RADOVIĆ O ROKOVIMA ZA POKRETANJE PETICIJE ZA SMENU GRADONAČELNIKA SA SEVERA KIM: Ministarstvo nije obezbedilo potrebnu dokumentaciju

M.St.

10. 01. 2024. u 16:17

PRAVNIK iz Leposavića Veselin Radović izjavio je danas da informacija da su rokovi za pokretanje peticije počeli 22. decembra koju je objavio Ministar administracije privremenih prištinskih institucija, nije tačna i u skladu sa zakonom, iz razloga što tzv. Ministarstvo nije obezbedilo svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje peticije.

РАДОВИЋ О РОКОВИМА ЗА ПОКРЕТАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ ЗА СМЕНУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА СА СЕВЕРА КИМ: Министарство није обезбедило потребну документацију

Foto: D. Zečević

On je za Tanjug rekao da prištinske institucije "teraju vodu na svoju vodenicu" , što je na današnjem kratkom sastanku i predočio tzv. predsedniku Skupštine opštine Leposavić.

- Oni imaju svoje tumačenje, na osnovu kojeg je taj rok počeo da teče od momenta kada su nam dostavili samo jedan mali deo dokumentacije. Danas sam kratak razgovor sa tzv. predsednikom SO Leposavić u kom sam mu objasnio pravni aspekt čitave ove situacije.Očigledno nisu upoznati sa postupkom, ali su me saslušali i rekli da će proslediti dalje u nadležno ministarstvo - rekao je Radović.

Radović je dodao da sa pravne strane rok za pokretanje peticije ne može da počne dok takozvani predsednik SO Leposavić ne izda dokument za registraciju grupe građana za pokretanje peticije.

Takozvani gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su na loklnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su bojkotovali Srbi, i na koje je na birališta izašlo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticiju za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz ove četiri opštine.

Priština je prošlog leta usvojila administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije, a nove izbore u četiri opštine traži od Prištine međunarodna zajednica na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?