SANDŽAK REPUBLIKA, UZ TURSKE ZASTAVE I PSOVANJE SRBA: Novopazarski ekstremisti u bajramskoj noći zastrašivali komšije (FOTO/VIDEO)

B.Subašić

12. 04. 2024. u 06:30

PISMO novopazarskih Srba predsedniku Aleksandru Vučiću kojim od njega traže pomoć zbog ugrožene bezbednosti upozorava da je ponovo aktivirana stara transverzala nasilja nad srpskim narodom od Kosova i Metohije, preko Raške oblasti, do Bosne i Hercegovine.

САНЏАК РЕПУБЛИКА, УЗ ТУРСКЕ ЗАСТАВЕ И ПСОВАЊЕ СРБА: Новопазарски екстремисти у бајрамској ноћи застрашивали комшије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Povod za uznemirenost naših sunarodnika je provokativna i nasilnička manifestacija islamista i separatista koja se odigrala 9. aprila uveče, u noći uoči Ramazanskog Bajrama, na kružnom toku ispred naselja Šestovo, dela Novog Pazara naseljenog srpskim stanovništvom.

Provokacije su organizovane na prostoru u podnožju brega na kome se nalaze Đurđevi stupovi, gde Srbi tradicionalno obeležavaju Badnji dan. Uzvikivane su parole kojima se traži "sandžačka republika" baš u vreme kada Priština uz podršku zapadnih patrona izvodi predstavu sa nelegitimnim popisom stanovništva kao osnovu za traženje ratne odštete od Beograda, a Sarajevo, uz pomoć istih sponzora priprema da kroz Generalnu skupštinu UN progura rezoluciju o Srebrenici kojom želi da Republiku Srpsku proglasi "genocidnom tvorevinom", pa da na osnovu toga zahteva njeno ukidanje.

Foto: Printscreen

 

Ovaj događaj je ozbiljna eskalacija nacionalno-verskih tenzija koje su se poslednjih godina uglavnom manifestovale na skrnavljenju srpskih grobalja, istorijske baštine i redovnim incidentima na utakmicama.

- Poštovani predsedniče republike Srbije Aleksandre Vučiću,obraćamo Vam se sa zahtevom za pomoć i odbranu nacionalnih interesa Srba u Novom Pazaru. Dana 9. aprila oko 21 sat ogromna kolona šlepera, automobila, kvadova uputila se organizovano iz pravca centra Novog Pazara ka naselju Šestovo u kome je 99 odsto meštana srpske nacionalnosti. U kružnom toku naselja Šestovo kolona je blokirala saobraćaj i tom prilikom ispaljivali su vatromet i druga pirotehnička sredstva, mašući zastavama Turske, Palestine, sandžačkim barjacima, uz povike "Alahu ekber, ovo je Sandžak", "Živela sandžačka republika", uz dizanje dva prsta i psovanje "majke četničke" sa jasnom namerom da isprovociraju meštane Šestova. Napominjemo da se na pomenutoj lokaciji godinama unazad slavi Badnji dan uz prijavljen skup nadležnim organima i da Srbi nikada u Novom Pazaru nisu proslavljali verske praznike u naseljima gde žive pretežno Bošnjaci. Ovo vam pišemo iz razloga što smo zabrinuti i uplašeni za našu i budućnost naše dece - navodi se u pismu preostalih novopazarskih Srba, među kojima je zavladala zebnja šta donosi budućnost.

Foto: Printscreen

Blokada Šestova šleperima

Jer, u ovom slučaju nije reč o ovdašnjim vehabijama, od kojih je nekoliko desetina otišlo da se bori u jedninicama Islamske države u Siriji, već o sugrađanima Novopazarcima koje je neko organizovao i nahuškao po scenariju kakav je poznat sa Kosova i Metohije osamdesetih i devedesetih godina. Vreme izvođenja ove opasne predstave je pažljivo odbrano, za noć u kojoj se završava ramazanski post, pred veliki muslimanski praznik Bajram, da bi se skrenula pažnja na religioznu pozadinu.

Suština je, ipak, u klicanju "sandžačkoj republici" koje neprijatno podsećaju na parole "Kosovo republika" koje su izvikivali albanski ekstremisti obučeni na Zapadu. Iste separatističke aprole su početkom devdesetih mobilisale muslimane iz Raške oblasti za ratove u Hrvatskoj i BiH.

Devedeste su među muslimane Raške oblasti donele uticaj netradicionalne militantne verzija islama koja je najviše uticala na mlade ljude, od kojih su neki i učestvovali u zlokobnoj "opsadi" Šestova. Na ovdašnjim društvenim mrežama i forumima se intenzivno emituju sadržaji poput "predavanja" islamista iz BiH među kojima se ističu imam Amir Mahić iz Kozarca koji redovno vređa pravoslavlje, SPC etiketira kao "sektu", a Svetog Savu naziva "začetnikom fašizma", kao i bihaćki hodža Muharem Štulanović koji Republiku Srpsku naziva "genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara". Takav rečnik mržnje sada je doveo do manifestacije novopazarskih muslimana.

UDAR NA CRKVE I SPOMENIKE

O UTICAJU ekstremizma u Novom Pazaru svedoči kontinuirano ugrožavanje srpske baštine. Tako su 2019. maloletnici oskrenavili Crkvu Svetog Petra i Pavla, spomenik kulture pod zaštitom UNESKO-a. Mladi prestupnici godinama skrnave i pokušavaju da zapale crkvu Svete Varvare na Reljinoj gredi kraj Novog Pazara, a 2021. su oštećeni i rušeni srpski nadgrobni spomenici u naselju Šestovo. Redovna su i skrnavljenja srednjovekovnih arheoloških lokaliteta, od kojih se ističe ono iz 2022. kada su rezoreni ostaci Latinske crkve iz 14. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave