POSLANICI U KLUPAMA 6. FEBRUARA: Sazvana konstitutivna sednica parlamenta, u glavnom gradu još bez većine

M. St.

31. 01. 2024. u 10:45

NOVOIZABRANI poslanici Narodne skupštine svečanu zakletvu položiće 6. februara kada će biti promovisan 14. saziv.

ПОСЛАНИЦИ У КЛУПАМА 6. ФЕБРУАРА: Сазвана конститутивна седница парламента, у главном граду још без већине

Foto A. Stanković

Njihove kolege iz beogradskog parlamenta imaće priliku da desetak dana kasnije, 19. februara, pokušaju da stave tačku na postizborne kalkulacije i formiraju vlast u glavnom gradu.

Preduslov da se zakaže konstitutivna sednica ostvaren je juče, kada je Republička izborna komisija usvojila izveštaj o sprovedenim parlamentarnim izborima za narodne poslanike, dok su mandati dodeljeni još 22. januara.

Zakonodavni dom će, kako dnevni red nalaže, u sledeći utorak da potvrdi mandate, izabere predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, generalnog sekretara, kao i članove radnih tela i stalne parlamentarne delegacije u međunarodnim institucijama. Do izbora budućeg šefa parlamenta, sednicom rukovodi najstariji poslanik, kome u radu pomažu još četiri najmlađa sa lista koje su osvojile najviše glasova.

Samo dan ranije, koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je da se konstitutivna sednica održi tek posle 8. februara, kako bi se sačekalo da se tog dana Evropski parlament izjasni o izborima u Srbiji. Oni smatraju da je "logično da se sa postizbornim radnjama počne tek kada se čuje i njihov zvaničan stav".

Odgovarajući na ove zahteve, premijerka Ana Brnabić poručila je da se neće čekati rezolucija EP, jer su izbori, kako je navela, bili demokratski i transparentni.

- Nešto manje od 5.700 posmatrača učestvovalo je u tim izborima, od toga je bilo 475 stranih posmatrača. Koliko sam mogla da vidim, niko od njih, čak ni oni koji su najkritičniji prema Srbiji, nije rekao da je nešto video što predstavlja neregularnost. Što se tiče rezolucije Evropskog parlamenta, ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna po Srbiju, naš narod ili naše građane.

I ministar odbrane i lider naprednjaka Miloš Vučević rekao je da su, što se njega tiče, izbori završeni.

- Republička izborna komisija je 12. januara proglasila zvanično završene izbore, tako da teče rok za konstituisanje Narodne skupštine.

Istovremeno, Privremni organ Grada Beograda doneo je predlog dnevnog reda konstitutivne sednice, na kojoj će se osim potvrđivanja mandata, naći i izbor predsednika i sekretara. Uoči 19. februara biće poznato da li se posle brojnih previranja i prepucavanja u prestonici između dva tabora sa liste "Mi - glas iz naroda" došlo do većine. Za "tesnu" vlast, naprednjacima i socijalistima, koji zajedno imaju 54 mandata, fale još dva odbornika. Spekuliše se da će na njihovu stranu preći Aleksandar Jerković i Vesna Jakić sa liste "Mi".

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić kazao je da će se na konstitutivnoj sednici Skupštine grada videti da li ima većine ili će se, u suprotnom, ići na nove izbore na leto. Glišić je istakao i da je polovina skupština opština u lokalnim samoupravama u kojima su 17. decembra održani izbori, već konstituisana.

Marsenić: Prihvatićemo mandate

POTPREDSEDNIK Nove demokratske stranke Srbije (Nova DSS) Predrag Marsenić rekao je da će koalicija "Nada" prihvatiti odborničke mandate u Skupštini Beograda, ali i da će tek doneti odluku da li će prisustvovati konstitutivnoj sednici 19. februara.

- Bliži smo tome da prisustvujemo konstitutivnoj sednici. Čini mi se da bismo tako imali bolji uvid u ono što će se dešavati u sali gde, pre svega, mislim na kupovinu glasova - rekao je Marsenić za "Novu".

Govoreći o "preletanju" odbornika, rekao je da imaju informaciju da se radi o nosiocu gradske liste "Mi - Glas iz naroda" Aleksandru Jerkoviću, ali da bi voleo da to nije tačno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (58)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)