRTE oborena je lista Sava Manojlovića na Vračaru. Odluku o obaranju liste doneo je Viši sud u Beogradu.

ОВАКО ЈЕ САВО МАНОЈЛОВИЋ КРШИО ЗАКОН: Виши суд одбио листу Крени-Промени на Врачару по пријави ЦРТЕ и Ђиласа

FOTO TANJUG/ KRENI PROMENI/ LILIT ANDRIĆ

Kako je obrazložio Viši sud u Beogradu utvrđeno je da je za izbornu listu podneto 370 pravno valjanih pismenih izjava birača, a što predstavlja nedovoljan broj pismenih izjava za proglašenje izborne liste u navedenoj Gradskoj opštini. Za proglašenje izbrone liste po Zakonu o lokalnim izborima potrebno je da je svojim potpisom podrži 600 birača u jedinici lokalne samouprave.

Foto: Printskrin

Dalje, nije pravilno primenjen zakon, jer na listi mora biti najmanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog pola. Na izbornoj listi "Kreni-promeni" nalazi se 19 osoba ženskog pola i 10 osoba muškog pola, što znači da na toj izbornoj listi ima 34,48 posto pripadnika manje zastupljenog pola. 

Dalje, Viši sud u Beogradu utvrdio je da su određeni kadnditati za odbronike u pomenutoj Gradskoj opštini, uvidom u kopiju ličnih karata, menjali prebivalište kako bi se našli na listi odbronika.

Foto: Printskrin

Za dva kandidata u izvodima očitanih ličnih karata, konstatovana je promena prebivališta koju su uradili nakon 3. jula 2023. godine.

Zbog pomenutih razloga, izričlito je propisano da Republička izborna komisija rešenjem odbija da proglasi izbornu listu ako je za narodnog poslanika predloženo lice koje nema izborno pravo, kao i ako nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova.

Foto: Printskrin

Shodno svemu tome, odbio da proglasi listu Kreni-promeni koja je podneta Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar od strane Grupe građana Kreni - promeni Vračar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URADILI SMO SIMULACIJU, OVO JE REZULTAT: Evo kako će se završiti utakmica Srbija - Danska na EURO 2024!