KURTIJU IZ VAŠINGTONA STIŽE 246 PROJEKTILA: Prodajom "džavelina" Prištini Amerika označila Srbiju kao pretnju miru u regionu

M. Stanojković

13. 01. 2024. u 11:44

SNABDEVANjEM svog kosovskog čeda sa 246 protivoklopnih raketa "džavelin" vrednih 75 miliona dolara, Amerika je zapravo naciljala Srbiju videći u njoj remetilački faktor i pretnju po bezbednost u ovom podneblju.

КУРТИЈУ ИЗ ВАШИНГТОНА СТИЖЕ 246 ПРОЈЕКТИЛА: Продајом џавелина Приштини Америка означила Србију као претњу миру у региону

Foto: Printskrin

A u prilog nastojanju SAD da stavi pečat na državnost lažne države, govori i obrazloženje Pentagona da će prodaja pomenutog naoružanja poboljšati dugoročno odbrambene kapacitete Kosova, koje će moći da brani "svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a sve kako bi ispunilo svoje nacionalne odrambene zahteve".

Vašington objašnjava da će ovim potezom biti podržani spoljnopolitički ciljevi i nacionalna bezbednost SAD poboljšanjem bezbednosti "evropskog partnera", koji je kako navode, "važna snaga za političku i ekonomsku stabilnost Evrope". Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Pentagona poručuje da uplivom njihovog protivtenkovskog sistema u južnu srpsku pokrajinu (na teritoriju, na kojoj ne bi smela ni da postoji nijedna vojna formacija osim Kfora), Priština neće imati poteškoća da apsorbuje ovu opremu u svoje oružane snage. Istovremeno, tvrde da ovo neće promeniti osnovni vojni balans u regionu.

- Agencija je dostavila potrebnu dokumentaciju kojom je obavestila Kongres o ovoj mogućoj prodaji, nakon što ju je odobrio Stejt department. Glavni izvođači radova biće "Džavelin Džoint ventur", koji čine kompanija "Lokid Martin" i "Rejteon misajls i difens". Priština je tražila da kupi 246 projektila "džavelin FGM-148F" i 24 lake komandne lansirne jedinice "džavelin" - navodi se u saopštenju Agencije za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Pentagona.

U okviru ovog paketa, tzv. kosovske bezbednosne snage mogu da računaju i na trening za osnovne veštine, obuku na otvorenom, simulaciju projektila, stanice instruktora za vežbe na otvorenom, osposobljavanje tehničkog oficira za municiju, održavanje naoružanja, kao i druge elemente logistike i programske podrške.

Šta stoji iza ove nabavke, potvrdio je i bivši pukovnik KBS Afrim Veselji, koji je izjavio da je nabavka raketa pokazatelj da se tzv. Kosovo sprema da brani teritoriju. On je istakao da to nije poruka susedima i da se "plaše samo oni koji misle da napadnu teritoriju Republike Kosovo".

Komentarišući ubrzano nadograđivanje vojne opreme tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, ministar odbrane Miloš Vučević poručio je da Srbija američku politiku ne može da promeni, ali da je na našoj državi da jača svoje odbrambene kapacitete. On je istakao da su SAD dugogodišnji saveznik Prištine, i da naše rukovodstvo ovaj postupak ne iznenađuje, ali da je logično, kako je rekao, "što smo razočarani i što otvoreno iskazujemo svoje nezadovoljstvo".

Osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ističe da ni "'džavelin' sistemi neće mnogo pomoći", ako za bezbednost na KiM nije dovoljno prisustvo više hiljada vojnika Kfora.

- Ali, zato prodaja "džavelina" lažnoj državi Kosovo treba da pomogne Srbima da konačno razumeju da se naša borba mirnim putem za očuvanje jedinstvene Srbije smatra pretnjom, a ne legitimnim pravom naše zemlje - naveo je Vulin. - Svako je u ovim danima pokazao svoje pravo lice. Ako još imamo dilemu šta nam ko stvarno misli i ko su nam prijatelji, onda treba da se zabrinemo za sebe.

Vojni analitičar Vlade Radulović ukazuje da iz ugla tumačenja odnosa Prištine i Vašingtona, ovaj potez nije ništa novo, ali ističe da Amerika u ovoj meri i na ovaj način nije pomagala tzv. Kosovo.

- Bilo je pomoći u smislu obuke, ali u naoružanju je prednjačila Turska - navodi Radulović za "Novosti". - Sada se SAD, uz Tursku, Britaniju i Nemačku, svrstala u klub zemalja koje ne samo vozilima i obukom, već i protivoklopnim sistemima pomažu KBS.

Radulović objašnjava da je Priština verovatno kao glavni argument da bi dobila ovakvo naoružanje od SAD, iskoristila događaje u Banjskoj, kako bi Amerikancima dokazala da je Srbija jedini bezbednosni neprijatelj u regionu.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ističe da je dopremanje naoružanja "hladan tuš" za Srbiju, u svetlu "zalaganja za približavanje američko-srpskih odnosa":

- Ovako nešto nije trebalo da se desi. Smatram da je krajnje vreme da SAD sa reči pređu na dela i da odnose sa Srbijom ne grade kroz retoriku već kroz konkretne poteze saradnje.

Kongresmenka Teni: Zabraniti isporuku

AMERIČKA kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskom kokusu, usprotivila se prodaji "džavelina" i rekla da će inicirati rezoluciju o neodobravanju isporuke oružja u okviru Zakona o kontroli izvoza, kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. Ona je pozvala Kongres SAD da usvoji tu rezoluciju, a predsednika da promeni odluku.

Teni je ocenila da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva i da povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba.

- Ova odluka nagrađuje Prištinu dok ona nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine. SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim koji očigledno ne poštuje međunarodne norme.

Cena za komad - 263.000 dolara

PREMA podacima na sajtu Balkanske bezbednosne mreže, a dobijenih iz budžeta Kopnene vojske SAD, cena jedne lansirno-komandne jedinice "džavelina" iznosi oko 311.000 dolara, dok je projektil vredan 263.000 dolara. Cena raketa je skočila u odnosu na prethodne godine, jer je potražnja zbog upotrebe ovog naoružanja u rusko-ukrajinskom sukobu, porasla. Najveći i prvi korisnik "džavelina", prema tim podacima je Vojska SAD koja poseduje oko 50.000 projektila i 12.000 lansirnih jedinica.

Domaćin vežbe "Difender Jurop" 2025.

POSLE pretrpljenih sankcija zbog tenzija na severu KiM, kada je prošle godine na zahtev SAD, izbačena iz vojne vežbe "Difender Jurop", Priština je sada dobila novu šansu da bude domaćin manevara 2025. godine.

Portparolka Ministarstva odbrane Ljiridona Gaši potvrdila je da će vežba biti održana sledeće godine na tzv. Kosovu.

- Svi ciljevi KBS u "Difender Jurop" 2023. su ispunjeni, jedina aktivnost koja je otkazana prošle godine u ovoj vežbi bio je dan kada bi se praktično izvođenje vežbe odvijalo pred uglednim posetiocima kao rekapitulacija svih aktivnosti koje su sprovedene tokom svih dana vežbe - rekla je Gaši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu