SVET DA ČUJE DA SU SRBI U GETU! Misija Srbije pri UN danas podnosi zahtev za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti zbog situacije na KiM

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

05. 02. 2024. u 07:00

MISIJA Srbije u Njujorku danas će podneti zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na Kosovu i Metohiji. U delu pisma u koje su "Novosti" imale uvid, navodi se da je na teritoriji KiM, koja se po Povelji UN, Rezoluciji 1244 i drugim pravilima međunarodnog prava nalazi u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

СВЕТ ДА ЧУЈЕ ДА СУ СРБИ У ГЕТУ! Мисија Србије при УН данас подноси захтев за ванредну седницу Савета безбедности због ситуације на КиМ

Foto: Shutterstock

- Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostra - navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15. U trenutnom sastavu SB UN, šest država nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a devet jeste.

Članica pregovaračkog tima Beograda Danijela Vujičić istakla je da se nada da će do sednice doći:

- Verujem da će preovladati razum, vidimo zaista zabrinutost dela međunarodne zajednice zbog Kurtijeve politike ka etnički čistom Kosovu. Bitno je da svet pogleda realnost i pogleda suštinu, da u 21. veku jedan narod u Evropi živi u getu.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković rekao je za "Novosti" da će, ako Srbija podnese zahtev za sazivanje hitne sednice pozivajući se na član 35 Povelje UN, do nje i doći:

- Član 35, koji je u vezi sa članom 34 predviđa da Savet bezbednosti može da krene da razmatra svaki spor, neusaglašenost i opasnost koja preti da ugrozi mir i međunarodnu bezbednost. Potrebno je samo da se pokrene incijativa od strane članica i da je potom predsednik Saveta bezbednosti i formalno sazove. Nema prava veta, jer je to proceduralno pitanje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu