VUČEVIĆ UPUTIO SNAŽNU PORUKU SA SAJMA ZAVIČAJA: Ne mogu nam zabraniti da pričamo istim jezikom, da imamo istu kulturu, veru i tradiciju!

Novosti onlajn

11. 02. 2024. u 13:45

SAJAM zavičaja, koji se po peti put održava na Novosadskom sajmu, koju organizuje Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, i danas je okupila brojne pojedince, zavičajna udruženja i institucije iz oblasti privrede, turizma i kulture.

ВУЧЕВИЋ УПУТИО СНАЖНУ ПОРУКУ СА САЈМА ЗАВИЧАЈА: Не могу нам забранити да причамо истим језиком, да имамо исту културу, веру и традицију!

Foto: Instagram

Na više od 160 štandova posetioce će tokom dana moći da probaju zakusku i domaće proizvode, kupe ručno rađene predmete, dok će na bini biti upriličen kulturno-umetnički program.

Manifestaciju je otvorio ministar odbrane Miloš Vučević, koji je kazao da identitetska pitanja, kultura i zajedništvo ne mogu biti sputani administrativnim merama i barijerama.

- One nam ne mogu zabraniti da pričamo istim jezikom, da imamo istu kulturu, veru i tradiciju - poručio je Vučević. - Novi Sad i Vojvodina su prava mesta za ovakvu manifestaciju, jer je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije, gde su ljudi dolazili iz različitih krajeva i sredina i donosili sa sobom neke vidove specifičnosti naše kulture pokazujući njeno bogatstvo. Drago mi je da Grad Novi Sad pomaže manifestaciju i što je pokazao da je dostojan domaćin za sve naše sunarodnike iz Republike Srpske, BiH, sa Kosova i Metohije, Hrvatske, Crne Gore, ali i iz Mađarske i Rumunije.

Vučević je rekao da je neophodno negovati tradiciju, čuvati identitet i nikoga ne osporavati, već da poštujemo sebe jer tako poštujemo i druge.

- Prvo morate da volite svoju kuću i porodicu da biste poštovali druge. Isto je i sa državom - kazao je Vučević. - Čuvajmo naš zajednički duh i identitet, a kulturu ne mogu da nam zabrane, kao ni da pričamo srpskim jezikom i pišemo ćirilicom. To je nešto što nas krasi. Siguran sam da stižu nove generacije s kojima se nova zora budi, koje su patriotski orijentisane i koje će doneti novu snagu Srbiji.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac istakao je da program na Sajmu zavičaja na najbolji način promoviše zajedništvo  našeg naroda i srpske kulture.

- Nije slučajno što je upravo Novi Sad domaćin ovog sajma, jer naša Srpska Atina je postala novi dom za mnoge koji su ostali bez svog ognjišta. Siguran sam da se oni u Novom Sadu danas osećaju kao svoji na svome - rekao je Crnobarac. - Na nama je da dalje radimo na negovanju tradicije, izvornog stvaralaštva, običaja i kulture našeg naroda.

Ulaz na Sajam zavičaja je besplatan.

(Dnevnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije