SUDI DODIKU, A SLUŽILA U VOJSCI KOD IZETBEGOVIĆA: Zanimljiv ratni portret Uzunovićeve, čije izuzeće traži odbrana lidera RS

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 02. 2024. u 07:00

SUDIJA Suda BiH Sena Uzunović, koja je imenovana da sudi Miloradu Dodiku, umesto Mirsada Strike koji naprasno odlazi u penziju, bila je pripadnik tzv. Armije RBiH u 5. Brdskoj brigadi iz Neretvice kao pomoćnik komandanta za pravne poslove.

СУДИ ДОДИКУ, А СЛУЖИЛА У ВОЈСЦИ КОД ИЗЕТБЕГОВИЋА: Занимљив ратни портрет Узуновићеве, чије изузеће тражи одбрана лидера РС

Sena Uzunović foto Sud BiH

Ovo je zabeleženo u Zapisniku o uzimanju izjave Husnije Tulić 1993, što je zavedeno kao "vojna tajna i strogo poverljivo", a dokument je obnarodovao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Uzunovićeva je kao pripadnik tzv. Armije BiH u Vojnoj jedinici 045 provela 576 dana. 

- Ime Sene Uzunović nalazi se i u registru boraca tzv. Armije BiH. Uprkos ratnoj prošlosti, ona se indirektno bavila i zločinima nad Srbima. Podsećam da je 2012. tadašnji strani sudija Džudo Romano obustavio istragu u predmetu "Dobrovoljačka ulica", a nakon toga je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za koji je tužilačka komisija trebalo da proceni na koji način će biti rešen. Uzunovićeva, jedan od tužilaca tada, bila je glavni inicijator da se ovaj predmet blokira i ne podigne optužnica jer se, kako je navela, "ne radi o ratnom zločinu" - kazao je vršilac dužnosti direktora Centra Viktor Nuždić.

On dodaje i da Uzunovićeva ne može učestvovati u predmetu protiv Dodika, jer je pre dve godine bila jedan od 14 tadašnjih tužilaca BiH koji su podneli predlog tadašnjem glavnom tužiocu BiH Gordani Tadić da upravo Dodik bude procesuiran zbog, kako su naveli, narušavanja ustavnog poretka BiH.

Krivična i od Salkića

POSLANIK iz SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić podneo je krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH, a iz kojeg navode da su zaprimili više prijava zbog proslave 9. januara. Salkić je rekao da je osim lidera RS tužio i članove Odbora za proslavu 9. januara i druge neidentifikovane osobe koje su učestvovale u obeležavanju. 

Lider RS istakao je da celi svet zna da je proces koji se vodi protiv njega pred neustavnim sudom farsa, kreirana jer su neki hteli da raspakuju Dejton, a jedini problem na tom putu im je Srpska, koja je pokazala svoju odlučnost.

Dodik je istakao da je mnogo onih koji danas likuju nad tim što im je jedan stranac bez ikakvih stvarnih ovlašćenja obezbedio da predsednik Srpske dođe na izmišljeno ročište u izmišljenom postupku.

- Likuju i pojedinci u Srpskoj, i to je njihovo junaštvo. Ne sude oni meni, nego koriste silu da se obračunaju sa Srpskom. Zahvalan sam svim ljudima koji su mi pružili podršku i što razumeju koji je smisao ovog cirkusa. To me dodatno ojačalo da istrajem u svemu onome što radim i da nastavim još jače da branim srpske interese.

Sanja Vulić, potpredsednica SNSD, kaže da je BiH zemlja progona srpskog naroda jer kadar SDA i Bošnjakinja koja je bila pripadnik tzv. Armije BiH sada sudi predsedniku RS:

- Sud BiH je Goli otok 21. veka za srpski narod. Advokat Ante Nobilo, član tima za odbranu Dodika, naveo je da će postupanje sudije Uzunović na ročištu protiv predsednika RS biti deo argumentacije za njeno izuzeće.

- Nakon zatraženog izuzeća sudije, zakon je jasan. Mora se obustaviti postupak, osim kod hitnosti ili ako će postupak biti ugrožen, što nije slučaj - precizirao je Nobilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)